Moštárna je hra, ve které každá partie přináší něco nového

Úroda nových her, které na červenec připravilo Albi je nečekaně bohatá. Své místo si mezi novinkami našla i rodinná hra Moštárna, jejímž autorem je Friedemann Friese. Můžete například znát jeho Funkenschlag (u nás Vysoké napětí) nebo Faunu. Moštárna je určena pro 2–5 hráčů od 8 let a patří k jednodušším rodinným hrám, které si dobře zahrajete s kýmkoliv, protože má jednoduchá pravidla, je zábavná a zvládnete ji do 30 minut. A v neposlední řadě má krásné velké karty se zvířaty, ovocem a mošty.

Hráči ve hře představují zvířata z kouzelného lesa, který je plný ovocných stromů. Ze sladkého ovoce vyrábí ty nejlepší supermošty. Kdo jako první vyrobí 5, 4 nebo 3 lahve moštu (podle počtu hráčů), ten ve hře zvítězí. Supermošt vyrobíte celkem jednoduše. Zvolíte si kartu setkání, přesunete na ni figurku svého zvířete a odložíte požadované karty ovoce.

Ale ouha?! Na začátku máte jen dvě karty ovoce, a ty vám stačit nebudou. Musíte proto nejprve získat více karet ovoce. Získáte je na jednotlivých kartách setkání tím, že aktivujete jejich akci (místo výroby moštu). Na kartě s nosorožcem si například můžete vzít 2 karty ovoce z dobíracího balíčku nebo na kartě s želvou otáčíte karty, dokud chcete, ty získáte, pokud se mezi nimi nevyskytla druhá stejná. Staráte se tak o to, abyste rychleji než ostatní měli potřebné karty ovoce a mohli vyrobit mošt.

Hra má ještě dva principy, které ji činí zajímavější. Když si vyberete kartu setkání, kde je jiný hráč či hráči, musíte každému věnovat jednu kartu ovoce a pak ji teprve můžete využít. Druhým prvkem je postupné doplňování dalších karet setkání s novými efekty po každém vytvoření nového supermoštu. Navíc hra využívá koncept, podle kterého novou partii zahájíte s kartami setkání, které vám zůstaly na stole na konci předešlé partie (karty proměněné v lahve moštu necháte stranou). Karet setkání je celkem 59, takže odehrajete přibližně 15 her, než je všechny použijete. Žádná partie díky tomu nebude stejná jako ty předešlé.

Moštárna je jednoduchá a velmi pěkná rodinná hra, která vám díky své proměnlivosti vydrží na mnoho partií. A každá partie vyžaduje trochu jiný přístup. Můžete si tak dobře zahrát několik partií za sebou. Oceníte ji především při hře s dětmi a s přáteli, kteří si rádi příležitostně zahrají. Hra získala nominace na ceny Golden Geek ve třech kategoriích (rodinná, karetní, inovativní hra) a je doporučenou hrou Spiel des Jahres 2017.

Související články:

Moštárna v katalogu Hrajeme.cz:

Související články

Odkaz Dunwiche rozvíjí karetní hru Arkham Horrror

Párty hra To (ne)chceš! je tu v nové edici

Vyzvěte superhrdiny na souboj ve hře Marvel Dice Throne