Hrajeme.cz

Gouda! Gouda!

Originální název:
Gouda! Gouda!
Rok vydání:
2002
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb

Recenze

  1. muffen

  2. H.O.N.Z.I.K

  3. Skywalker

  4. Mick

  5. eklp fistronek

  6. Markéta

  7. bramborka

  8. Petr Holub

  9. Verca


    Gouda je typická oddechovka typu Člověče nezlob se. Na kostkách jsou místo teček barvy, podle nichž hráč udělá krok vpřed (zelená), vzad (červená) nebo zůstane stát (žlutá). Takže tu ani není nutné počítat. Co si budeme nalhávat, tato hra je opravdu pro děti mladšího školního věku… To je možná důvod, proč je u nás, studentů filosofické fakulty, tolik oblíbená:-)).

    Start: Všichni hráči postaví myšky své barvy na první políčko.
    Hodí 5ti kostkami a podle výše zmíněného pravidla posune dopředu tolik myšek, kolik mu padlo zelených. Políčka jsou v podstatě v jedné linii (sem tam nějaká ta odbočka), na posledním políčku stojí tři sýry. Úkolem je ukořistit co největší podíl z těchto tří sýrů.

    Řekněme, že už jsem na pátém políčku a stojí tam se mnou dvě modré a jedna hnědá (já jsem třeba bílá). Házím tedy 4mi kostkami. Padnou dvě zelené a 2 červené. Dopředu posunu samozřejmě sebe a teď se musím rozhodnout, koho ještě. Majitele modrých myšek nemám ráda, tak posunu dopředu hnědou a obě modré o políčko zpátky. Modrý kleje, nadává, já se mu směju, ale on mi to při nejbližší příležitosti vrátí.

    Hraje modrý, na políčku má dvě svoje a jednu moji myšku. háže tedy 3mi kostkami, padnou mu tři zelené. Svoje dvě myšky posunuje rovnou dopředu. Mojí taky dopředu, ale jinou cestou: na jednu z odboček, které mojí cestu za sýrem o pár tahů protáhnou… Ksindl jeden:-).

    Hráč může mít rozehráno se všemi pěti myškami.

    Oproti člověče je tedy Gouda vylepšená v tom, že řídíš osud protihráčů o mnoho víc než jen tím, že je, když se poštěstí, vyhodíš. Je tu teda o stupeň míň náhody. Když člověk má štěstí, ale protihráči ho nemají tádi, tak si neškrtne – budou ho pořád vracet. a naopak. Taky tu jsou menší bonusovky (kartičky Hraj 2krát, Zrušit tah, atd., atd.).

    Zpracování: Myšky ze dřeva už jsem zmínila. Ze dřeva už jsou i sýry o které se bojuje. Herní plán je koncipován jako půda. Každé políčko předsravuje nějakou krabici, bednu nebo balík novin, po kterých se myška dostane do cíle. Vtipné kresbičky pro dětičky

    Tip: do odboček se nikdo nepohrne (leda by se chtěl vyhnout spoluhráčům, kteří ho pořád schválně vrací), proto dáváme a tato políčka malé odměny- lentilku, panáka,….

    Verdikt: dávám za pět. Co se her týče jsem zelenáč, takže budiš mi herní fajnšmekři odpustí. Hra se hodí nejvíc když si člověk potřebuje odpočinout (mezi přednáškama třeba), když už je víno dopité a vysvětlovat nějaké Osadníky nebo Bang by stejně nemělo cenu…. Ale taky doporučuju jako dárek malým nezbedníkům – tady bych klidně posunula spodní věkovou hranici, myslím že ani pro 6ti leté dítě nebude problém zvládnout pravidla.

  10. murphy

  11. tučňák

  12. Richmond

  13. Čajovna 82 vůní

  14. pogo

  15. Matěj Baťha

  16. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi