Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraSouboj gladiátorů (Kampf der Gladiatoren)

Souboj gladiátorů (Kampf der Gladiatoren)

Originální název:
Kampf der Gladiatoren
Rok vydání:
2002
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 11135 Kategorie:

Popis

Zažijte soubor gladiátorů.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra náhody

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

Odkazy:

Recenze

  1. Bio

  2. The Hammer

  3. Shade

  4. Skywalker

  5. Mick

  6. -grizzly-

  7. Flamberg

  8. karel

  9. tučňák

  10. Droll

  11. Richmond

  12. Amarth

  13. pogo

  14. Matěj Baťha


    Chtěli byste si s přáteli zahrát hru, u které užijete spoustu zábavy, hru, u které nemusíte příliš přemýšlet, hru, ve které můžete vyhrát, i když se ostatní hráči spiknou právě proti Vám? Hledáte hru, kterou byste si zpříjemnili deštivé odpoledne a zároveň hru, u které nestrávíte kromě zmíněného odpoledne ještě večer a značnou část noci? Tak právě pro Vás je jako stvořená hra Kampf der Gladiatoren (Souboj gladiátorů).

    Cílem každého z hráčů (hra je pro 2 až 5), je eliminovat co nejvíce gladiátorů svých soupeřů (co gladiátor to bod) a také co nejvíce divokých zvířat pobíhajících po aréně (co zvíře to dva body). K tomuto účelu je nutné rozmístit na začátku hry co nejvýhodněji své bojové vozy (3 nebo 4, dle počtu hráčů) a osadit je těmi správnými gladiátory.

    Ve hře je pět různých gladiátorů a každý z nich přináší bojové jednotce určitou speciální vlastnost. Kopiník má přednost při útoku, síťař ( nemá nic společného s počítačema 🙂 vyřadí jednoho protivníkova gladiátora z boje (jen na jeden souboj), bojovník s mečem zesílí útok a hráč tedy může házet větším počtem kostek, bojovník s dvojzubcem umožňuje opakovat hod pakli-že se mi nezamlouval ten první a obránce se štítem vykreje jeden jednoduchý zásah. Jo a jelikož se na vůz vejdou jen čtyři gladiátoři, tak je jasné, že si musíte dobře vybrat které gladiátory na svém voze potřebujete a kteří jsou Vám celkem k ničemu.

    Soubojový systém je také velice jednoduchý, používají se 6-ti stěnné kostky, které mají označené jednu stěnu dvěma červenýma hvězdičkama, dvě stěny jednou hvězdičkou a zbylé tři stěny jsou neoznačené. Hráč, který je na tahu se rozhodne na koho zaútočí. Vyhodnotí se kdo hází jako první a kteří gladiátoři případně zůstávají pro tento souboj mimo hru.

    Hráč, který hází jako první, hodí příslušným počtem kostek ( jedna základ plus jedna za každého aktivního bojovníka z mečem) a zjistí kolik zásahů utrpěl jeho protivník. Žluté hvězdičky reprezentují jeden zásah (k eliminaci protivníkova gladiátora jsou potřeba dva) červené hvězdičky představují dvojitý zásah a znamenají okamžitou eliminaci jednoho z protivníkových gladiátorů (dle jeho vlastního výběru). Poté provede druhý, a před chvílí se bránící, hráč protiútok a to za stejných podmínek, jako první hráč (pokud mu ovšem zůstali na voze gladiátoři, kteří by mohli protiútok provést). Všechny jednoduché zásahy, které nevedli k eliminaci soupeřova gladiátora se vyznačí pomocí žetonků – žlutých hvězdiček (tj. max jeden u jednoho vozu, neboť přidání druhého má za následek eliminaci jednoho z gladiátorů:-). Když hráč napadne zvíře, určitě se po jeho pravici (tedy hráčově 🙂 najde ochotný spoluhráč, který za zvíře hodí (pokud možno samé dvojité zásahy :-). Eliminované gladiátory a zvířata si hráč vykládá před sebe, aby bylo možné vyhodnotit na konci hry kdo vyhrál (no a taky sledovat kdo vede a kdo je tedy úhlavní nepřítel č.1 :-).

    Vozy bez gladiátorů se odstraní z hrací plochy. Oslabené vozy a vozy, které nemají v bezprostředním okolí koho napadnout, se mohou přemisťovat na jiná pole. Hráč, který přišel o všechny své gladiátory hraje za zvířata. Hra končí, když zůstali v aréně gladiátoři jen jednoho hráče.

    Takže přeju všem krásné zážitky ze hry, a to že gladiátorské vozy vypadají jako cokoliv jiného než hrací kompozit výtečné hry, tak to prosím Vás přehlédněte. Ta hra za to určitě stojí!

  15. Jaromír Kovařík

    Stát se na chvíli gladiátorem? Ve hře Reinera Knizii to není žádný problém!

    německý název na krabici je jediné místo, kde se s němčinou potkáte. Na velmi hezkém hracím plánu nalezneme části arény, do kterých si hráči umísťují své vozíky. Každý vozík uveze na počátku 4 gladiátory, které si hráči na vozík postupně umístí. Tito poté bojují v aréně s okolními vozíky gladiátorů. Po rozmístění vozíků se na zbývající pole umístí divoká zvířata, která mají v boji vlastnosti a schopnosti gladiátorů, takže jim jsou důstojnými soupeři. Různí gladiátoři přidávají vozíku buď útočnou sílu (hod více kostkami, opakování neúspěšného hodu, rychlejší útok) nebo obrané schopnosti (vyloučení soupeřova gladiátora z boje, odražení jednoduchého útoku). Je důležité si dobře rozmístit gladiátory a sledovat, jak vypadají soupeřovy vozíky. Tady záleží na strategii hráče, kterou zvolí.

    A jak se vlastně bojuje? Hráči, který útočí, hodí jednou až pěti kostkami (závisí na počtu útočných gladiátorů na vozíku). Každá kostka má tři strany prázdné (nezpůsobují žádné poškození protivníkovi), dvě strany s jednou žlutou hvězdičkou (padesátiprocentní poškození jednoho gladiátora – pokud hráč nemá na vozíku obranáře, který je schopen takový útok odrazit) a jedna strana s dvěmi hvězdičkami (nelze nijak odrazit, jeden gladiátor je zabit). V případě dobytí gladiátora jej hráč umístí před sebe a má za něj v závěru jeden bod. Stejným způsobem může vyhrát nad zvířetem, které mu přinese body dva.

    Přednosti hry:

    • hra je vhodná pro příležitostné hráče vzhledem k jednoduchým principům ve hře použitelným
    • hra je vhodná i pro pokročilé hráče, jako oddechová záležitost s větším prvkem náhody
    • obsahuje hodně humorných situací, napětí a překvapení – to je dáno hody kostkou
    • dobrým sestavením vozíků a způsobem boje lze významně ovlivnit průběh, i když hod kostkou určuje také hodně
    • hra je svižná, vždy jsou v každém tahu zapojeni dva hráči (útočník a obránce)
    • ani ostatní hráči se nenudí, protože při hodech kostkami je hodně legrace a překvapení
    • i když ztratí hráč v bojích všechny své gladiátory, nejenže pro něj hra nekončí (v bojích používá volná zvířata a co s nimi dobude, to je jeho kořist), ale může ve hře i zvítězit nebo se velmi dobře umístit

    Závěrem: pro oddechové nenáročné hraní je Souboj gladiátorů ideální. Vřele doporučuji!

Přidat recenzi