Hrajeme.cz

Magellan

Originální název:
Magellan
Rok vydání:
2002
Počet hráčů:
3 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 11136 Kategorie:

Popis

Hráči se vžívají do pozice králů středověku, kteří si najímají do svých služeb 6 slavných mořeplavců. Najímání probíhá formou dražby. Každý z najatých mořeplavců přináší hráči určité výhody – body, další peníze a speciální akce. Kdo umí nejlépe hospodařit s financemi a odhadnout záměry a možnosti ostatních hráčů, vyhrává.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb

Recenze

  1. cicam

  2. Boulderman

  3. Pipla

  4. speedy

  5. No.10

  6. tondakolik

  7. Bruno


    Tak Vám nevím. Hra se mi líbila prvních pár her. Jenže poté se všichni hráči začínají chovat jaksi šablonovitě – a nioc se proti tomu nedá dělat. Holt v této hře existuje určitá strategie (dobře popsaná na deskovehry.cz), která vede k cíly poměrně zaručeně. Jakmile pak chtějí všichni hráči vyhrát, hrají tuto strategii a zábava je kdesi v nenávratnu. Pokud to hraji s lidmi, kteří hru neznají (a sám se donutím nejít cestou té „“tutovky““), pak je to docela zábava, ale obecně to považuji za veliké minus této hry.

  8. The Hammer

  9. alonsanfan

  10. David

  11. jakub

  12. Krapnik

  13. ond

  14. Frigo

  15. Veena

  16. Žížalka

  17. Petr Holub

  18. Shako

  19. dilli

  20. jerry

  21. Gally

  22. Darn

  23. Stanley

    Nebudu zde popisovat pravidla (to už udělal p. Kovařík), ale spíše své dojmy z této skvělé hry. Není vůbec jednoduché přijít na vítěznou taktiku. Musíte dobře odhadnout své vlastní možnosti a možnosti či úmysly protihráčů. Dobře rozložit „“síly““ do všech tří fází hry.

    Hlavním prvkem hry je dražba a trocha blafování, takže komu se dražební systémy nelíbí, ať si tuto hru nekupuje.
    Pravidla nejsou složitá, ale jejich vysvětlování nováčkům a pochopení všech detailů může být pro leckoho obtížnější. Doporučuji proto odehrát prvních pár her na stejné straně hracího plánu.

    Plusy:

    • krásně a přehledně provedený hrací plán a ostatní příslušenství. U každého mořeplavce je uvedena země, odkud pocházel a které části světa navštívil (objevil). Prostě paráda.
    • variabilita hracího plánu. Hraje se na dvou deskách, které jsou oboustranné, takže je můžete libovolně kombinovat, čímž se obměňují vlastnosti mořeplavců.
    • příznivá cena
    • hra je skladná

    Mínusy:

    • s vyšším počtem hráčů stoupá i zajímavost hry. Doporučuji alespoň 4 hráče.
    • návodu bych vytknul méně jasná pravidla pro některé situace. Přitom by stačila jedna věta navíc a bylo by vsjo jásno. Dále se mi nelíbí v českých pravidlech nečitelnost a titěrnost barevných obrázků. Musíte nahlížet do originálu.

    Ještě mi dovolte malou poznámku k náhodě. I když zde hraje náhoda malou roli, dokáže se projevit nepříznivě v ten nejméně vhodný okamžik = např. při posledním dobírání peněžních kartiček si líznete ty s malým bodovým ohodnocením a vašim soupeřům naopak přálo štěstí, takže rozdíl v bodech za tyto karty může být rozhodující pro konečné pořadí. V této hře totiž hraje roli každý bod. Nebo potřebujete peníze a zrovna si líznete ten nejnižší možný obnos. Náhoda se také projevuje tím, kdy který mořeplavec půjde do dražby. Zvláště ve druhé a třetí fázi hry to můžete citelně pocítit. Přesto ale nebudete mít pocit, že jste prohráli díky náhodě. Budete-li hrát chytře a prozíravě od začátku hry, umístíte se na předních místech, i kdyby se náhoda stavěla na hlavu.
     
    A závěr? Magellan je výborná hra se zajímavým herním systémem. Kdo koupí, neprohloupí!

  24. Irbis

  25. dooly

  26. belisar

  27. Droll

  28. Richmond

  29. Citron

  30. chloridka

  31. marcel

  32. pogo

  33. tonda007

  34. Láďa Smejkal

  35. Jaromír Kovařík

    Do rukou se mi dostala novinka od firmy Hans im Glück, která v obou hlavních německých anketách posbírala solidní umístění. Po otevření krabice získáte dva hrací plány (velmi dobře graficky vyvedené), figurky hráčů a hrací karty.

    Postup hry:
    hráči se snaží vydražit ve veřejné dražbě vždy danou kartu mořeplavce. Ten se dostává do jejich služeb. Hra se hraje na tři fáze. V prvním kole může každý z šesti mořeplavců sloužit jednomu až třema pánům (hráčům). V druhém maximálně dvěma – dražby se zúčastní již jen účastníci, kteří uspěli v prvním kole. A do třetího kola postoupí jen jeden. Celá hra je vlastně o dobré strategii a taktice při dražení jednotlivých karet. Každý z mořeplavců totiž hráčům přináší různé počty bodů, dražících karet a speciální akci. Je důležité všechny tyto tři věci dobře skloubit, aby hráč na konci získal co nejvíce bodů. Počítání je ve hře sice docela důležité, ale nejedná se o žádnou složitou matematiku – sčítání do 50 Vám bohatě postačí. Hraje se na dvou hracích deskách, které mají potištěné obě strany. Tyto strany můžete libovolně kombinovat, takže se hra jen tak jednoduše neomrzí a hlavně nejde také najít jednoduchá strategie. Nejenže se mění hrací plán, ale i reakce protihráčů jsou v každé hře jiné.

    Grafika hracího materiálu je velmi hezká – dokonce jsem se přiučil, v kterých zemích a kdy jednotliví slavní mořeplavci působili. Ačkoliv se jedná o dovezenou hru z Německa, materiál neobsahuje žádnou němčinu. Překlad pravidel je srozumitelný, jasný a téměř podobný originálu.

    Hra je také velmi jednoduchá na pochopení, takže je vhodná i pro „“nehráče““. Postup hraní je také jednoduchý. K záporům, i když nepříliš podstatným, bych asi zařadil malou „“akčnost““ jednotlivých postav. Přece jenom mohl být systém akcí více komplikovaný. Když už ne na jedné straně hracího plánu, tak na té druhé. Nehledáte-li ve hrách složitosti, jakobych nic neřekl. Velmi dobrá hra.

Přidat recenzi