Hrajeme.cz

Sáčky s pepřem

Originální název:
Pfeffersäcke
Rok vydání:
1998
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Přesuneme se na konec středověku, kdy bylo celé Německo protkáno sítí obchodních cest spojujících města i vesnice. Několik nejbohatších obchodnických rodů mělo v té době značný vliv na dění v Evropě. Zahrajte si za jeden z nich a rozšiřujte postupně svůj vliv na další města a vesnice. Kdo z Vás nejvíce zbohatne dovozem pepře z východu!

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Informace o hře na internetovém obchodu Ostrov pokladů
– Funagain Gameweb

Recenze

  1. zbjesila

  2. Martin Plesnivý

  3. m13xx

  4. Kubiceq


    Velice vydařená hra. Před koupí jsem byl informován, že je to podobné jako Osadníci :-). Což je samozřejmě nesmysl. Jedná se o čistě taktickou hru, která je založena na logickém úsudku a náhoda tady hraje roli maximálně tak na začátku při losování žetonů na města (což je místy docela problém). Sáčky jsme několikrát hráli ve 4 lidech a můžu říct, že mi počet připadá tak akorát optimální – 6 hráčů by už asi bylo moc…

    Krátký popis – hrajete jako obchodníci, zakládáte svoje zastoupení ve vesnicích a městech. Tím získáváte množství vlivu na trhu a tím i vítězné body. Pokud získáváte v městech přesilu, tak se vám podaří město ovládnout a tolik důležité vítězné body získat… Čím větší město, tím více bodů. Druhou důležitou složkou jsou ve hře i peníze, za které nejen používáte cesty pro zakládání zastoupení, ale zároveň na konci hry znamenají další vítězné body. Hlavní zajímavostí je nutnost přesného a promyšleného timingu při obsazování měst. Neplatí zde pouze pravidlo – kdo dřív přijde, ten i dřív mele. Každý hráč má od začátku hry 2 glejty, které mu umožní zahrát některou akci dvakrát, což pravidelně zamíchá taktikou nejednoho hráče :-). Glejty jsou sice „“na jedno použití““ ale i tak je to hotové eso v rámci herního systému.

    Jednoznačně doporučuji!!!

    P.S.: Ať jsme četli česká pravidla zepředu i zezadu, tak můžu říct, že jsme neprišli na to, jak všichni hráči mohou někdy nahrát více jak 100 bodů 🙂 (ve hře je 6x 100 bodový žeton, pokud přesáhnete základní počítadlo). Pokud víte jak na to, nebo kde děláme chybu, tak mě prosím dejte info mailem :-).

  5. NoirOrioN


    Hru som si objednal spolu s Mexikou vrámci akcie 1+1 hra (a ľutujem, že som si neobjednal nejakú inšiu)… Sprvu som si myslel, že to hrám nejako zle, ale keď mi aj ostatní spoluhráči potvrdili, že je to správne a podľa pravidiel, nadobudol som istotu, že táto hra je omyl. Nebudem popisovať o čom sú pravidlá, čo-to sa tu naznačilo aj v predchádzajúcom príspevku. Ale zameriam sa na nedostatky. Absolútne najviac mi chýba prepracovanosť získavania víťazných bodov. Je maximálne chaotické rozhodovať sa, aký žetón položíte na herný plán prv, či obsadzujete mesto, kde má už domček (zastúpenie) súper, alebo si pridávate zastúpenie už k vlastným, do toho istého mesta – na konci hry sa počítajú IBA zastúpenia, nie je dôležité kde sú = hra ma nemotivuje/nenúti obsadzovať aj „“súperove““ mestá. Prepracovať sa z jedného konca herného plánu na druhý aj tak zaberie takmer TRI ŠTVRTINY partie !!!!!! – takže interakcia, zápolenie dokopy žiadne. Peňazí je málo na to, aké drahé sú cesty, hra sa nerozvíja, po 5-6 kolách to bolo stále biedne a perspektíva bojov v nedohľadne. N. U. D. A.

    Ak si pozriete herný plán, hneď vám príde na um Funkenschlag od pána Frieseho. Možno si onen tvorca vzal Vrecia s korením (sáčky s pepřem) do parády…možno „“potiahol““ herný princíp tejto hry, ale potom teda skladám poklonu: jemu sa totiž podarilo z nefunkčnej hry urobiť superhru, hit roka. Funkenschlag som hral viackrát a musím uznať, že s „“koreninami““ sa nedá absolútne porovnávať! Funkenschlag je jednotka, kým „“koreniny““ slabá štvorka… Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…!

  6. dooly

  7. Rubic(k)

  8. David Cichák

  9. marcel

  10. pogo

  11. Matěj Baťha

Přidat recenzi