Hrajeme.cz

Lví srdce

Originální název:
Löwenherz
Rok vydání:
1997
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Kategorie:

Popis

Král se nachází na smrtelné loži. Princové (hráči) se začínají připravovat na to, kdo získá následnictví trůnu. Každý začíná s třemi hrady a třemi rytíři. Každý se snaží vybudovat stabilní regiony a poté je také rozšířit. Prostředky jsou ale omezené a času je málo…

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek

Recenze

  1. Vašek

  2. UEco

  3. tommys1

  4. jakubko1717

  5. jakubko111

  6. speedy

  7. The Hammer

  8. jakubko

  9. dusko1234

  10. Skywalker

  11. Mick

  12. jajos

  13. Libor

  14. muf

  15. Papo Shimitz

  16. Petr Holub

  17. Gally

  18. Adam

  19. Fanda

  20. Stanley

  21. Bobr

  22. Pigin

  23. Droll

  24. jan

  25. Richmond

  26. Čajovna 82 vůní

  27. marcel

  28. pogo

  29. Láďa Smejkal

    Staňte se na chvíli hradními pány a starejte se o své léno!
    Nejprve si musíte vymezit své území. To pak svými věrnými rytíři chráníte před ostatními a naopak se snažíte občas ukrojit kousek z cizího pro sebe.

    Hra má krásný hrací plán, škoda jen sice pěkný, ale umělohmotných, figurek. Přestože nejsem zrovna přívržencem válečných her, Löwenherz si mne získal hned při první partii. Boj zde totiž není cílem, ale jedním z prostředků, jak získat body. Mimochodem, kdo zná nějakou jinou hru, kde se v průběhu hry ukazatel bodů pohybuje na bodovací tabulce dopředu i dozadu?

    Ve hře jsou 4 různé akce, které může hráč provádět. Vzít si peníze, postavit hradby, umístit nového rytíře (popř. rozšířit své území), získat speciální kartu. V každém kole jsou ale k dispozici akce pouze tři. Každý hráč si zvolí, o kterou akci má zájem. Když se sejde zájemců více, buď se dohodnou na finančním odškodnění nebo musí do dražby.

    Výběr akce je v každém kole velmi důležitý. Pokud nehrají zhruba vyrovnaní hráči, může nezkušený protivník partii výrazně ovlivnit tím, že nechá projít bez boje silnou akci.

    Každé nové léno je okamžitě oceněno body dle tabulky, stejně tak se děje při rozšiřování území. Naopak pokud hráč o část území přijde, přichází i o body. Krajina obsahuje také města, která mají vyšší bodovou hodnotu a doly, za které hráči získávají několikrát za hru další body.

    Tato hra patří k tomu nejlepšímu, co bylo na poli deskových her vymyšleno. Rozumná hrací doba, velký prostor pro vlastní invenci. Napínavé dohadování o ceně akcí, hraniční půtky, v nečekaných momentech zahrané akční karty. V Löwenherzu nic není zadarmo. Vše (nebo tedy skoro vše) ale máte ve svých rukou.

  30. Jaromír Kovařík

    Klaus Teuber, mimo jiné autor Osadníků, vytvořil ve hře Löwenherz opravdu unikátní dílko.

    Po rozbalení krabice získáte variabilní hrací plán, který se mění s každou hrou. Ačkoliv mne grafika na první pohled vůbec nenadchla, musím říci, že po odehrání hry jsem s ní byl mnohem spokojenější, ba přímo nadšen. Asi za to může vynikající hratelnost hry.

    Hra mírně čerpá inspiraci ze hry GO – to znamená, že cílem hráčů je zabrat co největší území. Území je zabrané, pokud jsou kolem něj položeny hranice z hradeb a uvnitř je právě jeden hrad daného hráče. Celkem můžu mít ve hře až tři území, protože hráči začínají se třemi hrady. Pokud území získám, mohu jej dále během hry rozšiřovat na úkor zatím neutrálních území nebo území ostatních hráčů.

    Každé kolo se skládá ze tří možných akcí. Hráči postupně ukazují, kterou akci chtějí hrát. Pokud dojde k přání dvou a více hráčů danou akci zahrát, vstupují do hry dukáty a vyjednávání. Akci totiž může zahrát pouze jeden hráč. Existují tedy pouze dva způsoby, jak se touha zahrát akci mezi hráči vyřeší:

    • dohoda: jeden z hráčů nabídne druhému sumu peněz, druhý ji příjme a tím se vzdá svého tahu ve prospěch prvního
    • dražba: hráči se nedohodli. Každý nabídne tajně do dlaně určitou sumu peněz. Tuto sumu hráči naráz odkryjí a kdo dal více, odevzdá peníze do banku a hraje akci. Druhý hráč si bere peníze zpět a v tomto kole akci neuskuteční.

    A tento princip je jedním z nejzajímavějších na celé hře. Hráči mezi sebou obchodují, vyjednávají, blafují. Někdy je také dobré zvážit, zda půjdu do konfliktu o některou akci, či zda půjdu sice méně výhodnou, ale o to jistější cestou. Také je důležité, co mi soupeřova akce může způsobit za škody, pokud bude zahrána proti mně.

    Ve hře je obsaženo jak strategické plánování (který z hradů budu rozvíjet a který zatím nechám být), tak vysoká míra taktiky (co je v daný moment nejdůležitěší a nejvýhodnější). Hráči jsou vlastně neustále ve hře, jelikož nejvíce času stráví rozhodováním o akcích a vyjednáváním. Vlastní zahrání akcí je poté již velmi rychlé.

    Hra má poněkud složitější pravidla, která ale nejsou samoúčelná a slouží k vynikající hratelnosti. Na 4 kartách také objevíte němčinu, která je ale doplněna naprosto jednoznačným obrázkem, takže po jednom vysvětlení není již potřeba pravidel.

    A co říci závěrem? Löwenherz je vynikající hra především pro zkušenější hráče, ale i méně zkušení se v ní rychle zorientují. Nenechte se odradit německým názvem a méně zajímavou grafikou – tato hra opravdu stojí za to!

Přidat recenzi