Hrajeme.cz

Ra

Originální název:
Ra
Rok vydání:
1999
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 11203 Kategorie: Štítek:

Popis

Veď svoji dynastii skrze dva tisíce let historie starověkého Egypta! V deskové hře RA budeš stavět monumenty, získávat přízeň bohů či rozvíjet svoji civilizaci v období všech tří říší, přičemž každá se boduje zvlášť.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek

Recenze

  1. klekytom

  2. Jouda

  3. cermarta

  4. aneken

  5. jakub

    Ra je třetí z populárních dražebních her Reinera Knizii. Předešlými byly hry Modern Art (1992) a Medici (1995). S každou z nich se ponoříte o něco hlouběji do minulosti. Ra vás zavede až starověkého Egypta. Rozvíjíte svou dynastii, usilujete o získání vážnosti a největšího věhlasu. K tomu vám dopomáhají vámi dosazení faraoni, postavené monumenty, využití úrodnosti Nilu a podpora lidu a jeho kultury.

    Hra zahrnuje celkem tři epochy představující starou, střední a novou říši. V jejich průběhu hráči v dražbě získávají karty reprezentující různé stránky egyptského života. Cílem hry je posbírat karty v co možná nejhodnotnějších kombinacích. Některé karty se přitom bodují po každé epoše, jiné až na konci hry. Kdo má po třetí epoše nejvíce bodů, zvítězí.

    Ra je velmi vydařená dražební hra, kterou doporučuji i těm, kdo jinak dražební hry nevyhledávají. Náhoda v ní má přesně vymezené místo, vnáší do hry správnou dávku napětí, ale není rozhodující pro výsledek hry. Ra stojí za to vyzkoušení, a jistě nezůstane u jedné partie.

    Celou recenzi si můžete přečíst na webu o hrách Frodovy deskové hry.

  6. Libor

  7. borivoj

  8. MilanC

  9. Petr Holub

  10. GeniuZ

  11. Adam

  12. Darn

  13. jayjay

  14. lucka

  15. tučňák

  16. pogo

  17. Danyi


    Ra je skvělá aukční abstraktní hra ze starověkého Egypta. Vybral jsem si ji proto, že herní princip je odlišný od všech her z mé sbírky.

    Stručně k pravidlům. Hra je pro tři až pět hráčů. Herní materiál se skládá z hrací desky (na které jsou dva rošty), dřevěných aukčních žetonů, figurky Ra, 150 kartiček různých druhů (o nich později) a bodovacích žetonů. Vše je samozřejmě na patřičné úrovni. Každý hráč na začátku obdrží 3 až 4 žetony přibližně stejné bodové hodnoty (podle počtu hráčů). V každém tahu může hráč otočit jednu ze 150 otočených kartiček a přiložit ji na herní desku. Kartičky Ra se vykládají na horní rošt a všechny ostatní druhy na spodní. Nebo může hráč, který je na tahu, zavolat RA, vzít si figurku Ra a začíná aukce o vyložené kartičky. Každý hráč nabídne jeden svůj žeton (slunce) a nejvyšší nabídka bere všechny vyložené kartičky. Slunce, se kterým vyhrál, vymění se sluncem uprostřed desky. Tak lze v aukci získat nejen vyložené kartičky, ale i slunce vyšší hodnoty, než se kterým jsem šel do aukce.

    Kartičky se dělí do několika kategorií: Faraóni, Monumenty, Civilizace, Nil, Zlato a Bohové. Každé bodují trochu jinak a jindy. Dále se mezi kartičkami objevují tzv. „“Neštěstí““ jako pohřeb Faraónů, sucho, zemětřesení. Hráč se musí rozhodnout, zda obětuje svůj vysoký žeton a sebere celý rošt i s neštěstími, která mu přinesou mínusové body. Hraje se na tři epochy. Vítězem je ten, kdo má po třech kolech nejvíce bodů.

    Doporučuji stahnout z http://www.boardgamegeek.com počítací tabulku, která hru usnadní a zpřehlední. Vytiskněte si ji nejlépe na barevné tiskárně a nechte si jí zalaminovat.

    Vřele doporučuji. Velice povedená a promyšlená hra.

  18. Láďa Smejkal

  19. Matěj Baťha

Přidat recenzi