Hrajeme.cz

Odyseus

Originální název:
Ulysses
Rok vydání:
2001
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Klasický Homérův příběh o Odyseovi zná snad každý. Ale co vlastně bylo příčinou Odyseova dlouholetého bloudění? Jednou, když měli bohové dlouhou chvíli, Zeus navrhl, že si zahrají hru: každý z bohů se měl pokusit dopravit loď do tajně vybraných míst. Odyseus , na cestě do Ithaca, byl bohům vhodným terčem jejich hrátek.

V této hře převezmou hráči role bohů. Každý chce s Odyseovou lodí co nejdříve přistát na čtyřech různých místech, která zná jen on. Hráč, který je právě na tahu, určí pro něj nejpříznivější kurs. Spoluhráči s tím však nemusí souhlasit a pomocí protestu mohou změnit směr jízdy. Hráč, kterému se podaří utajit cíle své cesty a současně vede nenápadně loď svým směrem, je svému cíli nejblíže…

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

,

– Funagain Gameweb
– English rules (pravidla v angličtině)

Recenze

  1. Martin Plesnivý

  2. paladin91

  3. Flamberg

  4. yodle

  5. Cipísek

  6. Juventus

  7. pogo

  8. Jezevec

  9. Jaromír Kovařík

    Originální hra od dvojice poměrně neznámých italských autorů. Hra také nevzbudila na evropském trhu velký rozruch. Dle mého názoru neprávem.

    Po vybalení z krabice Vás nejprve zaujme hrací plán s vyobrazením Středozemního moře a místy, které Odyseus navštívil nebo navštívit mohl. Tato místa jsou propojeny sítí cest. Dále jsou tu karty s různými funkcemi a dřevěné figurky lodě, chrámů a morových ran. Na kartách jsou sice německé názvy akcí, ale je jich celkem pouze 6 a během okamžiku se je všichni hráči naučí. Navíc jsou podpořeny obrázky.

    Vlastní příprava hry je velmi rychlá a i vysvětlení pravidel od hráče, který již alespoň jednou hru hrál, netrvá déle než 10 minut. Každý hráč si tajně vylosuje 4 destinace. Jeho cílem je poté vést loď Odysea tak, aby těmito místy proplula.

    Hráči se střídají na tahu. Hráč, který je na tahu, navrhne cíl cesty lodě – ten musí být na spojnici s výchozím místem. Ostatní hráči buď souhlasí nebo vznesou námitku – vyloží hlasovací kartu a navrhnou jiný cíl cesty. Ostatní hráči mohou také hlasovat pro jednu nebo druhou stranu a nebo navrhnout cíl třetí. Který cíl v dražbě (hlasování) vyhraje (obdrží nejvíce hlasovacích karet), tam loď Odysea zavítá.

    Existují ještě další karty – hráč může zanést mor do některého přístavu a do jeho „“odmoření““ sem loď nemůže zavítat. Karta vítr zase umožňuje hráči na tahu pokračovat v cestě s lodí.

    Karty získává hráč před každým tahem libovolného hráče – a to podle množství chrámů, které vlastní (čím více tím lépe).Chrámy získává postupně pomocí chrámových karet.

    Kouzlo hry spočívá v několika prvcích. Základem je blafování – neprozradit ostatním hráčům své záměry příliš brzy nebo je navést na falešnou myšlenku. Ostatní hráči mohou navíc lodí jet právě tím směrem, který potřebujete. Dalším prvkem je rozhodování o nasazení karet ve správný čas na správném místě. Přečtení strategií a cílů protihráčů může být také velmi užitečné. A v neposlední řadě je to schopnost vyjednávat a přesvědčovat spoluhráče tak, aby loď jela podle vašich představ.

    Celkové hodnocení hry:

    • originální myšlenka
    • kvalitní komponenty
    • jednoduchá pravidla jasná po odehrání prvního kola
    • rychlý spád hry
    • minimum prodlev – hráči jsou téměř neustále na tahu

    A proč jsem tedy této hře udělil 4,5 hvězdičky? Jedinou výhradou je relativně vysoká míra náhody, které cíle si vytáhnete. Máte-li smůlu a vytáhnete si cíl hodně vzdálený od cílů statních hráčů, bude pro Vás mnohem těžší tudy projet. Naštěstí i na tuto alternativu pravidla pamatují a hráč si může v rámci svého tahu cíl vyměnit.

    Máte-li rádi jednoduché hry, které se rychle naučíte, nevadí-li Vám trocha náhody a chcete-li být co nejvíce zapojeni během tahů ostatních hráčů, potom je Ulysses přesně pro Vás. 

Přidat recenzi