Hrajeme.cz

Závod losů

Originální název:
Elchfest
Rok vydání:
1999
Počet hráčů:
2 až 2
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb

Recenze

  1. eklp fistronek


    Když sob potká soba, mají radost oba. Tedy přesněji jen do doby, než proti sobě stanou tváří v tvář uprostřed studené, rozvodněné řeky. Je nadmíru jasné, že suchým kopytem se na druhou stranu dostane jen jeden šťastlivec. O tom, který z nich to bude, rozhodne přesná koordinace pohybu, dobrý odhad a hlavně zručnost.

    Rozbalení graficky nádherně vyvedené krabice, zjistíte, že v jejich útrobách se skrývá „pouze“ deset herních částí: dva sobi, dva břehy a šest kamenů. Člověk by si v takové chvíli řekl, že se stal obětí podvodu, ale není tomu tak. V těchto nemálo komponentech se skrývá velký potenciál.

    Cíl je jasný – stát se sobem (losem), který jako první přejde ze svého břehu na protější aniž by smočil svou kůži ve vodách ledové řeky. V každém tahu může hráč pohnout pomocí cvrknutí (asi jako v kuličkách) kameny tak, aby po nich mohl sob přejít. Kameny jsou neutrální šedé barvy s nerozlišeným vlastnictvím, takže oba hráči mohou pohybovat všemi šesti kameny, ovšem kromě těch, na kterých sobové právě stojí. Alespoň jednou za kolo se musím pohnout také figurka soba. Pokud nastane situace, že v tomto nuceném tahu nemá kam jít (kameny jsou od sebe příliš vzdáleny), padá do vody a začíná svou pouť od začátku. Když se sobi potkají uprostřed řeky, figura která je na tahu může shodit soupeře do vody.

    Elchfest je ,alespoň pro mě, bezesporu kvalitní kousek. Má hned několik předností, které ho k tomuto titulu předurčují:
    – Snadná pravidla – člověk je zvládne během několika minut, i přesto, že jsou dodávána jen v německé verzi. Z komponentů totiž přímo čiší k čemu jsou určeny.
    – Jelikož se jedná o hodně jednoduchou hru je jako stvořená pro menší děti, to ovšem neznamená, že by se při ni nezabavil zkušený herní harcovník.
    – Hra zaujme taky mechanicky zaměřeným herním principem, který v našich končinách nebývá až tak častý. Nejblíže mu je asi knoflíková kopaná či již zmiňované kuličky.
    – K dalším plusům řadím lehkou přenositelnost, pěkné provedení (na internetu lze najít i propracovanější verzi s figurkami slona a zebry.

    K velkým mínusům naopak patří její nesehnatelnost v našich krajích a do jisté míry i to, že je jen pro dva hráče.

    Velice zajímavá hra pro pobavení a vyplnění času mezi těžšími hrami, kterou lze hrát prakticky kdekoliv a v níž více než na intelektu záleží na manuální zručnosti.

  2. pogo

Přidat recenzi