Hrajeme.cz

Peloton

Originální název:
Peloton
Rok vydání:
1991
Počet hráčů:
2 až 12
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Hra velmi zdařile simulující cyklistické závody. Je možné jezdit jak hromadné závody tak časovky. Před každou hrou je možné nastavit nové parametry trati. Hráči musí dobře rozvrhnout své síly, aby jim nechyběli v cílové rovince.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů
Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci
Autoři

Recenze

  1. cSf.Loser

    Možná je to nostalgie, ale hru si pamatuji jako výbornou záležitost. Hru jsem hrál v mládí, ale nahrál jsem ji hodně. V jedné krabici 4 týmy po 3 jezdcích. Pravidla pro etapový závod i pro časovku. Jízda v háku, energie a systém zrychlení u každého cyklisty. Vlastní stavba tratě. Jako třešnička na dortu, možnost spojit 2 hry v jednu velkou pro 8 hráčů. Prostě totální pecka. Člověk měl fakt pocit cyklistiky. Pro mě jediné mínus jsou grafické zpracování a nulová náhoda ve hře. Jinak pro mě osobně jedna z nejlepších závodních her a rozhodně top cyklistická hra.

  2. Tygr

  3. pecovarhy

  4. Basic

  5. tučňák

  6. Droll

  7. Vintersorg

  8. Richmond

  9. marcel

  10. Martin Blatný


    První, co vás po rozbalení hry překvapí, je absence kostky či jakéhokoliv jiného zařízení přínášejícího náhodu. Ano, v Pelotonu prakticky není přítomen prvek náhody. Tím se Peloton zásadně liší např. od Formula Dé, se kterou má jinak mnoho společného.

    Peloton poměrně věrně simuluje cyklistické závody. Ve hře je 12 cyklistů ze 4 barevně odlišených stájí. Hra je tedy nejlépe hratelná ve 4 hráčích, kdy každý řídí své 3 závodníky. Dá se samozřejmě hrát v jakémkoli počtu od 2 do 12 hráčů.

    Cílem hry je dojet se svými cyklisty co nejdříve do cíle. Kadý závodník má na rovince základní rychlost 3 políčka, z kopce 4 políčka a do kopce 2 políčka. Pokud hráč chce, může využít ještě bonus +1 políčko, pokud jede jeho závodník v závěsu. Chce-li hráč zrychlit, musí sáhnout do „“fyzické rezervy““ hráče, která je samozřejmě omezená. Navíc nelze zrychlovat vícekrát než 4x za sebou, pak musí závodník aspoň jedno kolo odpočívat.

    Tak, jako je tomu ve skutečných cyklistických závodech, musí hráč volit (a v průběhu hry pozměňovat) taktiku. Někdy se vyplatí jet většinu závodu v pelotonu a šetřit síly, hrozí ovšem nebezpečí, že se ve finiši závodník neprobojuje dopředu nebo že unikne skupinka cyklistů, kterou se nepodaří dohonit. Na úzkých silničkách je zase výhodnější jet vpředu a volit optimální stopu, závodník se však díky nemožnosti využít závěs dříve unaví.

    Vzhledem k tomu, že rychlost cyklisty se odvozuje z políčka, kde stojí na začátku tahu, je výhodné končit tah těsně za vrcholem kopce (kde už je rychlost 4) nebo na rovince těsně před úpatím kopce (kde je ještě rychlost 3). To (zvláště u více přemýšlivých hráčů) může vést k dlouhému propočítávání a plánování tahů, což může hru neúnosně zpomalit. Vzadu jedoucí závodníci ale většinou příliš možností na výběr nemají…

    Velkou výhodou je proměnlivá podoba závodní trasy. Na herním plánu lze kdekoli vyznačit start i cíl, hranice úseků do kopce a z kopce, případně zvolit směr při průjezdu křižovatkou. Každý závod je tak jiný a nehrozí nebezpečí stále stejného projíždění optimální trasy. V balení jsou dokonce i doplňkové sady trikotů, takže lze spojit dvě hry vedle sebe a uspořádat závod pro 24 cyklistů (je to pak ovšem velmi dlouho trvající závod).

    Hra s použitím pouze několika málo pravidel poměrně věrně simuluje většinu aspektů cyklistických závodů (jízda v pelotonu, úniky, brždění, spolupráce na špici, jízda v závěsu, závěrečný spurt atd.). Navíc se dají použít rozšiřující pravidla (počasí, vítr, rychlostní a horské prémie, víceetapové závody, časovky atd.), které hru ještě více zpestřují.

    Drobnou nevýhodou jsou nejasná pravidla, jak projíždět zatáčky. Díky tomu, že se zatáčkami a křižovatkami neprojíždí stále v jednom směru, odpadá možnost vyznačit šipkami možné průjezdy zatáčkou (jako např. ve Formula Dé). Pravidla sice nějaké možnosti (v sekci pokročilých pravidel) definují, není to však příliš pochopitelné. Doporučuji tedy projíždět zatáčkami jakkoli (samozřejmě při zachování základních pravidel pohybu), hře to nijak neubírá na zábavnosti.

    Velkou nevýhodou je ovšem fakt, že se hra již nevyrábí a prakticky se nedá koupit. Je to velká škoda, neboť jde o velmi kvalitní a zábavnou hru (navíc původní českou), která snese porovnání např. i s Fomula Dé a jiné závodní hry, které se u nás prodávají, v pohodě strčí do kapsy. Kdyby se někomu podařilo hru znovu vydat (a třeba ještě v hezčí grafické úpravě), byla by to určitě dobrá zpráva pro všechny fanoušky cyklistiky i hráče deskových her.

Přidat recenzi