Hrajeme.cz

Plateau

Originální název:
Plateau
Rok vydání:
není známo
Počet hráčů:
2 až 2
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Není známo (nebo nelze určit)
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání
Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb

Recenze

  1. SIDI

  2. Matěj Baťha

    Dokud jsem si tuto hru poprvé nezahrál, vůbec mě nenapadlo jaké herní možnosti skýtá tak malý prostor. Vtéto hře proti sobě stojí dva protivníci, kteří řídí své armády o 12 kamenech. Cílem je buď zajmout šest soupeřových kamenů, nebo vytvořit sloupec šesti svých kamenů. Hráč má dvě možnosti tahu – buď umístí na hrací plán nový kámen, nebo přemístí kámen (většinou ne jenom jeden) na ploše již umístěný. Každý kámen má určité pohybové vlastnosti, které jsou dány označením vrchní strany kamene. Ale pozor, kameny jsou oboustrané a hráč smí kámen před přesunem obrátit. A ejhle, hnedle se se svým kamenem dostane úplně jinam než předpokládal protivník. Manévrovací prostor není příliš velký (4×4 pole) a jelikož nikdy nevím co se nakonec ze soupeřova kamene vyklube, musím být neustále ve střehu a připraven úplně na všechno.

    Tato výborná psychologicko-strategická hra má ještě jednu skvělou vlastnost. K vítězství totiž mohou vést dvě zcela protichůdné strategie – ofensivní (hráč stále útočí a i za cenu drobných obětí i silných figur zajme protivníkovy potřebných 6 kamenů), no a ta druhá, jak už vás jistě napadlo je defenzivní (hráč se sice stále brání útokům protivníka, ale přitom si postupně vybuduje sloupec 6-ti svých kamenů).

    Tato hra se k nám sice nedováží, ale jestliže se vám dostane pod ruku tak neváhejte ani okamžik. Hlavně jestliže dáváte přednost hrám u kterých se musí přemýšlet. Pro bližší představu o jakou hru se vlastně jedná, bych jako hru podobného charakteru uvedl Stratego (Maršál a špión). Hra Plateau je ovšem hrou výrazně akčnější s rychlým spádem a přípravná fáze zabere tak 20 sekund:-).

Přidat recenzi