Hrajeme.cz

Attika

Originální název:
Attika
Rok vydání:
2003
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek

Recenze

  1. Adam Walder

    Hra mi moc nesedla. Na to, jak silné by měla mít téma mi přijde dost abstraktní a z řetězení budov na mapě není moc velký zážitek.

  2. jarmuk

    docela se mi líbil systém řetězení staveb.

  3. jarmuk

    docela hezký možnosti kombení různých schopností budov

  4. Vašek

  5. Wolfling

  6. Noni

  7. Kajousek

  8. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  9. tondakolik

  10. Bruno

  11. Dita

  12. Skywalker

  13. Mick

  14. Me2d

  15. pecovarhy


    Spoločenská hra Attika má ambíciu navodiť na vašom stole atmosféru helénskej antiky. Hráči v nej rozvíjajú a reprezentujú 4 grécke mestské štáty: „“žltú““ Spartu, „“zelený““ Korint, „“červené““ Téby a „“modré““ Atény. V celej hre nebudete viesť vojny ani potrebovať peniaze. Z môjho pohľadu ide o budovateľskú hru s nábehom k abstraktným hrám. Našťastie, tú abstrakciu zakrývajú veľmi pekné herné komponenty.

    Zaujme už krabica s vyobrazením antického prístavu s budovami v klasickom štýle. Výplň krabice je však, prirodzene, zaujímavejšia. Obsahuje zmes rôznych druhov nádherných komponentov, ktoré majú každý svoje vlastné úložné miesto:
    – 4 chramy,
    – niekoľko veľkých tabiel krajiny,
    – 120 malých kruhových žetónov budov (po 30 vo farbe mestských štátov),
    – 15 drevených štylizovaných amfor,
    – množstvo kariet surovín (voda, pôda, kameň, drevo),
    – 4 veľké schémy rozvoja mestských štátov, v príslušných farebných odtieňoch.

    Cieľom hry je buď umiestniť do krajiny ako prvý všetkých svojich 30 budov, alebo prepojiť neprerušovanou reťazou svojich budov dva ľubovoľné chrámy. Víťazom sa stáva ten hráč, ktorý splnil jednu z týchto úloh.

    Hra má hneď niekoľko náhodných herných prvkov, a preto ani nemá vysoké hodnotenia na medzinárodnej úrovni. Dobrý hráč však dokáže obmedziť ich dosah na výsledok.
    Náhodné prvky su tieto:
    1. Veľké tablá krajiny prinášaju v rôznych štádiách hry nepredvídateľné množstvo
    surovín na vopred neznámych miestach.
    2. Karty so surovinami sú zamiešané v balíčku rubom navrch. Tieto karty drží na ruke každý hráč skryté a pomáhajú pri stavbe mestských budov. Pozitívom je, že akúkoľvek kartu suroviny je možno nahradiť dvomi inými kartami.
    3. Dalším náhodným prvkom je úvodné usporiadanie 30 žetónov budov. Budovy sú rozdelené na dve kategórie:
    A) hlavné budovy – tých je 6 a tvoria jadro jednotlivých oblastí rozvoja (výživa, obrana, vinohradníctvo, ekonomika, námorníctvo, občianska vybavenosť). Hráč si ich zamieša a postaví rubom navrch do stĺpčeka na schému rozvoja.
    B) zvyšných 24 budov si hráč takisto náhodne zamieša a rubom navrch postaví na schému rozvoja do troch stĺpčekov po 8 budovách.
    Keďže medzi budovami sú určité väzby, môže ich náhodné poradie odkrývania významne
    „“zamiešat kartami““.

    Vo svojom ťahu sa hráč rozhoduje medzi tromi typmi akcií:
    1. Odkrýva dve nové budovy zo svojich stĺpčekov, pričom ich môže buď priamo umiestniť do krajiny (s patričnými nákladmi surovín), alebo ich zatiaľ bez nákladov umiestni na svoju schému rozvoja do rezervy,
    2. Umiestni tri budovy zo svojej schémy rozvoja do krajiny,
    3. Odoberie si tri karty surovín (karty surovín si môže hráč dobrať aj počas prvých
    dvoch akcií, avšak až potom, čo ukončil umiestňovanie budov).

    S postupom času hra vytvára na hráča tlak, aby správne balansoval medzi svojou zvolenou stratégiou rozvoja a aktuálnymi taktickými možnosťami škodiť súperom (napr. prerušiť kontakt ich budov, prekaziť prepojenie chrámov, obsadiť nové územie bohaté na suroviny, prípadne pokúsiť sa sám nenápadne presadiť spojenie chrámov).

    Attika je svižná hra, pri hre dvoch hráčov partia zvyčajne netrvá dlhšie ako pol hodinu, s každým ďalším hráčom treba rátať s cca polhodinou navyše.

    Ja osobne túto hru vrele odporúčam. Nebola síce lokalizovaná do slovenského alebo
    českého jazyka, ale pravidlá sú jednoduché a komponenty jazykovo nezávislé.

    Vela zdaru pri hre.

    PS: Táto recenzia je pozmenenou verziou mojej recenzie zverejnenej na slovenskom webe o spoločenských hrách vo februári 2008.

  16. MORT

  17. PB

  18. Turbomyšák

  19. Adam

  20. Basic


    Hrací plán, jehož tvar a počáteční velikost je závislá na počtu hráčů, je poskládaný z větších dílců tvořených sedmi šestiúhelníky (jeden uprostřed a 6 okolo něj). Dílce se losují takže každá hra má jiný plán na kterém se budují města. V „“rozích““ plánu jsou umístěny chrámy (kolik hráčů tolik chrámů), samostatné šestiúhelníky.
    Hráči budují svá města tak že staví stavby jako kamenolom, studna, kukuřičné pole, stadion, pevnost, muzeum, cesta, divadlo apod.
    Všichni mají stejnou skladbu 30 staveb. Každá budova má určitou hodnotu, druh a množství surovin, které je potřeba vynaložit na její postavení. Suroviny jsou 4 druhy a jsou dostupné buď jako karty nebo na plánu (asi čtvrtina šestiúhelníků obsahuje suroviny).
    Cílem je postavit všechny budovy svého města nebo jimi propojit libovolné dva chrámy.
    každý hráč má k dispozici podložku na které jsou zobrazeny všechny budovy města. Jsou rozděleny do sedmi skupin. V každé je hierarchie znázorněna šipkami. Pokud jsou budovy stavěny ve směru šipek tak, že přímo sousedí s budovou, která je v hierarchii před ní (budova ze které šipka vede), lze je stavět zadarmo (bez použití surovin). Zadarmo nelze stavět pouze budovy hlavní, vrcholy hierarchií.
    Na začátku hry si každý hráč rozdělí a zamíchá budovy rubem vzhůru do čtyř sloupečků, jeden obsahuje pouze 6 hlavních budov (na rubu zvýrazněné), další 3 po osmi obsahují budovy ostatní. První hráč na řadě dostane ze zamíchaného balíčku 4 karty surovin, každý další o jednu kartu více než předchozí, pro kompenzaci nevýhody pozdějšího tahu.
    V jednom kole si hráč vybírá ze dvou resp. tří činností, kterou pak provádí.
    Může otočit jednu nebo dvě budovy z jeho sloupečků, jedno kterých. Pokud na to má suroviny (v kartách nebo lze využívat také ty, co doposud nejsou zakryty na plánu) nebo může stavět zadarmo, může budovu umístit na plán, jinak ji položí před sebe na její místo na podložce. Pokud hráč dobere některý sloupeček, pak poté co umístí budovu, vylosuje si ze zbytku dílců plánu jeden, který přiloží k dosavadnímu hracímu plánu.
    Druhou činností, kterou může provést, je stavění jedné až tří budov, které má před sebou na podložce.
    Tyto činnosti nelze kombinovat. Hráč ale nemusí využít v jednom kole všech kroků a místo nich lze dobírat z balíčku karty surovin. Takto lze tedy dobrat až tři suroviny za kolo (místo postavení tří budov z podložky).
    Pokud hráč postaví celou skupinu budov tak, že tvoří jeden celek, získává amforu, která mu umožňuje v libovolném kole učinit za tuto krok navíc (otočení a případné postavení otočené budovy, pokud zvolil v tomto kole činnost otáčení, postavení budovy z podložky nebo dobrání karty). V jednom kole lze použít více amfor. Při stavění
    A takto se otáčí, staví, dobírají karty surovin, blokuje a taktizuje, dokud někdo nesplní jeden z cílů hry.

    Hru jsem zkoušel převážně ve dvou, maximálně ve třech hráčích a skoro pokaždé to byla napínavá bitva až do posledního kola. Ać se to možná na první pohled nezdá, jedná se o velmi variabilní strategii. Je lepší ihned stavět z toho co přichází ze sloupečků ať to stojí co to stojí, nebo odkládat na podložku a čekat až mi přijdou budovy tak abych pak stavěl zadarmo? Když už má soupeř to štestí a otočí základ města (hlavní budova největší skupiny) poměrně brzy, pokusit se ji zablokovat obestavěním vlastními stavbami, aby nemohl skupinu příliš rozvíjet (navíc případným stavěním zdarma), nebo raději budovat dále ve své oblasti a pokusit se třeba spojit chrámy? Je potřeba hlídat aby soupeř moc nerozšířil své město a nepovedlo se mu spojit chrámy. Před vyčerpáním sloupečků a tudíž přidáváním dalších dílců je potřeba mít na paměti že bez amfor mám maximálně jeden tah na postavení budovy a navíc nevím co mi přijde, tudíž je možné že soupeř se pokusí obsadit právě přidané území aby využil nové suroviny nebo mně zablokoval.

    Musím říct že hra je velmi vyvážená a variabilní převážně co do strategie. Prvek náhody je malý a možností co ale hlavně jak zahrát je hodně. Hrací doba je okolo jedné hodiny při třech hráčích ve dvou méně, ve čtyřech více. Velmi dobře hratelná jak ve dvou tak více hráčích. Nevýhodou může být taktická nevyrovnanost hráčů při větším počtu, kdy jeden zaostává za ostatními. Pokud si ale k sobě najdete partnera(y) podobných kvalit, určite si to užijete. A se slabším alespoň nemusíte tolik přemýšlet.

  21. tučňák

  22. plazec

  23. Jirka

  24. Věrka Cicháková

  25. Richmond

  26. David Cichák

  27. WillBlack

  28. marcel

  29. pogo

  30. Karel Kratochvíl

Přidat recenzi