Hrajeme.cz

Kanaloa

Originální název:
Kanaloa
Rok vydání:
2003
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek

Recenze

  1. makeska

  2. 725109610

  3. Lada

  4. Aldomoro


    Kanaloa zavádí hráče na souostroví ORO, které je tvořeno 15-ti ostrovy a pevninou ORO. Ostrovy jsou malé a velké. Hráči mají za úkol mezi těmito ostrovy a pevninou stavět mosty a postupně je ovládnout. K malým ostrovům je možné postavit 3 mosty, k velkým 5 a k pevnině 7. V případě získání absolutní většiny mostů na ostrově hráč získává nadvládu na ostrově a na tento položí značku své barvy a zároveň odstraní mosty jiných barev. Absolutní většina znamená u malého ostrova 2 mosty, u velkého 3 a u pevniny 4. Jelikož jsou však ostrovy vzájemně propojeny lze o nadvládu na ostrově přijít zvolením vhodné strategie. Mosty se pokládají na základě kartiček znázorňujících jednotlivé ostrovy, které jsou v balíčku a 4 z z nich jsou vždy vyložené. Hráči si tyto kartičky na střídačku berou. Dále jsou zde ještě žetony, které se náhodně položí na ostrovy a po získání nadvlády hráč tento žeton vezme a může ho využít ve druhém kole (hra se hraje na dvě kola, kdy kolo vždy končí po dobrání balíčku), přičemž je 5 typů žetonů a každý znamená jinou výhodu. Hra se boduje na konci 1. kola a na konci 2. posledního kola. Body hráč dostává za ostrov či pevninu, kterou vlastní a to konkrétně za neobsazené mosty, takže není lépe čím více.
    Toto byl stručnější popis hry, jelikož jsem se s ním na internetu nikde nesetkal a teď k hodnocení. Přestože hra působí zprvu velice jednoduše a na naučení také jednoduchá je, je potřeba u ní dost přemýšlet a strategicky plánovat (trošku bych to přirovnal k šachům, ale jenom trošku, abych neurazil příznivce této hry – myslím šachů). Mě osobně tato hra velice překvapila, protože jsem ji dle jednoduchého grafického zpracování moc šancí nedával a to asi hlavně proto, že mám rád hry graficky pestré a herně co nejkomplikovanější. Vlastníme už dost deskovek a jsem rozhodně rád, že jsme tuto pořídili, jelikož rozšíří naší kolekci o další herní princip. Fandům této zábavy hru rozhodně doporučuji. Je dobrá také ve dvou hráčích, možná, že ještě lepší než ve třech či čtyřech

  5. petulev


    Kanaloa se do ČR dováží i s českým překladem! Je to svěží a vtipná hra, jde o to, že musíte zabrat co nejvíce ostrovů s pomocí mostů. Ve druhém kole ale můžete bořit soupeřům mosty, takže pochopitelně jako u nás, došlo na hádky a pak jsme spolu třeba všichni celý večer nemluvili… :o) Doporučuji všem!

  6. dilli

Přidat recenzi