Hrajeme.cz

Acquire

Originální název:
Acquire
Rok vydání:
1962
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Kategorie:

Popis

Poprvé byla hra vydána v roce 1962 nakladatelstvím 3M. Podnikatelská klasika. snažte se stavět budovy tak, abyste vytvářely korporace, včas nakupovat akcie, korporace poté spojovat v nadnárodní podniky a přitom vydělávat co nejvíce peněz.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

, ,

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Svět deskových her

Recenze

  1. cinan

    klasika , která má dodnes svoje místo

  2. jarmuk

    Škoda, že monopoly se chytli více

  3. jarmuk

    Jednoduchá pravidla, spoustu kombinací a přemýšlení.
    Všem doporučuji

  4. birtik

  5. Mafian

  6. rach

  7. sydo


    Acquire je herní klasika. Zakládáte hotelové řetězce, kupujete akcie, pohlcujete menší řetězce a vyděláváte peníze. Po tomto úvodu na vás většina lidí vybafne: „“To je něco jako Monopoly, že?““ Chyba! Myšlenka může bát stejná, ale když dva dělají totéž, není to totéž. Veledílo Sida Sacksona se právem drží mezi nejoblíbenějšími hrami všech dob (Acquire je fest staroušek).

    Tato recenze se zabývá v našich luhách a hájích dostupnou verzí z roku 2008. Je levná, plně funkční a ošklivá. Herní deska, papírové peníze, kartonové stojánky a dílky, akcie z tvrdého papíru. Nic víc, nic míň, ale zároveň se nebudete bát vzít hru do hospody.

    Pravidla jsou jednoduchá, samotná hra však mozkové závity řádně provětrá. Každý hráč začíná s 6000 dolary a 6 dílky. Dílky mají odpovídající ekvivalenty na herní desce. Kolo hráče probíhá následovně:

    1) Umístí jeden dílek ze své zásoby na odpovídající místo na ploše. To může mít za následek následující:
    a) Pokud je dílek na ploše osamocen, nic se neděje.
    b) Pokud je dílek připojen k jinému samotnému dílku, založili jste jeden ze sedmi hotelových řetězců a automaticky si berete jednu akcii tohoto nového řetězce.
    c) Pokud je dílek připojen k existujícímu hotelovému řetězci, je tento řetězec rozšířen o nový dílek. Pokud se řetězec skládá z 11 a více dílků, je „“bezpečný““, tj. imunní vůči pohlcení – viz d)
    d) Pokud dílek spojí dva hotelové řetězce, menší řetězec je pohlcen menším a akcionáři v menším hotelu jsou vyplaceni v závislosti na druhu a velikosti pohlceného hotelu. Pohlcený řezězec je odstarněn a hráči mohou jeho akcie prodat, vyměnit za jiné nebo si je nechat (pro případ, že bude řetězec později znovu založen).
    2) Hráč může nakoupit až 3 akcie hotelových řetězců, cena závisí na druhu a velikosti řetězce.
    3) Hráč si doplní jeden dílek ze zásoby.

    To je vše. Zní to příliš jednoduše? Ano, zní, realita je však jiná. Jediným prvkem náhody ve hře jsou náhodně tahané dílky. Pokud nemáte náhodu rádi, neděste se a čtěte dále. Dílky na ploše pouze zaručují, že se hra rychle neohraje, vytvářejí stále se měnící prostředí. Hlavním aspektem hry jsou totiž investice do hotelových řetězců. Rozhodnutí, které ze 3 akcií v každém kole koupit, jak naložit s akciemi po pohlcení a odhadování, co mají soupeři za lubem, vám mozkové závity pěkně provětrá. Hra v žádném případě není tak komplexní jako Agricola, ale zároveň není tak o náhodě jako osadníci.

    Pokud máte chuť se dobře pobavit a na hodinu procvičit mozek, nemůžete s Acquire udělat chybu. Moje skupina si tuto hru zamilovala a odpustili jsme jí i její jednoduchý a pro někoho neatraktivní vzhled.

  8. filipes

  9. pogo

  10. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi