Hrajeme.cz

Anno 1503

Originální název:
Anno 1503
Rok vydání:
2003
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– BoardGameGeek

Recenze

  1. jarmuk

    Zajímavá kombinace karetních a deskových osadníků

  2. luciáš

  3. tondakolik


    Anno 1503 mne zaujala v prvé řadě grafickým zpracováním, které vychází jednoznačně z počítačového vzoru. Krásné kartičky s domečky, žetony s body, surovinové karty… Hra jistě působí velmi kvalitně. trošku méně se mi líbí jen ty podivné lodičky…
    Když se pustíte do hry, zjistíte určité podobnosti s Teuberovou další, a také slavnější, hrou Osadníci z Katanu. Po hodu kostkou, při níž získá každý hráč jednu surovinu, takže v tomto je Anno mnohem vyrovnanější než zmiňovaná legenda deskových her, odehraje hráč svůj tah, ve kterém může nakupovat suroviny nebo je prodávat obyvatelům svého ostrova. V této fázi hry bych vytknul této hře, že neexistuje žádný kontakt mezi jednotlivými hráči. Na druhou stranu je to tím pádem hra o něčem jiném než mnohé ostatní. Nejde tu o žádné boje mezi hráči, jde vyloženě o to, vybudovat si co možná nejlepší osadu na svém ostrově. Na jednu stranu v klidu, protože vás soupeř nemůže ohrozit, ale na druhou stranu přece jen musíte být rychlejší než on.
    Ve chvíli kdy jeden z hráčů splní tři z pěti možných bodů, stává se vítězem hry.
    Většinou bývá hra poměrně vyrovnaná ale občas se objeví hra, ve které třeba od půlky víte, že prostě už nevyhrajete… A tím chci popřít to, co tu psali v recenzích přede mnou. To že si postavíte dvě honosné budovy nic neznamená, protože protihráč si je postaví taky… Cest k vítězství tu není nijak mnoho, ale přesto tato hra jen tak neomrzí.
    V porovnání se zmiňovanými Osadníky bych hře vytkl absenci kontaktu mezi hráči, ale jinak je to hra od dvou hráčů a je vyrovnanější.

  4. Honza

  5. Bruno

  6. eklp fistronek


    Souhlasím s Chlodirkou,
    po několika hodinách odehraných ve dvou hráčích, je jasná taktika. Stačí získat jednu či dvě dobré budovy a hru pokojně dohrát. Ale i přesto je to skvělá hra, ke které se rád vracím. Můžu ji všem doporučit.

  7. Jitka

  8. tučňák

  9. chloridka


    Počítačová hra ANNO 1503 není pro mnohé žádnou novinkou. Její zpracování do stolní podoby, ale již tak známé není. Základní principy hry jsou sice zachovány, ale jinak spolu tyto dvě verze nemají moc společného. Autorem hry je nám velmi dobře známý Klaus Teuber jehož zásluhou může teď několik miliónů lidí na světě hrát Osadníky z Katanu. ANNO 1503 je jakousi směsí několika her tohoto autora; nejvíce ale asi Osadníků a Objevitelů. Hra má krásný design; obrázky na surovinových kartičkách a kartičkách staveb jsou převzaty z počítačové hry. Každá hra je trochu jiná, protože hrací plán je variabilní. Jedno ale musím této hře vytkount, to je také důvod proč jsem dala jen 4,5, pokud se hraje ve dvou hráčích, je hra snadno prohlédnutelná a většinou to dopadne tak, že každý si hraje svou vlastní strategii a druhý hráč nemá moc šancí, jak mu jeho hru překazit. Přesto mohu tuto hru jenom doporučit.

  10. otakar zatřepálek

  11. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi