Hrajeme.cz

Bohn Hansa

Originální název:
Bohn Hansa
Rok vydání:
2003
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

Recenze

  1. Vašek

  2. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  3. tondakolik


    Hráči jsou obchodníci s fazolemi a putují mezi hanzovními městy na severu Evropy, ve kterých se snaží své zboží dobře nakoupit či prodat. Pokud se dva obchodníci potkají v jednom městě, mohou obchodovat i mezi sebou.

    Vzhledem k mému vztahu ke hře Bohnanza jsem nemohl přehlédnout, že Uwe Rosenberg vytvořil také deskovou fazolovou hru. Proto když se naskytla možnost hru si pořídit, neváhal jsem a využil jsem ji.

    Po rozbalení vás mile překvapí herní materiál, kterého není málo.Hrací plán je skutečně velký a hlavně je moc hezky nakreslený. Dále je tu 117 žetonů s fazolemi. Obrázky jednotlivých druhů fazolí jsou jiné než u Bohnanzy, ale jsou to naše známé fazole z karetní hry. Je tu 12 zahradních, 13 červených, 13 flekatých, 14 sójových, 15 zelených, 16 sviňských, 16 ohnivých a 18 modrých fazolí. Kromě toho jsou tu také karty. Karet dodávek je celkem 60, na nich je uvedeno, do kterého města má hráč doručit znázorněné fazole a také kolik fazolarů za ně dostane. Jsou tu také cestovní karty, je jich 7 pro každého hráče, celkem tedy 35, a ještě 10 karet nové sklizně. Pro každého hráče je tu jedna figurka obchodního vozíku a jedna deska vozíku. Na této desce je stručný přehled hráčova tahu a osm volných políček jako místo ve vozíku pro až osm fazolí. Výčet herního materiálu zakončí 150 bankovek v různých hodnotách od 1 do 50 fazolarů. Co se herního materiálu týče, rozhodně nebudete zklamáni. Je ho hodně a je velmi hezky zpracován, snad až na tu desku vozíku.

    Pokud si chcete hru zahrát, musíte si sehnat minimálně dva spoluhráče, ale já osobně doporučuji hrát spíše ve čtyřech nebo pěti. Příprava hry je jednoduchá, každý z hráčů si vezme cestovní karty, figurku vozíku a desku vozíku jedné barvy. Všichni hráči dostanou od každého druhu fazole jeden kus a umístí si je na svoji desku vozíku. Cestovní karty si uspořádají vzestupně od 1 do 7. Vezmou si tři karty dodávek a z nich před sebe vyloží tu s nejvyšším ziskem. Vozík si umístí do města této karty a v tomto městě okamžitě odevzdají znázorněné fazole a vezmou si za ně příslušný počet fazolarů. Zbylé dvě karty si dají do ruky za karty cestovní. Hru začíná ten, který získal do začátku hry nejméně fazolarů.

    Tah hráče se skládá ze tří fází v určeném pořadí.

    Cestovní fáze
    Při cestovní fázi může hráč pohnout svým vozíkem z města, ve kterém se právě nachází, do libovolného jiného města na hracím plánu. Podle toho, jak daleko se hráč rozhodl cestovat musí vyložit příslušný počet karet z ruky. Následně si z těchto karet vezme cestovní karty zpět do ruky a karty dodávek ponechá na stole. Pokud vyložil cestovní kartu platby cla, musí zaplatit 20 fazolarů, pokud vyložil kartu nové sklizně, vezme jednu z karet nové sklizně a doplní nabídku u na kartě znázorněných měst.

    Obchodní fáze
    V této fázi může hráč pozvat libovolného z protihráčů do města, ve kterém se právě nachází, může s ostatními hráči ve stejném městě obchodovat nebo v tomto městě fazole nakoupit. Pozvání do města může mít pro hráče význam v tom, že následně mohou společně obchodovat. Obchodovat spolu mohou pouze s fazolemi, nikoli s kartami, které mají v ruce, ani s fazolary. Kurz obchodování je pouze na dohodě mezi hráči. V každém městě je zobrazen fazolometr a na něm jsou žetony fazolí, které si hráč může koupit. Ceny fazolí ve městě klesají s počtem fazolí k dispozici. Tuto fázi ukončí hráč ve chvíli, kdy už nemůže nic dělat, nebo nic dělat nechce.

    Závěrečná fáze
    V závěrečné fázi hráč odhodí karty dodávek, které v cestovní fázi vyložil na stůl a v průběhu svého tahu nesplnil. Následně upraví fazolometry ve městě tak, aby v nich nebyla žádná mezera a z dobíracího balíčku si vezme jednu kartu dodávky a dá si ji do ruky za ostatní karty.

    V libovolné části tahu může hráč splnit kartu dodávky. Kartu vyloží na stůl před sebe, ukáže, že se nachází v požadovaném městě a odevzdá příslušné fazole. Poté si vezme fazolary a kartu dodávky dá na odkládací balíček.

    Také si může kdykoli v průběhu svého tahu zakoupit novou kartu dodávky za pět fazolarů. K tomu také odevzdá jednu z cestovních karet, nesmí to však být karta s novou sklizní či karta cla. Tím má hráč větší možnost splnit nějakou dodávku, ale tím, že se musí odevzdat také cestovní kartu budou rychleji postupovat jeho karty v ruce a on bude nejen častěji dodávky odhazovat, ale také bude častěji platit clo a častěji vykládat novou sklizeň. Je proto dobré zvážit nákup nové karty dodávky a většinou se to vyplatí spíše ke konci hry.

    Jakmile je otočena osmá karta nové sklizně, je zahájeno závěrečné kolo hry. Hráč, který tuto kartu otočil odehraje svůj tak a poté odehrají svůj tah také všichni ostatní hráči a poté končí hra. Hráči následně prodají fazole, které jim zbyly v jejich vozíku za základní cenu znázorněnou na desce vozíku. Hráč, který má nejvíce fazolarů, je vítězem hry.

    Hra Bohn Hansa je ve většině recenzích, které jsem četl, velmi kritizována a odsuzována. Já s tímto názorem rozhodně nesouhlasím. Ano, proti karetní hře Bohnanza je tato desková verze slabší a není u ní taková sranda, ale jde o hru velmi propracovanou. Hráči se musí na hru více soustředit a musí sledovat podstatně více věcí. Nejenom, že musí výhodně obchodovat s ostatními hráči, musí také sledovat fazolometry v jednotlivých městech, aby nakoupil potřebné fazole co nejlevněji, ale také musí sledovat své cestovní karty, aby zbytečně často neplatil clo a nepřipravoval se tak o své fazolary.

    Nejde již tedy jen o jakousi srandu u karetní hry, Bohn Hansa je více strategickou obchodní hrou, ve které kromě obchodu s hráči musíte také obchodovat se samotnou hrou. Rozhodně Bohn Hasu řadm mezi své oblíbené hry a rád si ji zase někdy zahraji.

  4. Bruno

  5. rix

  6. Ranca

  7. Lapo

  8. Emil

  9. netop

  10. Panzer

Přidat recenzi