Hrajeme.cz

Divoká zvířata

Originální název:
WildLife
Rok vydání:
2002
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– BoardGameGeek
– Funagain Gameweb

Recenze

  1. Pete

  2. Bruno


    Nacházíme se v čase 2,5 miliónu let před naším letopočtem. Různé živočišné druhy mezi sebou zápasí o nadvládu na Zemi. Kdo se rozmnoží nejvíce, čí strategie přežití bude nejúspěšnější? Budou to lidé, komu bude patřit budoucnost, nebo nějaký jiný živočišný druh?
    Každý hráč představuje jeden živočišný druh (lidé, mamuti, medvědi, krokodýli, orli a hadi), jehož populace se s každým kolem hry rozvíjí a expanduje. Úspěch v boji o přežití s ostatními druhy je zaznamenáván a živočišný druh, který má na konci hry nejvíce bodů, vítězí.

    Tato desková hra připomíná hlevně svým tématem hru Evo. Ale nenechme se mýlit, zatímco Evo byla hra jednodušší, která hodně stavěla na humoru, Wildlife bere svou úlohu smrtelně vážně. Každému druhu je něco dáno do vínku, především to, v jakém typu krajiny může provádět ty které akce. Tento „“stupeň adaptace““ se ale může v průběhu hry měnit, v závislosti na tom, jak se ten který druh vyvíjí.
    Tah hráče sestává především z provedení akcí pomocí vyložení karet z ruky. A tak se může jeho druh pohybovat, rozmnožovat, útočit a nebo vylepšovat svou schopnost přežít na určitém území.
    Všeobecným platidlem ve hře je potrava. A s ní souvisí i zajímavé zpestření hry. Každý hráč totiž musí za svůj tah prodat – nebo spíš vydražit – jednu kartu z ruky. Tak může získat potravu výměnou za některou z výhodných karet. Ke zpestření přispívají i zvláštní schopnosti, které se získávají – nejsou tedy spjaty s určitým druhem. Díky tomu si hra zachovává variabilitu.

    Problém může být s nalezením vhodných spoluhráčů. Pro někoho není tato tématika natolik zajímavá jako války či fantasy a zase hráči, kterým se prehistorické téma líbí, ale nejsou na strategické hry příliž zvyklí, mohou hru považovat za trochu příliš zdlouhavou.

    Herního materiálu je dost a je poměrně klasický – především karton a dřevo – grafické zpracování je průměrné, ale zas nikoho neurazí ani neruší – hodí se k tématu. V herním materiálu je i několik kartiček s cizojazyčným texteem, ale není třeba se toho obávat. Je to dohromady jen 8 různých textů, tedy nic, co by nespravila přiložená nápovědní kartička (Naapříklad – Inteligence: kdykoli jste na řadě, můžete hrát 4 karty místo 3). Co se týče času, je potřeba počítat alespoň s hodinou, ale pokud nehrají jen ostřílení hráči s bezvadnou znalostí pravidel, přidejte raději ještě další hodinu až hodinu a půl.

    Celkově se jedná o zajímavou strategii s tématikou, která není na poli deskových her zas tak často zpracovávána. Hratelná je spíš ve větším počtu hráčů (4-6), protože teprve tak se pořádně rozběhne „“boj o přežití druhů““. Vzhledem k tomu, že krabice je o něco větší než např. Vysokého Napětí, pak cenu pod sedm set považuji za příznivou.

Přidat recenzi