Hrajeme.cz

Keythedral

Originální název:
Keythedral
Rok vydání:
2002
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– BoardGameGeek
– Funagain Gameweb

Recenze

  1. Bruno


    Tak na úvod jednu upřesnění – hru vydává ProLudo – rozhodně tu verzi, kterou můžete zakoupit v ČR.

    Co Váas asi překvapí při rozbalení krabice, je poměrně velké množství herního materiálu, na jaké u tohoto výrobce nejme příliš zvyklí. I grafické zpracování se poněkud vymyká. Žádné renderované objekty ani německy detailní grafika – obrázky jsou malované, což působí zvláštním dojmem (Ostatně i logo Pro Ludo je zde jiné, tak aby zapadlo do grafiky na krabici). Abych řekl pravdu, zprvu mě to překvapilo, ale teď to považuji za oživení jinak uniformních grafik jiných německých her.

    Ale dost o grafice. Ve hře máte za úkol stát se co nejvlivnějším měšťanem (nebo vesničanem?). A toho dosáhnete tak, že budete co nejvíce sponzorovat stavbu místní Katedrály. Jak na to? Jednak je zde herní plán, který složíte z dílků, představující různé surovinové pole. Mezi těmito poli se nacházejí (tedy, vy je umístíte) vaše obydlí (ty můžete pro větší efektivitu přestavět na honosnější domy). A z těhto obydlí každého dne z rána vycházejí robotníci „“do rachoty““, aby dobývali suroviny. Ty jsou potřebné jednak pro ně samotné, jednak pro přestavbu obydlí na dům, ale hlavně ke stevbě Katedrály. Hráči si totiž také vybírají co postaví (zkrátka je na kartičkách napsáno, kolik jakých surovin je třeba, aby ji hráč získal – a s nimi i body vlivu). To je ovšem okořeněno mnohými záludnostmi. Je možné nechat uznat nějaký zákon, jakousi akční kartu, je možné stavět na pole ploty, stěhovat se, nakupovat a prodávat zboží (to víte, katedrála- to se v pozdějších fázích neobejde bez zlatnických, kovářských či sklářských výrobků, a ty holt budete muset nakoupit).

    Zkrátka, pokud se Vám líbili osadníci či Caylus, pak vězte, že toto je jakýmsi mixem těhto her. A nemohu říct, že by byl nepodařený. Má modulární herní plán jako Osadníci (a také se těží suroviny), hráči participují na společné stavbě jako v Caylu. A k tomu trochu jiná grafika, spoustu herního materiálu a možná trochu delší pravidla.

  2. Lukas

  3. murphy

  4. David Cichák

  5. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi