Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéAlhambra: Prospěch vezírů (1. rozšíření)

Alhambra: Prospěch vezírů (1. rozšíření)

Originální název:
Der Palast von Alhambra: Die Gunst des Wesirs (die 1st Erweiterung)
Rok vydání:
2004
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

,

– BoardGameGeek
– Funagain Gameweb
– Brett and Board – popis hry a recenze
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. rulen


    Toto první rozšíření jsme pořídili spolu se základní hrou Alhambra, protože jsme již předem předpokládali, že hra se nám bude líbit a také, že nebude nijak složitá na naučení.
    Toto rozšíření přináší celkem 4 nové varianty, které můžete využívat samostatně nebo všechny dohromady. Týkají se směnárny, možnosti využívat vezíra, který vás posune při hře nebo sbírat další plusové budovy stranou nebo přímo při stavbě vaší Alhambry.
    Nevím, jestli je rozšíření velké plus nebo velké mínus (nemohu to příliš posoudit, protože jsme hry kupovali současně a prakticky současně začali hrát), každopádně znám rozšíření her, které jsou mnohem více propracovanější a dávají více možností při hraní, toto rozšíření k nim však nepatří, rozhodně ne za tu cenu.

  2. AntonGorodecky

  3. Wotton

  4. Mates

  5. kalif

  6. Don Aqila

  7. Aldomoro


    Máme rádi základní verzi Alhambry, ale už jsme ji měli dost ohranou a také se spíše jedná o hru, kde hraje roli náhoda v podobě, jaké karty na vás vyjdou a není u ní možné vymýšlet a volit různé strategie. Takže jsme ji hráli spíše jako odreagovací, když se nechtělo moc přemýšlet a mít adrenalin. S tímto rozšířením však hra dostala nový náboj, kdy nové prvky zapojují hráče aktivněji do hry a není již zcela odkázán na náhodu. Rozšíření je rozhodně přínosem a celou hru oživilo.

  8. Kveton.T

  9. danielraska

  10. Lukas


    Toto rozšírenie je rozdelené do štyroch moduloch: Prístavby (24), Zmenárňa (6), Bonusové karty (10) a Vezírovia (6). Každé sa dá ľubovoľne pripájať, buď jedno alebo všetky štyri moduly. Prístavby sú na to aby zvyšovali hodnotu susediacej budovy, maximálne môže dávať hodnotu 1-3 budovám, ale niektré i menej, to zistite podľa hradby. Prístavby sa nekupujú ale si ich môžete zobrať zadarmo samozrejme, že za cenu ťahu. Zmenárňa sú ako peňažné karty, ktoré sa pred hrou zakopú do kopy peňazí, vopred určením pravidlám. Tieto karty majú na sebe 2 symboly peňazí: guldeny, dirhamy, denáre, dukáty. Napríklad budova stojí 11 guldenov máte pred sebou kartu guldeny/dirhamy, zaplatíte napríklad 5 guldenov a 6 dirhamov a zmenárňovú kartu vyhodíte. Bonusové karty sú karty, ktoré sa rozdelujú pred začatím hry. Na karte je naznačená stavba a vy sa snažíte ju získať presne tu istú. Keď ju máte môžete ju vyložiť a bude sa Vám počítať pri vyhodnotení kôl. Alebo môžete počkať a vyložíte ju aj vo vyhodnotení. Vezírovia sú druh, ktorými môžete kúpiť i namiesto vášho ťahu dlaždicu. Poviete ľubovoľné slovo a chcete si kúpiť dlaždicu. Stojí to však presne a naviac nezískavate najviac ťah ako normálne, potom si musíte otočiť vezíra smerom nadol a je deaktivovaný. Pri buducích ťahov ho môžete otočiť a aktivovať za cenu ťahu. Toto rozšírenie je veľmi dobré, čakal som niečo úplne iné, dávam mu hodnotenie 4.5, odporúčam všetkým priaznivcom Alhambry.

  11. Veena

  12. richie

  13. bl

  14. Papo Shimitz

  15. Markéta

  16. Kuba

  17. Pelly


    Když už jsem se jednou dostal do ciziny, rozhodl jsem se rozšířit jednu z mých oblíbených her, Alhambru. Na snadě bylo první rozšíření.

    Nejprve bych rád poznamenal, že český překlad názvu považuji za ne úplně vhodný, přesnější by bylo použít slovo Přízeň namísto Prospěch, ale to je jen maličkost.

    Nyní k vlastní expanzi. Za vcelku přiměřenou cenu (necelých 11 GBP, tj. asi 450,-), dostanete na první pohled trochu málo … : 16 karet, 24 stavebních dlaždic a 6 dlaždic vezírů, nicméně, jak už to u takovýchto her bývá, platí se především nápad… Vlastní expanze se skládá ze 4 samostatných modulů (takových malých rozšíření), které můžete dle libosti přidat k původní hře. Jsou to:

    1. Přízeň vezíra
    2. Směnárna
    3. Stavitelé
    4. Bonusové karty

    Již tento prvek je velmi povedený. Zalíbení zde může najít začínající hráč i zkušený harcovník této hry. Jednotlivé moduly sebou nesou několik nových pravidel, které se nechají velmi rychle osvojit, a zároveň vnáší do hry nové možnosti.

    Začínající hráči spíše ocení moduly Směnárna (6 karet, které se používají jako peněžní karty) a Bonusové karty (10 karet), které s sebou přinášejí především zábavu, a trochu náhody. Pro zkušenější hráče jsou tu Přízeň vezíra a Stavitelé, které vnášejí do hry výborný strategický prvek a hráč navyklý na dřívější jistotu se může do konce hry obávat, jestli náhodou jeho soupeř neprojeví lepší strategické schopnosti a „“mazaným““ umístěním Stavitele nezvrátí dřívější vývoj hry, nebo lépe odhadne situaci a použije Přízeň ve správný okamžik.

    Nebo přidáte všechny moduly do velké rodinné hry … ?

    Chápu, může to znít trochu zmateně, nechtěl jsem zabředat moc do pravidel (zájemcům rád poskytnu více …).

    A závěrečné hodnocení? Jestliže jsem dal hře Alhambra 4.5, musím dát Přízni vezírů 5 z 5

  18. dilli

  19. Turbomyšák

  20. enia

  21. murphy

  22. tučňák

  23. Droll

  24. Gandalf

  25. Pepik

  26. Věrka Cicháková

  27. David Cichák

  28. Agáta


    V krabici jsou 4 rozšíření, pořádně jsme vyzkoušeli zatím jen 2 a velmi se nám líbí.

    Vezírova přízeň (ten překlad fakt nechápu) vám umožní předbíhat. Když přijde do hry stavba, kterou opravdu, ale opravdu nutně potřebujete, nemusíte se už klepat hrůzou že vám ji někdo vyfoukne dřív než na vás přijde řada. Použijete Vezírovu přízeň a stavbu si koupíte hned. Musíte ovšem platit přesně. Skvělý způsob, jak přivést spoluhráče k zuřivosti, zoufalství a depresi. Získat přízeň vezíra však něco stojí – musíte obětovat tah (např. si nevezmete peníze, jste-li na řadě).

    Wechselstube neboli vekslák čili směnárna vám umožní kombinovat dvě různé měny, podle toho jakou směnárenskou kartu máte. Směnárenské karty se zamíchají mezi karty peněz, vykládají a používají se jako peníze. Pokud hrajete s diamanty (rozšíření II.), tak těch se směnárenské karty netýkají.

    Vezír je skvělý, směnárna fajn.

    Hru + rozšíření máme z Německa, odpadly tak potíže s kvalitou českého vydání, přibyly potíže s luštěním pravidel.

  29. Láďa Smejkal

Přidat recenzi