Hrajeme.cz

Ludvík XIV.

Originální název:
Louis XIV
Rok vydání:
2005
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Ve hře se snažíte získat sílu a vliv na francouzském dvoře na konci 17. století. Hráči se vžívají do rolí příslušníků královského dvora ve Versailles, kde plní své mise a snaží se dosáhnout svých cílů.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– BoardGameGeek
– Funagain Gameweb
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. Vašek

  2. esther.f

  3. Lada

  4. bongo1112

  5. ver

  6. Johny

  7. Shade

  8. Martin Plesnivý

  9. qcpx

  10. Yuri

  11. oplprokop

  12. David

  13. jakub

  14. ond

  15. Jekor

  16. Veena

  17. Žížalka

  18. Ranca

  19. ifca

  20. borivoj

  21. Elvid

  22. Papo Shimitz

  23. Honza

  24. Shako

  25. dilli

  26. GeniuZ

  27. Emil

  28. Gally

  29. Darn

  30. murphy

  31. Irbis

  32. tučňák

  33. belisar

  34. Michal

  35. káča

  36. Richmond

  37. David Cichák

  38. golmon

  39. Katka Girgensohn

  40. Jersey

  41. Láďa Smejkal

    Kdo z vás by nechtěl na chvíli zavítat na dvůr Ludvík XIV. – Krále slunce? Procházet se v doprovodu madame Pompadour po Versailles, účastnit se plesů a slavností?

    Získat a udržet si vliv a společenské postavení v tehdejší společnosti nebylo jednoduché. V nové hře od R.Dorna si můžeme vyzkoušet, jak bychom na dvoře plném intrik obstáli.

    Herní mechanismus nám okamžitě připomene El Grande. Každý hráč má své vlivové kameny, které umísťuje ze společné zásobárny do vlastní zásoby a z vlastní zásoby na hrací plán. Ten je tvořený 12ti kartičkami s osobnostmi francouzského dvora Ludvíka XIV.

    Umístěním kamene nebo více kamenů na kartičku se snaží zajistit si podpory dané osobnosti. U některé osobnosti prostě stačí umístit třeba dva kameny a zisk je zaručen, jinde je nutno mít při vyhodnocení kamenů většinu a někde si lze podporu prostě zaplatit.

    Hra se skládá ze 4 kol. Každé z nich je rozděleno na 4 části (příjmy, boj o vliv, vyhodnocení vlivu a plnění misí). Vítězné body hráči získávají především za splněné mise a dále za získané kartičky erbů. Na konci hry se také veškeré ostatní hmotné statky hráčů převedou na kratičky se štíty a nakonec se odmění hráči, kteří mají štítů od každého druhu nejvíce.

    Na první pohled nám tak autor nenabízí nic převratného. Při bližším prozkoumání hry, ale zjistíte, že na známých principech, které si šikovně upravil, postavil autor velice zajímavý a výborně fungující herní mechanismus. Splněné mise nepřináší jen vítězné body ale také konkrétní výhodu v jedné z fází každého kola. Zisk z podpory je pro různé osobnosti různý. Někde získáte jednu z věcí potřebných ke splnění mise, jinde erby, karty, peníze nebo možnost umístění dalšího kamene. Hra je tak pestrá a z prvních dojmů usuzuji, že také vyvážená (s výjimkou kartiček misí, zejména těch středně obtížných, které jsou různě silné).

    Hra rozhodně nepostrádá dramatičnost a výsledky bývají velice těsné. Při prvním testu hry ve čtyřech hráčích jsme se všichni bodově seřadili těsně za sebou a při další partii to bylo podobné.

    Drobnou výtku ode mne dostává zpracování kartiček osobností, které svou kvalitou pokulhává za obvyklým vysokým standardem řady Alea.

    Svým celkovým hodnocením hry se přidávám k těm, keří „“Ludvíka““ favorizují v letošní anketě „“Cena německé veřejnosti““. Hru, kterou Alea otevírá novou střední řadu, mohu tedy bez váhání doporučit všem ostříleným hráčům.

Přidat recenzi