Hrajeme.cz

Shear Panic

Originální název:
Shear Panic
Rok vydání:
2005
Počet hráčů:
3 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

,

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. howska

  2. Ladik81

  3. mealy


    Je krásný letní den a několik oveček se spokojeně pase na louce. Snaží se být co nejblíže ke své ovčí kolegyní, aby tak mohly spolu probrat, co důležitého se v posledních dnech událo. Najednou ovečky zahlédnou za ohradou Rogera – krásného statného berana a jejich přátelství je tu tam. Jediným jejich cílem je být Rogerovi co nejvíce nablízku. Avšak i srdce ovčích dam je přelétavé. Brzy si uvědomí, že co je doma – to se počítá, a tak jejich náklonnost k Rogerovi ochabne a všechny se věnují Mauricovi – do té doby nezajímavému beranovi ve stádě. Najednou se stane něco strašného. Za ohradou se objeví největší nepřítel všech slušných ovcí – střihač. Ovečky pádí k druhému konci ohrady, aby byly od střihače co možná nejdále a uchránily si tak svou pečlivě nastřádanou vlnu…

    Po rozbalení krabice budete pravděpodobně fascinováni několika krásně vyvedenými keramickými figurkami jednotlivých oveček, které jsou bezesporu nejatraktivnějším elementem celé této hry. Dále v krabici najdete herní plán, jednotlivé kartičky symbolizující akce, které lze s ovečkami provádět, kostku s barevnými symboly, ukazatele počtu bodů pro jednotlivé hráče, ukazatel času a startovní políčko, které se přikládá k hernímu plánu na začátku hry. Nechybí ani pravidla – v německé distribuci jsou přiložena pravidla v němčině, angličtině a francouzštině.

    Každý hráč si na začátku hry nejprve vybere barvu a postaví ukazal bodů na počáteční políčko Start. Každý z hráčů se snaží v průběhu hry na základě pozic dvou oveček své barvy dosáhnout co nejvíce bodů. Na startovní políčko se postaví i ukazatel času. Ukazatel času se postupně pohybuje kupředu podle akce zahrané jednotlivými hráči a pozice ukazatele času určuje, v jaké fázi se hra nachází. Jak již bylo v úvodu naznačeno, hra sestává ze čtyř fází. V první fázi se snáží hráč zachovat své dvě ovečky co nejblíže u sebe, v druhé fázi hry je úkolem dostat své ovečky co nejblíže k jedné straně hrací desky, ve třetí fázi hry se získávají body, pokud stojí ovečky na sousedním políčku u beránka Maurice a ve čtvrté fázi hry ovečky utíkají co nejdále od strany hrací desky, na které se nachází střihač.

    Na začátku celé hry se ovečky seřadí podle předepsaného návodu do bojové formace ve tvaru 3 krát 3 ovečky a každý z hráčů má možnost drcnutím jedné z oveček ovlivnit postavení dalších ovcí. Kostka zde slouží k určení barvy ovce, kterou bude hráč v této části hry zbylé ovečky posunovat. Tuto akci provádí na začátku všichni hráčí, aby se docílilo rozmanitějšího uspořádání oveček na hrací ploše. V průběhu hry se může tato akce opakovat, pokud se ukazatel času dostane na příslušné políčko.

    V každém kole hry pak má každý hráč právo zahrát jednu z akcí. Akce jsou rozděleny na tři druhy – první druh akcí umožňuje posunout vlastní ovcí a případně tak ovlivnit i uspořádání ostatních oveček na hrací ploše, druhým typem akcí je posun všech oveček v určitém směru v rámci daného řádku, sloupce či diagonály a třetím druhem akcí jsou speciální akce, které umožňují měnit umístění Rogera či střihače popř. zahnat ovečky k určité straně hrací desky.

    Co říci na závěr? Figurky jsou opravdu nádherné a dětem se budou líbit. I když je jedinným prvkem náhody ve hře kostka, velká snaha taktizovat příliš ovoce nepřináší, neboť jakákoliv akce hráčů před vámi může radikálně změnit situaci na hrací ploše. Ti, kdo rádi během hry škodí, tento herní princip zajisté uvítají. Myslím si, že to je celkem povedená rodinná hra, při které se pobaví jak malí, tak velcí…

Přidat recenzi