Hrajeme.cz

Aton

Originální název:
Aton
Rok vydání:
2006
Počet hráčů:
2 až 2
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– BoardGameGeek
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. Rillanon

  2. Fruiko

  3. aksile

  4. Noni

  5. 108

  6. Matt

  7. tenista

  8. klato


    pravidlá hry tu už nebudem rozoberať, lebo sú tu už spomenuté niekoľko krát
    keďže vyhľadávam hry konkrétne pre 2 hráčov.po pár odporučeniach som sa rozhodol pre túto hru.
    doteraz som sa stretol väčšinou s kartovými hrami /blitz und donner, stratené mestá, rím, ceazar a cleopatra / všetko veľmi dobré hry ktoré stoja za to mať ich doma.preto ma najviac prekvapilo že sa hrá na hracej doske ktorá je veľmi pekne graficky spracovaná.to znamená že dej sa odohráva práve na nej samozrejme s pomocou kariet ktorými si plánujem rozdelenie kameňov.a to plánovanie ma úplne dostalo /podobné ako shogun, naplánujete hráte/.týmto plánovaním sa pomer náhody zmenšuje. aj keď náhoda spočíva práve v tom že si v každom kole beriem z balíčka 4 karty, ale len ja sa rozhodnem ako ich použijem.predsa nie je umenie vyhrať s dobrými kartami ale s priemernými potom víťazstvo chutí viac / počas hry si môžete raz vymeniť všetky karty/. ale táto hra je tak skvele spravená že aj malé karty sa dajú použiť. čo je veľké plus. a ešte každé políčko v hre môže priniesť body alebo víťazstvo.práve táto skutočnosť robí hru napínavú a žiadna partia nie je rovnaká.

    čo k tomu dodať jedna ozaj vynikajúca hra pre dvoch. k víťazstvu vedie veľa ciest a stratégia hry sa dá meniť aj počas hry. môžem len a len odporučiť.
    v mojom rebríčku hier je na prvom mieste aj keď jej dosť slušne šliape na chrbát blitz und donner. našťastie ich herný systém je odlišný tak žiadna veľká rivalita medzi nimi nie je.

  9. včelka

  10. Danuška

  11. phiz


    Aton je jedna z mála her, která se zajímá pouze o dva hráče. Aton kontra Amon a aneb boj o egyptský trůn. Vžijte se do role jednoho z bohů a uštědřete protihráči lekci, kterou si zaslouží. Postupným vykádáním kamenů, který si zvolíte, zabíráte části chrámů, které jsou různě bodově ohodnocené. Zajímavostí je, že si můžete vybrat jen v případě, pokud vám strategie dovolí.

    Krabice je má, neboť není třeba mnoho věcí. Hrací plán je rozdělen stylem puzzle na 6 dílů, dva balíčky karet a někol hracích kaménu dvou barev. Hrací pole je poté krásně decntně zpracované. Uvnitř najdete 4 čtverce (chrámy) s 15 políčky různých barev. Hráči se líznou ze svého balíčku 4 karty na kterých najdeme především čísla od jedné do čtyř. Zde nastává zlom hry, kdy si musíte vybrat, kam které číslo pošlete. První pole, kam číslo položíte dává body tomu, kdo má číslo věčí. V druhém poli se pak rozhoduje, kdo bude začínat a kolik kamenů soupeři již v rozehraném plánu sebere. Třetí a čtvrté číslo poté značí, kolik hracích kamenů maximálně do kolika chrámů můžeme přidělit. Poté hraje druhý hráč a nakonec se znovu lížou 4 karty a jede se od znova. Body se také počítají během hry při určitém počtu vyhozených kamenů z chrámu.

    Hra končí v několika momentech. Buď vyhrajete na body hned po prvním číslu dosažením určitého počtu bodů či zaberete jeden celý chrám nebo třetinu z každého chrámu.

    Aton je rychle plynoucí hra, ve které msuíte mít stále oči otevřené. Nevýhodou se může zdát právě to, kdo zrovna kolo začíná, ale to je právě na vás, jakou strategii zvolíte.

  12. PJ

  13. Lukas


    Po nástupu Achnatona na trůn se Egyptem šíří pozdvižení. Nově má být jako nejvyšší božstvo uctíván Aton. Starý bůh Amon má být vymazán z dějin. Kněží ovšem neopustí své chrámy bez odporu a ve staroegyptských Thébách se tak rozhoří boj o nadvládu mezi veleknězi dvou velkých egyptských božstev. Úlohou hráčů jako velekněží je dopomoci k vítězství svému božstvu. Každý hráč má k dispozici sadu hracích karet v hodnotě od 1 do 4, které se snaží co nejšikovněji využít. S pomocí karet se stanoví nejen pořadí, ale také počet kněží, kteří mohou být během tahu nasazeni. Šikovným plánováním tahů bude hráč na konci hry božsky odměněn a stane se vítězem. Amon nebo Aton – napínavý souboj s mnoha taktickými možnostmi – zvýší vaši chuť do dalších kol!

  14. Pavla

  15. eklp fistronek

  16. paladin91

  17. rix

  18. ewuchka

  19. Shako

  20. Macho

  21. DK

  22. dilli

  23. greyhound


    Hru Aton jsem si vyhlédl jako krátkodobou hru (30 – 40 minut) pro dva hráče a mé očekávání nezklamala. Hra má velmi hezké grafické provedení (hrací plán je prostorný s hezkou grafikou), celkem jednoduchá a jasná pravidla a zajímavý herní systém. Vzhledem k tomu, že v jednotlivých kolech dochází vždy k lízání karet s čísly, podle kterých jsou prováděny tahy, je hra trochu o náhodě, ale při troše šikovnosti jde náhodu vhodnou taktikou eliminovat. Myšlenka hry je jasná, cílem je ovládnout chrámy a tím pomoci k vítězství svému bohu, hra je proti jiným, které jsem hrál (Osadníci, Carcassone, Klany, Puerto Rico, karetní Osadníci, Citadela atd.) originální a při prvních partiích jsem se zatím bavil. Hru tedy mohu doporučit každému kdo hledá dobrou hru pro dva, která nezabere mnoho místa (plán cca 40×40 cm) a času. 5 bodů nedám jen proto, že hru ovlivňuje zmíněná náhoda, v tomto ohledu je dle mého názoru lepší například Citadela.

  24. Basic

  25. lotr

  26. tučňák

  27. V.S.

  28. Richmond

Přidat recenzi