Hrajeme.cz

Pirates Cove

Originální název:
Pirates Cove
Rok vydání:
2005
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Tuto hru vám nedoporučujeme, najdou se pro vás lepší hry.

Kategorie:

Popis

Vydejte se na plavbu do Zátoty pirátů – legendární skrýše pirátů a hrdlořezů. Vybaveni tajnou mapou a zastaralou šalupou, zachráněnou při loňské zimní bouři vyplouváte do zátoky pirátů s vidinou slávy a pokladů.
Staňte se nejznámějším a nejobávanějším pirátem.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

,

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Česká pravidla na www.zatrolene-hry.cz

Recenze

  1. cSf.Loser

    Super pirátská hra. Graficky pěkné, hodně konfliktní. Hráči si simultánně vyberou místo v zátoce kam chtějí jet, pokud chce někam jet více hráčů nastane konflikt, který se řeší kostkami a věřte mi, ostatní hráči fandí bojujícím, aby co nejdéle vydrželi a zničili si lodě co nejvíce. Přičemž můžete vést útok na konkrétní oblast soupeřovy lodě (vlajky, posádka, trup). Vítěz stejně jako ostatní hráči, kteří neměli rivala využijí danou lokaci a mohou něco nakoupit něco získat. To je sice celé, ale je to zábavné a je to takové odhadování, blafování, je tam souboj, je tam vylepšení k tomu nějaké tajné karty, co člověk může chtít od pirátské hry více že? Zkuste si to.

  2. aksile

  3. howska

  4. Tommy

  5. Sparky


    Pirate´s Cove jsem dostal k vánocům a protože už jsem ho delší dobu neúspěšně sháněl, byl super pocit, když jsem rozbalil krabici, ze které na mě vykoukl obrázek zátoky s bojujícíma loděma a pirátem. V krabici je spousta herního materiálu a moc hezky zpracované kormidelní kola. Hru jsme zahráli hned další den s kámoši. Pravidla jsou jasná, hra není moc těžká a hned na první pokus to byla super sranda. Od té doby jsme hráli asi 10 her a pořád ji smažíme znova a znova jako oddechovku po partiččce třeba Caylusu. Není tak těžká jako Caylus, hlavní náplní jsou námořní bitvy, kde je důležité, jak dobře máte vytbrojenou loď. Můžete z boje i ustoupit, ale je tam riziko, že vám vypukne vzpoura. Hrajeme ji v 5 hráčích a někdy se sejdou i 3 nebo 4 lodě u jednoho ostrova a to je pak mazec, salva střídá salvu a vítěz je nakonec jenom jeden. Největší sranda je, když se někdo už cítí hodně silný a vypluje, aby potopil některého z legendárních pirátů. To je pak krutá bitva a tu často vyhrává pirát, s tím, že ten kdo se odvážil na něj zaútočit, má z lodě děravé necky a do konce hry si už moc neškrtne:-) Tuhle hru doporučuju všem hráčům, kteří mají rádi rychlou akci a nepotřebují u hry dlouho přemýšlet.

  6. Ladik81

  7. rix

  8. Adam


    Hra Pirate´s Cove (v překladu pirátská zátoka) dělá čest svému jménu a piráty se to v ní jen hemží. Každý z 3-5 hráčů se stane začínajícím pirátským kapitánem, dostane k dispozici poměrně slabou loď s pár chlapy a kanóny a jeho cílem je stát se během 12 měsíců, na které je hra rozdělena, tím nejobávanějším a nejstrasnějším hrdlořezem. Jak toho dosáhnout?

    Každý měsíc (každé kolo) se umístí na každý z 5 ostrovů na hracím plánu poklad. Poklady jsou různě hodnotné (jsou tvořeny kombinací slávy, peněz, truhel s poklady a akčními kartami) a během navigační fáze každý hráč nastaví tajně na svém kormidelnickém kole, na který ostrov se svou lodí popluje. Volba je ovlivněna nejen hodnotou pokladů, ale i tím, že na každém ostrově jsou doky, ve kterých lze vylepšit určitou sekci lodí. Výjimkou jsou ostrov s hospodou, ve které lze sedět a poslouchat šuškandu a získávat tak akční karty a ostrov pokladů, kde lze zakopat naloupené truhly s pokladem a zlaté dublony. Po určení kursu hráči odkryjí svá kormidla a plují kam si dříve určili. Až doplují na ostrov, kde v ideálním případě jsou sami, zplundrují ho, získají kořist a můžou si v docích za cenné dublony vylepšit loď. Pointa je v tom, že to není tak snadné – k ostrovu většinou připluje více lodí a pak nastává hlavní část hry – námořní bitva.

    V námořní bitvě je kromě štěstí důležitá síla a vyváženost lodí. Každá loď má 4 statistiky, a to rychlost, počet posádky, počet kanónů a sílu trupu. Rychlost určuje pořadí v boji, počet posádky musí být takový, aby chlapi stihli obsluhovat všechny kanóny, kterých, čím je více, tím je větší palebná síla, a síla trupu určuje kolik loď uveze beden s poklady. Proto, má-li například někdo velkou palebnou sílu, ale pomalou loď, dostane se k palbě až na konci tahu a mezitím už může mít z lodě děravé necky. Zase ale rychlá loď s malou palebnou silou sice vystřelí z pár kanónů jako první, ale pak může chytnout masivní salvu pomalejší ale lépe vyzbrojenější lodě a je třeba téměř vyřazena z boje. Rovněž když má některá loď obrovský arzenál ale v boji přijde o posádku, nemá kanóny kdo obsluhovat a jinak mocná loď je bezbranná. V boji je třeba mířit na jednotlivé sekce lodi (plachty, posádka, děla, trup) a využívat slabiny jiných lodí ke svému prospěchu. Hráč hází tolika kostkama, kolik má kanónů ovládancýh posádkou, zásahy jsou, pokud hráč nemá vylepšené kanóny, všechny 5-ky a 6-ky. Kromě běžných salev se díky akčním kartám dostávají do hry nejrůznější pirátské drsňárny jako třeba výbuch sudu s prachem, který poškodí všechny lodě v okolí, speciální všeničící kartáčové střely, kouřové clony, nebo zahákování a boj na život a na smrt. Loď která je vyřazena z boje se musí stáhnout do pirátské zátoky, ve které panuje gentlemanská dohoda o neútočení a tam svou loď opravit.

    Cílem je získat co nejvíce slávy, ta se získává v námořních soubojích, zplundrováním ostrovů, zakopáním beden s poklady a peněz na Ostrově pokladů a v neposlední řadě i pomocí akčních karet (za složení slavné pirátské písně nebo třeba za dovoz kvalitního jamajského rumu). Kromě toho se do hry pomocí akčních karet dostává velká spousta dalších věcí, třeba královské námořnistvo, které může být nápomocno jednomu hráči a pomoct k vítězství v jinak už skoro ztracené bitvě, mluvící papoušci, kteří svými kecy proslavují kapitána, kterému sedí na rameni a vylepšují schopnosti jeho lodi v boji, tajné mapy k pokladům, smlouva o spolupráci a dělení kořisti, korzárský dekret a další a další.

    Na skoro závěr jsem si nechal takovou třešničku na dortu – po mapě se pohybuje tzv. legendární pirát. Ten je určen náhodně a pluje po mapě tak dlouho, dokud není potopen v boji (což je mnohdy až do konce hry), po jeho potopení na jeho místo nastupuje ihned další. Je jich přibližně pět (např. Captain Hook, Bludný holanďan, Černovous) a jsou různě dobří, každý má trochu jiné chování v boji a speciální schopnost. Platí ale vždy, že i ten nejslabší z nich je tak silný, že zpočátku bez potíží potopí jakéhokoli hráče, který by se odvážil na něho zaútočit. Proto je třeba trpělivě vylepšovat loď a časem si na legendárního piráta troufnout. Následuje spektakulární námořní bitva s krajně nejistým koncem. Netřeba však dodávat, že za potopení slavného piráta je poměrně hodně slávy.

    Celkově by se dalo říct, že hra je hodně akční, nemá složitá pravidla a nejpozději po dvou kolech už je každému jasné jak se hraje. Obsahuje hodně komponentů a je krásně graficky a po materiálové stránce provedena. Herní doba není delší než hodina a půl pro hru 5 hráčů, méně hráčů se vleze do hodiny. Co mi ale trochu vadí, a proto dávám jen 4 body z 5 je to, že hra je poněkud drsná (odpovídá realitě) a pokud se některým hráčům dlohodobě nedaří, nemají pak proti těm se silnýma loděma už moc šancí. Což zas, když jste ten, kterého se ostatní bojí a radši se souboji s ním vyhýbají, potěší, ale na druhou stranu když v kůži ubožáka s kocábkou s hrstkou posádky a dvěma děly bezmocně bloudíte po mořích, to není zas moc odvaz. Stát se sice může. že i výrazně slabší loď porazí loď výrazně silnější, ale spíše to je výjimka a shoda šťastných náhod. Na druhou stranu, mezi piráty přežijí jen ti nejdrsnější a když se někomu dlouhodobě nedaří, těžko se může stát nejslavnějším pirátem…:)) Takže nabít děla a pal!!!

  9. pogo

Přidat recenzi