Hrajeme.cz

Attack!

Originální název:
Attack!
Rok vydání:
2003
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra – trvá většinou více než 2 hodiny
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Attack! je hra o válce a dobývání. Na počátku hry se stanete vůdcem jednoho z národů, jež se účastní světové války a snaží se ovládnout ostatní národy a podrobit si své nepřátele. Hru začnete s několika regiony, přičemž se budete se snažit v průběhu každého kola přidat svému národu další. Toho můžete dosáhnout buď snahou o přesvědčení regionů, které ještě nepatří žádnému hráči, aby se k vám přidaly (politický útok), nebo vpádem vašich vojenských jednotek (útok armády).

Pokaždé, když obsadíte nebo dobijete nový region, zvedne se vám vaše ekonomická stabilita a síla. Díky získaným prostředkům z produkce na obsazených regionech tak budete schopni posílit vaši armádu o další jednotky a loďstvo a vaše armáda bude schopna stále odvážnějších vpádů a zákeřných ataků na vaše nepřátele.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek

Recenze

  1. spartik

    Párkrát jsme jí hráli, děti to celkem bavilo, ale jak už máme opravdu hodně her, tak je zapadlá. Alternativou může být RISK.

  2. OIvanic

  3. Mafian

  4. andik007

  5. Juras

  6. sir beki

  7. sydo

  8. speedy

  9. kubiceq

  10. Bruno

  11. The Hammer

  12. Fester

  13. misho

  14. Don Aqila

  15. Aldomoro


    Attack by mohla být nádherná hra, ale bohužel je hodně nedotažená a má dost „much“.
    Krabice je velká s pěknou „grafikou“, uvnitř se nachází velký až obrovský, pevný hrací plán s mapou světa kromě Asie a Austrálie(ty jsou až v rozšíření). Dále hra obsahuje 600 plastikových figurek, což je sice velké číslo, ale pro jednoho hráče je jich 100. A i toto množství se využije tak z 1/3, jelikož k nasazení dalších jednotek nedojde. Figurky jsou rozděleny na čtyři typy : pěchota, děla, tanky, letadla. Ještě se zde nacházejí karty lodí, karty surovin, 8 kostek s motivy výše uvedených zbraní na boj, 2 obyčejné kostky a hlavní města pro každého hráče.
    Na začátku hry dostane každý stejné množství jednotek, což mě přijde trochu divné, ve skutečnosti mají přece jednotlivé mocnosti různé množství jednotek. Poté každý hráč umístí svoje jednotky libovolně na tři státy po celé mapě, což se mi zdá dost benevolentní. Po zahájení hry si každý vybere 3 ze 6 úkonů, které může provést. Hra končí tehdy, když již některý z hráčů nemá jednotky.
    Jedním z největších nedostatků je užití karet surovin, které se dostávají pouze po získání některých z dalších provincií. Za karty surovin se nakupují jednotky, přičemž hodnota nejvyšší karty je 4 a nejlevnější jednotka stojí 5, takže jednotky se nakupují ve velmi omezeném množství a na ty nedražší jako jsou letadla nedojde, protože si raději koupíte 4 jednotky pěchoty než jedno letadlo, když už náhodou máte tolik bodů. Další velkou slabinou je konec hry, protože se po plánu můžete honit několik hodin a přitom je hra již rozhodnutá. Oceány a moře může ovládat pouze jeden hráč, takže když vybuduje dostatečnou flotilu, tak není možné se dostat přes moře a jste odříznuti.
    První dvě hry nás Attack nadchl a už jsme přemýšleli o koupi rozšíření, ale dalších pár her jsme objevili uvedené nedostatky a teď již hru nehrajeme, protože vždy zvolíme raději jinou. Přesto se hry zbavit nechci, protože má sběratelskou hodnotu a pěkný vzhled a když se upraví pravidla třeba ji někdy zahrajem. A s plastikovými figurkami si někdy někdo jistě ještě rád pohraje.

  16. Lukas


    Kúpil som si Attack. Pri prvom rozbalení viac ako 600 vojakov, 55 ekonomických kariet, 10 kociek a veľa kartičiek štyri typu lodí, ale hra není o materiálu ale o hre. Na začiatku vyberete si štyri regióny, dáte na nich ľubovoľne 12 vojakov, 6 tankov, 4 delá, 2 lietadlá. Získate štyri ekonomické karty podľa počtu regiónov, určíte hlavné mesto, získate 5 lodí, ktoré majú všetci rovnaké. Na začiatku ťahu môžete urobiť až 3 druhy ťahov alebo len jeden. Môžete presúvať armádu až troma spôsobmi, raz môžete kupovať jednotky, raz môžete útočiť na súpera, raz môžete útočiť na neutrálnu krajinu, ale diplomatické útoky môžete maximálne trikrát, môžete obchodovať s ekonomickými kartami i za cenu milostí. Čím viac regiónov máte tým viac ekonomických kariet máte. Podstatou hry je dobiť čo najväčší kus sveta, koniec hry je, keď nejaký súper je zničený, nemá už jednotky na hracom pláne. Hre dávam hodnotenie 3.5, je dobrá, ale dali príliš na to dobrú reklamu a sklamalo ma to, síce postupne časom som si našiel cestu ku tejto hre.

  17. Majak

  18. Shako

  19. yodle

  20. Stanley

  21. murphy

Přidat recenzi