Hrajeme.cz

RoboRally

Originální název:
RoboRally
Rok vydání:
1994
Počet hráčů:
2 až 8
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

RoboRally je závodní hra, ve které soupeří roboti. Cílem je manévrovat svého robota přes herní plán po vlajkami vytyčené trase. Prostředí kolem robotů se stále mění, je plné překážek a pastí, ztížit cestu k vlajkám si také mohou i samotní hráči navzájem.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

, , ,

Autoři

– BoardGameGeek
– Avalon Hill
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. Slado42

    Klasika, která nerezaví. Ve větším počtu neskutečná sranda. Pokud si stanovíte časový limit na plánování akcí, tak navíc i úžasně odsýpá přičemž to vyvolá přesně ten efekt, který je v Roborally stěžejní: Nezřízené a nepředvídatelné chování robotů, což je největší zábava. Baví zkrátka hráče v každém věku.

  2. Frankie

    RoboRally, shodou okolnosti od autora Magic The Gathering je neco, co mam opravdu rad. Jedna z prvnich deskovek, ktere jsem hral. Bohuzel to moc lidi v okoli nechteji hrat, takze jsem se s ni uz par let nepotkal.
    Snad se to brzo postesti. Ta vzajemna soutezivost, moznost prekazit nekomu kompletne jeho program, je proste navykova. A to dilenske zpracovani je take super.

  3. bobsoncz

    Vynikající hra, kterou hrajeme s kamarády vždy rádi. Patří spíše mezi počítací a zárověň akční hry, takže jí ocení víc kluci než holky, ale bavit může každého. Důležité je paradoxně asi nejvíc schopnost orientace v prostoru a umět si to propočítat. No a pak ještě aby do vás někdo nenarazil a všechno vám v mžiku nezničil. Pak je to teprve legrace.

  4. cinan

    klasika

  5. cSf.Loser

    Velice povedená hra na pomezí párty hry. Jedná se o programovací hru, kde si robůtci musí projet určitou cestu (několik checkpointu), kdo bude první vyhrál. Cesta se volí pomocí programovacích karet, které si vybíráte z určitého počtu. Čím vice máte robůtka poškozeného tím méně karet. Robůtci mezi sebou různě interagují, různě se posouvají, střílí do sebe a k tomu posuvné pásy. Nikdy nevíte, kde vlastně skončíte a tento element náhody je na hře opravdu skvělý. Skvělé je, že se dá hrát až v 8 lidech. Na sestavení je tady několik tratí a map a můžete si pak tvořit svou vlastní. Takže variabilita je super. Jsou zde i karty upgradů. Grafika je svérázná, ale milá. Jedno z mála mínusů této hry, že všichni robůtci jsou stejní co se schopností týká.

  6. Grantissimo

    Samotná hra Vám přiroste k srdci už od začátku, kdy vyfasujete vlastní hromádku železa ve tvaru ufa. I když v tu chvíli ještě nevíte nic o pravidlech, rozhodnete se, že ta vaše rachotina prostě ty ostatní sešrotuje do posledního šroubku a projede cílovou páskou s ještě vařícím se olejem.A o tom to právě je!

    Mechanismus hry je vcelku jednoduchý. Vykládáte karty a přesně podle toho jede váš robot po herní desce. Malým zádrhelem je čas. Sakra málo času.. A právě v tu chvíli začíná ta pravá zábava. Robotí jezdí zběsile po horní desce přesně na druhou stranu, než jste původně chtěli. Vedlejší roboti to do Vás pálí z obou stran a místo na opravu jste vytlačeni do nenávratné černé propasti. K tomu ještě ten ,,železák“ od vedle dostane nějaký magnet či co a taktika je ta tam.

    Roborally je skvělá hra pro více hráčů, čím víc tím je to větší šrumec (ale hůř se taktizuje). Samotné plánování občas prostě nejde dotáhnou bez toho, abyste odhadli, kam asi pojedou soupeři. Znovuhratelnost je skvělá, díky modifikovatelnosti herního plánu a robotím vylepšením.

    Já osobně se k této hře vracím rád. Vždy si dáme hned několik her za sebou, během kterých olej stříká proudem a nakonec se stejně všichni obrátí… ve šrot.

  7. Gelf

    Hodně zajímavá hra, ve které pomocí karet s pokyny programujete svého robůtka s cílem projet jako první všemi stanovišti na herním plánu. V tom vám pomáhají nebo naopak škodí překážky a různá udělátka na ploše (pohyblivé pásy, lasery, otáčecí plošiny…) a také soupeřící roboti, kteří po vás mohou střílet, posouvat vás kam nechcete nebo prostě jen překážet.
    Hra je zajímavá hlavně v tom, že pohyb svého robota musíte naplánovat hodně tahů dopředu (až 5, podle toho, v jak dobré je kondici, tzn. pokud není příliš poškozen). K tomu slouží náhodně tažené karty určující směr: pohyb vpřed, vzad, o jedno políčko, o dvě, otočení vpravo, vlevo, čelem vzad atd. To vnáší do hry jeden z prvků náhody, musíte prostě pracovat s tím, co máte. Dobré je, že máte na výběr alespoň z více karet.
    Problém je, že i když si myslíte, že jte pohyby svého robota naprogramovali dokonale, stačí aby do něj šťouchl protihráčův robot a může ho rozhodit natolik, že naprogramované pohyby budou mít úplně jiný než kýžený efekt a váš plechový kamarádíček se vydá opačným směrem, než jste původně chtěli.
    Co říci k hodnocení? RoboRally jsem hrál na návštěvě se třemi dalšími kamarády a bavila mě hodně. Trochu potrápí mozkové závity a občas jim to dá i celkem zabrat, abyste v programování neudělali hrubou chybu. Ale různé nepředvídatelné prvky náhody vnáší do hry tu správnou porci zábavy 🙂

  8. cake007

    Robo Rally je výborná hra.

    Máte skupinku robotů (každý si zvolí jednoho), vyberete si herní plán (desku s různými pásy, lasery, propadlišti), umístíte na něj tři a více praporků, ke kterým se musíte dostat. K tomu vám pomáhají kartičky, které se rozdají předem a na kterých jsou příkazy, díky kterým svého robůtka ovládáte.

    Pokyny jsou např. (1 krok, 2 kroky, otočit vlevo, ustoupit o krok dozadu atd.) pomocí těchto příkazů musíte nasměrovat robůtka tak, abyste se bud zastavili na políčku vylepšení, nebo na vlaječce. Hra končí ve chvíli kdy jste „proběhli“ všemi vlaječkami.

    Zní to jednoduše? no uvidíte. Hlavním úskalím je, že nedostanete kartičky s příkazem, který potřebujte, tkaže se najednou ve velmi krátkém časovém okamžiku musíte rozhodnout pro jinou alternativu, dále protože vše probíhá v duchu, tj. nemůžete hýbat robůtkem a sahat na desku, tak si ani nemůžete váš pohyb nasimulovat a často se stává, že se spletete, místo doleva zahnete doprava, spadnete do propadliště atd. a poslední věc, dá se výborně škodit, když jste natočeni na nějakého robota, tak ho zároveň i střílíte a dáváte mu poškození, díky kterému dostává hráč o kartu méně a když máte ještě kartičky vylepšení, tak mu třeba můžete změnit naprogramované kroky a příkazy, jak se vám zlíbí.

    O dalších vylepšeních bych se tu mohla rozepsat, ale v krátkosti, jestli hledáte úplně jinou hru, než na kterou jste zvyklý a chcete „škodit“, je tato hra po vás ideální 🙂

  9. Kentril

    Tuto hru jsem videl nazivo kdysi davno na INVEXu a muzu rict, ze mne fakt zaujala. Kazdy hrac ma sveho robotka, ktery musi postupne prejet pres tzn. check pointy. Neni to tak snadne, protoze vas cestou cekaji nastarhy jako je jezdici pas, posuvne pisty, jamy, otocne plochy, ale tak specialni mista na nejaky upgrade bonus. Vy musite presne kroky robotka naprogramovani posloupnosti prikazu z karet, ktere dostanete. Robotci muzou do sebe narazet, strilet a jak se jim krati zivotnost, maji o to mene pameti v registrech a o to mate mene karet na programovani. Nicmene kdo naprogramuje robotka jako prvni, otaci presypaci hodiny a do par sekund musi vsichni ukoncit programovani, jinak se jim vylosuje nahodne prikazy – coz je prave ta sranda 🙂 Hra obsahuje pekne plastove figurky robotku, ruzne mapy dle obtiznosti a poctu hracu. Cim vice lidi hraje, tim je hra zajimavejsi a srandovnejsi.

  10. HV

  11. RoMi

  12. Vašek

  13. Číňan

  14. Mofik

  15. ZdenT27

  16. Tadži

  17. giahra

  18. esther.f

  19. Noni

  20. Savager

  21. fleglis

  22. lamkal

  23. darwin

  24. skyfire

  25. Jan

  26. Lada

  27. sydo

  28. Lubbo

  29. iff

  30. WereWolf

  31. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  32. Bajn

  33. Joerg


    Víte která je levá a která pravá ruka? Po dvou – třech hrách RoboRally vás tato jistota opustí, tím si buďte jistí 😉

    Hru si nechala nadělit přítelkyně letos k Vánocům. Už dříve jsme o ní slyšeli samou chválu a proto jsme nadšeně čekali na den D, kdy si ji konečně rozbalíme a zahrajeme.

    Už samotný obsah krabice nás mile překvapil, zajímavé plánky, plastové stojánky – vlaječky, úžasné figurky robotů, spousta žetonů z kvalitního tvrdého papíru, pěkné a názorné programovací karty (jsou sice anglicky, ale i angličtinou nedotčený jedinec snadno pochopí jejich význam díky piktogramům), karty vylepšení (na některé jsme docela zírali, dokáží pekelně zamíchat hrou) a… světe div se – přesípací hodiny (cca 30 vteřin). K tomu ještě jasný a srozumitelný návod (navíc i vtipně napsaný; i jeho český překlad se celkem povedl, ale originál se mi líbí víc).

    Pustili jsme se do první hry a opravdu jsme nebyli zklamáni. Postrkování, střelba, jezdící pásy (které občas pěkně zamotají hlavu, když na ně zapomenete), otáčecí políčka (tady platí to samé) a k tomu ještě zablokování programových karet, je li robot příliš poškozený.

    Jedna hra trvá od 30 do 100 minut, v závislosti na počtu hráčů a náročnosti hracího pole. Návod obsahuje i spoustu návrhů a nic nebrání hráčům vymyslet si vlastní pole (ale to bych doporučoval až po odehrání několika her, až proniknete do podstaty hry samotné).

    Za cenu, za jakou hru pořídíte, dostanete opravdu kvalitní hru, která vás jen tak neomrzí. Rozdávání karet nikdy není příliš zdlouhavé, protože poslední, kdo ještě neukončil programování, na to má jen 30 vteřin (k tomu právě slouží ony přesýpací hodiny) – přijatelná dávka stresu za zdržování 🙂 Pokud ji někde seženete, rozhodně neváhejte, na českém trhu je to nedostatkové zboží a má jedinečný systém.

  34. kubiceq


    S klidem na srdci můžu tuhle hru všem VŘELE doporučit. Nedávno jsem si koupil její nové vydání (to staré bylo už bohužel v příšerném stavu) a i po drobných změnách v pravidlech (některé jsou spíše kosmetické, ale pár věcí je tam zjednodušených/vylepšených) je to pořád staré dobré RoboRally. RR se dá velice dobře hrát ve dvou hráčích, ale samozřejmě (jak to tak už bývá) je ve více lidech zábavnější a od počtu 5 hráčů vám zajistí srandu nové dimenze.

    Náplní hry jak již název napovídá je rally/závod robotů, ve kterém musíte svým robůtkem překonat sérii kontrolních bodů (stejně jako v rally) a kdo první dosáhne posledního bodu v pořadí vyhrává.

    Hlavní kouzlo hry spočívá v programování robotů. K dispozici je opravdu velká spousta karet různých pohybů – 1-3 políčka rovně, otočení vlevo/vpravo, couvání, obrat o 180 stupňů (to vše ve velikém množství). Po naprogramování se řeší kolo najednou a vznikají kolize, roboti po sobě střílí, hrací deska je plná různých pohyblivých pásů, laserů (které opět ničí roboty) a rovněž může dojít (velmi často) ke kolizím robotů navzájem – což může vámi z prvu precizně vytvořeným programem velice zamíchat a poslat vašeho robota mimo hrací desku nebo rovnou do nějaké díry :-).

    K dispozici je rovněž řada zajímavých udělátek ve formě upgradů, které přidají vašemu robotovi např. ochranný štít nebo turbomotor. V balíčku vylepšovacích karet je i pár opravdu mocných kusů hardware jako je např. dálkové ovládání, které prohodí váš program s jiným robotem 🙂 a řada dalších.

    K RR vyšla řada rozšíření, ale nejsem si jistý, zda-li jsou ještě vůbec dostupné. Já sám vlastním Armed&Dangerous což je rozšíření obsahující další arzenál pro vaše kovové miláčky (miny, raketomety apod.) a i řadu dalších úprav v pravidlech. Dále k tomu jsou rozšíření jako GrandPrix, Radioactive což jsou další herní desky a extra pravidla. O jejich vydání v rámci nové edice mi není nic známo.

    Závěrem – za cenu cca 1300CZK se jedná o jedinečnou investici pro všechny co mají rádi rychlou, vtipnou zábavu a hledají hru, která je dobrá jak pro 2 tak i pro velkou společnost.

  35. Kabalenka

  36. budha.j

  37. jakub

  38. rix

  39. Shako

  40. dilli

  41. Adam

  42. Bobr

  43. Nata

  44. karel

  45. Rubic(k)

Přidat recenzi