Hrajeme.cz

Pandemic

Originální název:
Pandemic
Rok vydání:
2008
Počet hráčů:
1 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 12475 Kategorie: , Štítky: ,

Popis

Kooperativní hra z nepříliš vzdálené budoucnosti. Ve světě vypukly 4 epidemie chorob. Hráči představují významné vědce a snaží se nemoci společnými silami zlikvidovat. Cestují po světě, kde musí léčit jednotlivá ohniska nemoci a spolupracovat na vynalézání léků. Hráči zvítězí, pokud se jim podaří vynalézt léky na všechny čtyři nemoci. Naopak prohrají, pokud se některá nemoc příliš rozšíří nebo pokud nastane celkem osm pandemií.

Nové české vydání vyšlo v červenci 2015. Kromě nové grafiky přináší i další dvě nové profese (analytik a hlavní hygienik).

Související hry:

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

, ,

Autoři

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Videa:

Recenze

  1. Miaou Driver

    Ahoj. Tak téhle hře jsem se docela dlouho vyhýbal. Jak totiž píše níže můj oblíbený recenzent cSf.Loser, vůbec mne neoslovilo téma ani grafika hry. Jenže žebříček Bordgamegeek je neúprosný a když jsme byli jednou celý víkend marod a bylo potřeba zvednout morálku, šli jsme do toho. Hra nás tak chytla, že jsme jí hráli asi čtyři hodiny v kuse a druhý den znova. Moc se mi líbí, že není snadné vyhrát, a že s každou postavou, za kterou hrajete, musíte změnit herní strategii. Pravidla jsou tak snadná, že to hrajeme s malými dětmi a navíc učitel zeměpisu zajásá, protože touto zábavnou formou děti poznají, že New York neleží hned za Plzní. Po nějakém tom týdnu hraní se mi začala líbit i ta grafika, která vhodně doplňuje téma hra. Dávám čtyři a půl hvězdičky!

  2. Slado42

    Pandemic nás ani po mnoha hrách neomrzel a to je nejdůležitější. Vždy je to pro nás výzva, a i když vyhrajeme, rádi si dáme s kamarády repete, které už ale většinou nekončí tak slavně. Pravidla nejsou vůbec složitá a dá se odehrát i poměrně svižně, což v poslední době dost oceňuji. Zkrátka u Pandemicu vždy vládne zdravý zápal pro vědu a záchranu lidstva.

  3. Frankie

    Paradni hra, prvni kooperativka, co jsem hral. Zatim pro vsechny zucastnene to byl vyborny zazitek. Uspesnost vyhry cca 50%, coz je tak akorat.
    Tematicke zpracovani hry je proste excelentni. Casem budu zvazovat i Pandemic Legacy

  4. KarelZendulka

    Perfektní kooperativní hra, která zatím zaujala každého, s kým jsem ji hrál.

  5. GADICEK

    Hra Pandemic je mojí nejoblíbenější. Krásně vytvořený herní plán, kartičky a co je hlavní – barevné krystalky, každý je musel mít chuť sníst. Pojmenování každé nemoci dle svého vždy vytvoří jiné super názvy. Hra je dle mého hodně těžká, což je jedině dobře. Při vylosování slabých postav se hraje velmi obtížně, nicméně i při šťastném losu nejsilnějších postav nemá nikdo zaručen úspěch – je to totiž Pandemic, ve kterém stačí jedno propuknutí pandemie a vše se vám zhroutí jak domeček z karet, i když jste si už mysleli, že máte vyhráno.

  6. VinceCZ

    Docela ucházející hra, ve které musíte společně spolupracovat a vytvořit protilátky proti virům. Hrajete na mapě celého světa a vaši úlohu určuje jakou máte postavu a co umí.
    Přiznám se, že nic pro mě. Záchrana světa není moje gusto. Mnohem raději bych hrál za protistranu a vyvíjení nejefektivnějšího viru. O tom je rozšíření, které jsem ale ještě nehrál.

    Hráno ve čtyřech lidech. Hru nedoporučuji, nudil jsem se při ní.

  7. ChlapecJack

    Kooperativní hra, kde hráči od začátku do konce musí spolupracovat tak, aby dosáhli vítězství v podobě zastavení šíření nemoci. Sice jsem ještě nehrál verzi s bioteroristou, která tomu určitě dává nový rozměr, ale i tak, pokud si chce člověk dát hru čistě spolu nikoliv proti sobě, tak je toto ideální a je třeba dobře promyslet, co bude člověk dál dělat, aby se to celé nerozpadlo kvůli jednomu špatnému rozhodnutí.

  8. Effka

    za mě plný počet hvězdiček. hru hrajeme často. já jí miluju, je fajn, není uplně lehká, nikdy nevíte co se dál stane a neoprzí vás. je fajn změna nehrát stále proti sobě ale všichni proti hře 🙂

  9. Tomy35

    Ačkoli koop hrám moc nefandím, tato patří rozhodně k těm povedeným. Baví mě, jak je jednoduchá, snadno ji vysvětlíte i hrami nepolíbeným osobám, a nakonec se skvěle bavíte, když s oroseným čelem vymýšlejí poslední zoufalý plán před nevyhnutelným koncem. Ve více hráčích rozhodně zážitkuplnější avšak i náročnější. U této hry se ukáže Vaše schopnost komunikace, do značné míry i kdo je vůdce a kdo podřízený, což je malé mínus jinak velmi podařené svižné hry. Několikrát jsemji volil jako vstupní do světa deskovek a pokaždé s kladnou odezvou.

  10. barborisek

    Strhující kooperativka. Stručně a výstižně. Trocha karet a pár kostiček, a jaký máte celou hru strach, že nad ní samotnou nezvítězíte. I když Vás hra porazí, určitě Vás ale od sebe neodradí. Je na ní opravdu neskutečné, jak jednoduchá myšlenka dokáže hráče udržet celou dobu v napětí. Pandemic je kooperativka, kde budete určitě celou hru ostatním do všeho kecat a snažit se jim vnutit svůj názor, jak zabránit dalšímu propuknutí pandemie. Je úžasné, jak všichni pořád vymýšlejí, co by zrovna teď další jednotlivec měl udělat. Jednoduše napínavá snaha o záchranu světu před nevyléčitelnými nemocemi. 😉

  11. dirgesinger

    Dokážete zachránit lidstvo?
    Přesně o tom hra Pandemic je. V roli vědců, výzkumníků a lékařů se snažíte najít lék na čtyři smrtící choroby, dříve než vypukne pandémie. Jde o kooperativní hru, která má lehce nastavitelné úrovně obtížnosti a vyhrát je opravdová výzva. Nečekejte, že dostanete něco zadarmo, spolupráce je tady velice důležitá.

  12. cSf.Loser

    Naprosto průměrná kooperativní hra, které ničím nevyčnívá oproti zbytku kooperativních her. Pro mě navíc absolutně nezajímavé téma. Graficky nic moc. Výhoda je dobrá nastavitelnost obtížnosti i když někdy vám to karty dají zdarma někdy vás zase pohřbí. Obrovská nevýhoda je pro mě nulové tajné informace a tedy sklony k tomu, že vše řídí jeden hráč. Navíc pár nelogických pravidel o vzájemné spolupráci mezi postavami přes půl světa. Celkově mě hra totálně neoslovila.

  13. JakSeRodi

    Kdo má rád kooperativní deskovky, je pro něj Pandemic jako stvořený. Záchrana světa před smrtelnými chorobami nebyla nikdy zábavnější. Obtížnost hry je dostatečně vysoko, tak aby vás motivovala, ale zároveň neodradila od dalšího hraní v případě neúspěchu. Hru můžu doporučit, každému kdo rád v týmu zachraňuje svět.

    Pozor spolupráce mezi hráči zde není pouze možností, ale nutností.

  14. jerrrycek

    Pandemic si zamilujete hned po první hře. V roli 4 výzkumníků se snažíte porazit hru samotnou a i když si můžete myslet, že nějakou „umělou inteligenci“ porazíte levou zadní, tak vám hra v několika kolech ukáže, že to není jen tak. Už několikrát jsme měli rozehranou partii, kde jsme měli už téměř všechny léky, choroby ve světě byly taky pod kontrolou a mysleli jsme si, že máme vyhráno, jen abychom pak zjistili, že na nečekanou řetězovou pandemii v Bagdádu, Teheránu a Karáčí prostě nestačíme – možná to zní zvláštně, ale tehdy jsme měl radost z toho, že jsme prohráli, hlavně když jsem si uvědomil, že kdybychom jen ty poslední kola hráli jenom trochu jinak, tak bychom to zvládli … znáte to :).
    Pandemic se výborně hraje ve dvou, ve třech i ve čtyřech hráčích a hru zvládnete připravit do 5 minut. A když ještě uvážím, že choroby se vždy objevují v jiných městech, v jiném pořadí a jiném množství, tak klidně můžu říct, že vás Pandemic nikdy neomrzí.

  15. matrosh

    Pandemic je pravděpodobně tou nejakčnější a nejlepší kooperační hrou kterou jsem kdy hrál. Všichni hráči hrájí spolu proti hře, mají přesne stanovené role a musí opravdu spolupracovat, aby zabránili globalní pandemii a virové apokalypse. Hra přitom často nepřekročí 45 minut hry. Je intenzivní, rychlé, akční. Vřele doporučuju každému.

  16. asashoryiu

    Pandemic je tak příliš a silně kooperativní hra, že nejlépe se podle mých zkušeností hraje v jednom hráči. Ve více hráčích se nakonec stejně někdo musím chtě nechtě ujmout role vůdce a synchronizátora akcí jednotlivých postav, což ale vede k postupnému praktickému potlačení samostatných rozhodování minoritních hráčů.
    Jinak herní mechanikou je Pandemic skutečně unikátní, ale také velmi těžkou hrou, již při nastavení střední obtížnosti…

  17. Nathien

    Hra je považovaná za super skvelú kooperatívu, ale rozhodne nie je pre každého. Minimálne základná hra bez rozšírení dokáže byť až nudná. Občas skončíte v druhom kole keď sa svet okolo vás zosype, niekedy je to zase až príliš jednoduché a napätie sa vytráca. Dobrý koncept, určte dobrá hra keď chcete niekoho naučiť hrať kooperatívne, ale žiadna bomba to nie je.

  18. Behe

    Skvělá kooperativní záležitost. Dokáže potrápit a nutí hráče spolupracovat od samého začátku. Pokud si hráč postaví hlavu a jede si po své ose (i kdyby jen prvních pár kol), není šance hru porazit. Zpracování i kvalita komponent ok. Jediná zásadní slabina hry může být dirigování dominantním spoluhráčem. Vy se tak můžete stát pouhou loutkou a v podstatě jen šoupat figurkou. To ale záleží na herní skupině a hře to nelze úplně vyčíst. Pokud ale necháte ostatním spoluhráčům prostor dělat svá vlastní rozhodnutí, hru si užijete.

  19. Sabinah

    Skvělá kooperativní hra, atmosferická a velmi napínavá – doporučuji 🙂

  20. Xaws

    Super hra pro fanoušky deskových her. Pokud prohrajete v kolektivu se to snáší líp.

  21. Sidus

    Parádní kooperativní hra s chytlavým tématem, kterou lze doporučit zejména lidem, kteří deskové hry zas tak často nehrají (ale i zkušený hráč si ji mile rád zahraje). Hra je výborně vybalancovaná. Občas připomíná jízdu na horské dráze, kdy chvíli máte pocit, že máte choroby plně pod kontrolou, ale rázem je všechno jinak. Svět zaplavuje extrémní panika a jste pod velkým tlakem, aby jste se z náhlé prekérní situace dostali. Výsledek je ten, že vás hra nijak neubíjí, ale zároveň má šťávu.
    Problém, jako i u jiných kooperativních her, může nastat, pokud hrajete se sobcem (zvlášť pokud má s hrou nejvíce zkušeností), který vám do všeho mluví a nenechá vás hrát svoji vlastní roli. Je proto dobré se předem domluvit na vzájemném respektování hráčů.
    Hra se stává ještě zajímavější, pokud ji hrajete s rozšířením Nové hrozby.

  22. Peet

    Skvělá kooperativní hra. Jak tady píší ostatní, má tendenci zvrhávat se do situací, kdy ji jeden koordinuje a zbytek jen podle jeho rozkazů tahá figurkami, ale pokud se hráči do hry dostanou a pochopí jednotlivé principy, pak myslím, že se dá i spousta věcí diskutovat a jednomu člověku toho může spoustu uniknout.
    Co se týče atmosféry a hratelnosti, tak mi hra přijde velmi strhující a také dobře vyvážená, co se týče obtížnosti, kterou jde navíc upravovat.
    Navíc svým kooperativním principem otevírá možnost dobře si zahrát třeba i jen ve dvou hráčích.

  23. Benule

    Velmi příjemné na hře je kooperativní charakter. Hráli jsme otevřenou hru a v sestavě dospělých + jeden 12tiletý kluk každý přispěl – naštěstí žádný velký boss, který by nám rozkazoval a nutil hrát podle něj, mezi námi není 🙂 Zkusili jsme základní hru hrát i v 5 (psáno, že je pro 2 – 4 hráče), když je 5 postav 😀 a šlo to, nicméně jsme nevyhráli, zapojením všech 6 epidemií hra výrazně „ztěžkla“, dojeli jsme na 8. pandémii chvilku předtím, než nám došly karty v balíčku. Přesto se nám hra velmi líbila, pro nekonfliktní skupinu je ideální.

  24. Kentril

    Mam rad kooperativni hry, avsak tato hra me prilis neuchvatila. Rozhodne ma zajimave tema – pandemie. Obouvate se do role zachranneho tymu, ktery se snazi zastavit svet pred pandemii. U kooperativnich her je to vetsinou tak, ze ji jeden zkuseny hrac ridi a do vseho keca a ostatni tak nejak hrajou v domeni, ze je to tak lepsi. Pri hre zkusenych hracu se spise diskutuje a radi se u moznosti. Ovsem zde je pravidlo, ze u vseho se mluvit nesmi. Coz mi pripada aspon trochu zabavne. nicmene hra mi pripadla az prilis jednoducha a brzo omrzi.

  25. Pedestrian

    Syndrom vedoucího hráče mi tuto hru kdysi zkazil. Když se mi později dostala do rukou, herní pecka, atmosferická, skvělá kooperační hra

  26. mirak123

  27. mlcuchj

  28. MiW

  29. Gabebara

  30. Martin

  31. ton

  32. Aulus

  33. Raiden

  34. Atik-Dick

  35. ivetacek

  36. Amoondre

  37. Pavel Kosík

  38. kroksmrti

  39. Ptacnik

  40. abekara

  41. Petr

  42. Morta

  43. KacaMaca

  44. Márty

  45. bacil

  46. Čaňa

  47. wiedzim

  48. makeska

  49. Zdenek_

  50. zegoda

  51. kokrdal

  52. ZdenT27

  53. pastelka

  54. ikri


    Po světě se šíří 4 typy nákazy, úkolem hráčů je vynalézt na tyto nemoci léky (pomocí potřebných karet). Hráči tvoří tým odborníků, nejsou tedy soupeři, ale spoluhráči, a jejich cílem je zvítězit nad hrou, která na mapě šíří čím dál tím víc nebezpečných virů (barevných kostiček). Z tohoto principu vyplývá i to, že pro jednotlivé hráče nejsou ve hře žádné pauzy, na nic nečekají. Každý z hráčů si zpočátku vylosuje jednu z pěti rolí, (např. medik, vědec…) a každý z nich má určitou schopnost, kterou smí v každém tahu použít. Hra je určena pro 2 – 4 hráče, ale je možné ji hrát i jako solitér (mně se tak skoro pokaždé podaří vyhrát, je vidět, že spolupráce je opravdu to nejdůležitější 😀 ).

    Nemohu říct, že by byla pravidla snadná a rychle zapamatovatelná – především to, jak postupuje obvyklý tah hráče a k tomu tah při epidemii (těch je v průběhu hry 4 – 6 podle toho, který stupeň obtížnosti zvolíte), se mi pár her pletlo a určitě jsem to párkrát udělala špatně. Naštěstí pro tah hráče je na hrací desce „tahák“ a pokyny jsou i přímo na kartách epidemie. Také chvíli trvalo, než jsem si zapamatovala a začala využivat všechny možnosti přesunu figurky. Několikrát se také stalo, že jsme přišli na to, že něco hrajem špatně. Pravidla jsou ale srozumitelná a moc pěkně vyvedená.

    Co mně osobně na hře prapůvodně upoutalo, je krásná hrací deska a barevné komponenty. Škoda jen, že už v základní hře nejsou misky na kostičky nákazy (ale čekají na nás v rozšíření). Při hře se pak válejí neorganizovaně po stole 🙂 a při uklízení je musíte sypat do nemožně malých pytlíčků, takže vám padají všude kolem.

    Nevýhodou herního systému zase je, že nováčci mohou mít problém prosadit se vůči zkušenějšímu hráči. Kouzlo hry je mimo jiné i v tom, že když hru hrajete poprvé, podruhé atd., postupně objevujete dobré a špatné strategie, přemýšlíte, co děláte špatně, když nevyhráváte. Zkušenější hráč už leccos ví a špatné strategie předem zamítne nebo má tendenci hru řídit, takže si třeba moc neškrtnete. Řekla bych, že tím může docela pokazit to kouzlo objevování, které je vlastně magnetem této hry. Řešením je nechat nováčky navrhovat řešení a souhlasit i s nepříliš vhodnými návrhy, možná vás pak dokonce překvapí. Nakonec každá partie potřebuje trochu jinou strategii a co jindy předem zamítnete, se najednou může hodit.
    Hra je skutečně chytlavá a bude vás nutit přemýšlet o správné strategii i před spaním nebo v autobuse. Je tak nakažlivá, že vás přinutí i zahrát si ji vždycky několikrát za sebou. Pozor, hra je nakažlivá i přes internet, okouzlí vás neotřelým designem.Do hry jsem vtáhla postupně několik dalších lidí a všechny chytla, i málo nadšeného hráče.

    Pandemic je správnou volbou pro toho, kdo hledá intenzivní zábavu, která netrvá déle než hodinu. Jakmile vám pravidla přejdou do krve, nebudete se nudit ani chvilku. Pokud by se vám základní hra přece jen ohrála, není problém si pořídit rozšíření Nové hrozby, které vypadá velice slibně.

  55. Tom

  56. Milosh

  57. Knihovník

  58. acedrac

  59. Forbik

  60. Slunicko

  61. Karloss

  62. Honza

  63. Adam Svoboda

  64. tanulo

  65. Tadži

  66. Bumla

  67. Sionn Latharn

  68. AntonGorodecky

  69. Rillanon

  70. esther.f

  71. Milisek

  72. karci

  73. Deth

  74. Michal

  75. anjuli

  76. Martin

  77. Fruiko

  78. tukak

  79. 333halfdevil

  80. aksile

  81. Abiosis

  82. Noni

  83. Terw

  84. Vlad

  85. uribaj


    První dojem není úplně nejlepší – prapodivní lidé v designu sedmdesátých let minulého století, to celé za cenu přes 600 Kč? Po rozbalení se první dojem příliš nezlepšuje. Nehezký hrací plán a zastaralá grafika i na kartách postav. Co dojem mírně zachraňuje je herní materiál, kterého je uvnitř kupodivu dost a v dobrém provedení – herní plán, karty, dřevěné kostičky.

    Pravidla jsou napsána vcelu srozumitelně, i když některé vyjímky a drobnosti se lehce přehlédnou a první partie jsme hráli špatně. Doporučuji pravidla nastudovat opradu pečlivě.

    Herní mechanismus je velmi zajímavý a originální. Spolu s ostatními hráči tvoříte tým, který se snaží vynalézt lék na 4 zákeřné choroby dříve než tyto zahubí lidstvo. Každý z hráčů hraje roli jedné unikátní postvy, která má specifickou schopnost navíc. Šikovnou spoluprací a využíváním jednotlivých postav bojujete proti mechanismu hry.

    Pozitiva hry:

    * hra je jednoduchá na naučení
    * lze jí hrát i s mladšími dětmi (od cca 7 let), protože jí může v podstatě odehrát jeden hráč a ostatní mu pouze sekundují
    * hra má tři úrovně náročnosti, mezi kterými je opravdu velký rozdíl, takže vás neomrzí, když jí budete schopni porážet v jednoduché úrovni
    * hra je svižná – hráči se nenudí, zkušený hráč jí odehraje i za 30 minut
    * lze jí velmi dobře hrát i jako soliter – tedy jeden hráč proti hře

    Negativa hry:

    * ošklivá grafika na první dojem. časem si na grafiku zvyknete
    * hra jednoho hráče – a to je její největší problém. Pokud budete mít u stolu hráče, který bude zdatnější než ostatní, zvrhne se hra na jeho sólovou záležitost a vy ostatní budete jen koukat, jak se mu to hraje. Tímto u mne hra významně ztratila a proto jí dávám také jen 3,5 hvězdiček.
    * střední a těžká varianta záleží hodně na náhodě. Mezi vítězstvím a prohrou často leží jen jedna náhodně tažená karta, která o všem rozhodne. Pokud vám náhoda nevadí (a mě ve hrách až tak nevadí) budete to brát jako součást a zvyknete si. Pokud byste chtěli mít věci víc pod kontrolou, Pandemic není pro vás.

    Pandemic je pěkná rodinná kolektivní hra a když překousnete její nedostatky, může být pro vás pravidelným společníkem.

  86. danik02

  87. Michal Smid

  88. darwin

  89. skyfire

  90. Goofy

  91. gelefier

  92. Kalibulus

  93. Lada

  94. Kendar05

  95. rach

  96. Ringo

  97. jjiirrkka

  98. ratwin

  99. spartik

  100. Erumoico

  101. omas

  102. Semiš

  103. WereWolf

  104. c00p3er

  105. filipes

  106. zeppelin

  107. Ajeenka007

  108. Radobyhrac

  109. Dušan Takáč

  110. Tommy

  111. chajim

  112. Johny

  113. Kabalenka

  114. Lišák

  115. lizo

  116. aneken

  117. Zedka

  118. dajo

  119. budkin

  120. Yuri

  121. jakub

    Pandemic je kooperativní hra, založená je na intenzivní komunikaci a spolupráci mezi hráči a ne na soupeření. Hráči představují tým odborníků, jehož úkolem je zachránit svět před zákeřnými nemocemi. Čtyři nemoci – SARS, cholera, antrax a břišní tyfus – se rychle šíří světem. Z lokální epidemie přerůstají do celosvětové pandemie. Pokud hráči promyšleně nevyužijí unikátních schopností svých postav a nevynaleznou včas potřebné léky, lidstvo zanikne skoleno zákeřnými chorobami. Kdo vyhraje: hráči, nebo nemoci, respektive hra?

    Matt Leacock rozšířil nabídku pěkných a dobře hratelných kooperativních her. Vytvořil hru s originálními principy, která má jednoduchá pravidla a je výborně vyvážená. Pravidla umožňují různé nastavení obtížnosti, takže každá herní partie může být novou výzvou. Pandemic ve světě oslovil mnoho hráčů i odborníků, takže se dočkal reedice v řadě zemí.

    Celou recenzi si můžete přečíst na webu o deskových hrách Frodovy deskové hry.

  122. rix

  123. GK_voyger

  124. Shako

  125. Pelly

  126. kafer

  127. Mirka

  128. greyhound


    Hru Pandemic jsem dostal (či spíše si nechal dát) pod stromeček a během svátků jsem odehrál prvních cca 6 her, zatím ve dvou hráčích. Grafické provedení hry považuji za odpovídající typu hry, karty i dřevěné komponenty působí hezky. Samotná hra splnila má očekávání, která jsem měl po přečtení řady recenzí a diskuzí na internetu. Mezi klasickými hrami je to trochu jiný typ hraní, nutí hráče k neustálé komunikaci a domluvě, každý krok musí být v souladu s plány všech zapojených hráčů. Kooperace je zajímavý prvek, všichni hráči se musí snažit zapojit se kolektivní hrou, jinak mohou očekávat prohru. Hra je navíc pokaždé jiná, trochu totiž je i o náhodě, jde o to, jaké karty infekce přichází do hry a kdy do hry vstupuje epidemie. Když jsme první hru vyhráli, obával jsem se, navzdory recenzím, že je jednoduchá, ale skutečnost, že ze 6 her jsme celkově polovinu prohráli, mě vyvedla z omylu. Hra je každopádně zajímavá, rozhodně se nám v dohledné době neohraje a jsem zvědavý na obě těžší varianty hry (zatím jsme hráli jen na 4 epidemie). Hře dávám plné hodnocení, zaujme a je výborná v tom, že nutí všechny hráče (i ty co zrovna nejsou na tahu) sledovat dění, aby mohli na vývoj reagovat v průběhu svého tahu.

  129. Adam


    Když se mi dostala tahle hra do ruky, úplně jsem se těšil nedočkavostí, až ji vyzkouším. Po hodně nadšených ohlasech na Geeku i po doporučení od známých, co už ji hráli, jsem od Pandemicu hodně očekával. A Pandemic – NEZKLAMAL! Spíše naopak ve 2:00 ráno po třetí zkáze lidstva (porážce:-) za sebou jsem musel pořád přemýšlet, jak hrát příště lépe a co jsme dělali za chyby. Takhle mě už opravdu dlouho jiná hra nechytla. (a nejenom mě, Pandemic funguje jako pozitivní nákaza v tom smyslu, že skoro každý kdo si ho zahrál, byť mu předtím deskovky nicneříkaly, touží si ho znova zahrát.)

    V čem je tedy hra výjimečná? Jedná se o kooperativní hru, ve které hráči tvoří krizový tým a společně se snaží najít léky na čtyři smrtící choroby (pracovně pojmenované Asie-SARS, Afrika a Jižní Amerika-Ebola, Evropa a severní Amerika-tyfus a kontinentální Asie-mor) dříve než tyto zničí lidstvo. Tohle téma má obrovskou výhodu v tom, že je každému docela blízké, téhle hře vysloveně sedlo a vyhání tak její atmosféru hodně vysoko. Pandemic se odehrává na mapě světa. Ve velkých městech se podle určeného mechanismu náhodně objevují zpočátku malá ohniska nákaz, která mají tendenci sílit a pokud nejsou léčena tak hrozí přerůst ve smrtící epidemii.

    Tomu musí tým hráčů zabránit, ale hlavním úkolem je včas vynalézt vakcíny na ony choroby. Experti záchranného týmu se pohybují po světě (většinou autem nebo lodí, v případě nutnosti rychlého zásahu letecky) a plní své úkoly. Zde do hry vstupuje chytlavý RPG prvek, protože i když všechny postavy mohou vykonávat všechny akce, je zřejmé, že např. takový medik v terénu vyléčí nákazu snadněji než třeba vědec, ovšem tomu zas nedá tak velkou práci vynalézt vakcíny. Proto každá postava má svůj jedinečný styl a efektivní využívání jejích výhod je klíčem k úspěchu celé hry. Krátký exkurs:
    medik – velmi efektivní při léčení v infikovaných městech
    vědec – vyzkoumá vakcíny snáze než ostatní postavy
    operační expert – buduje síť výzkumných stanic mezi kterými se lze rychle pohybovat kyvadlovou leteckou dopravou a ve kterých se vyvíjejí vakcíny na choroby
    dispečer – umožňuje koordinovat pohyb hráčů po světě, usnadňuje transport a přispívá k tomu, že hráči jsou na místě kde potřebují být včas
    výzkumník – předává ostatním hráčům výsledky svého výzkumu a urychluje tak jejich práci na výzkumu vakcíny

    Hra za jakoukoli roli má své kouzlo a vyžaduje dobrou znalost nasazení jejích zvýhodňujících vlastností. V praxi ale, stejně jako v reálném životě nic není ideální a všechny postavy musí často provádět všechny činnosti, např. vědec pomáhá při léčení nákaz nebo stavění výzkumných stanic. Role se v každé hře losují, takže hra přináší velký počet kombinací složení týmu. Hra je pro 2-4 hráče, je skvěle hratelná v jakémkoli počtu hráčů, ale mě se asi nejlépe, nevím proč, hrála ve 3. Lze hrát i jako solitaire, ale to jsem nezkoušel.

    Hráči společně buďto vyhrávají, pokud včas vynaleznou vakcíny, nebo prohrávají, pokud to nestihnou včas, nebo se jedna z nemocí zcela vymkne kontrole, nebo dojde k 8 nekontrolovatelným propuknutím infekcí. Ve hře se hodně komunikuje, hráči se domlouvají na rozdělování úkolů, navrhovují řešení akutních situací, atd. To vše přispívá k atmosféře a k pocitu že všichni jsou na jedné lodi a na činech každého z nich závisí záchrana lidstva. Hra je poměrně obtížná, je mistrně vybalancovaná tak, že pokud krizový tým funguje správně a hráči už mají zkušenosti, tak vyhrajou podle mých zkušeností zhruba 4 možná 5 z 10 her na základní obtížnost. V případě Heroic game je hra tak tuhá, že vítězství je rovno malému zázraku ale ten pocit pak stojí za to! Každopádně každá nová hra představuje velkou výzvu a vítězství vždycky potěší.

    Provedení herních komponent je výborné, nešizené a hlavně figurky vypadají svou velikostí a bytelností doslova bohatýrsky. Provedení mapy světa včetně použitého křídového papíru je luxusní a je snadné se jediným pohledem zorientovat v situaci.

    Co říct závěrem? Pandemic je hra, která přináší herní systém, který jsem u her prakticky neviděl. Navíc mám po dlouhé době pocit, že NEJDŘÍVE bylo vymyšleno téma a speciálně pro něj byl vypracován herní systém. Další výhoda je, že herní doba se vleze do hodinky a skvěle se zahrají i ne-hráči. Já jsem si obstaral hru v angličtině, ale výborná zpráva je, že Albi bude brzo vydávat českou verzi a to podle jeho práv navíc za velice přijatelnou cenu (mezi 600 a 700 Kč). Takže poslední doporučení – pokud nepatříte do těch 10 procent populace, ve které jsou zarytí odpůrci deskovek, hnidopiši a marťani, hra vás bude bavit a to setsakra hodně!

  130. Sting

  131. Radek P

  132. Basic

  133. orsej@centrum.cz

  134. belisar

  135. REM

  136. pogo

  137. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi