Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéOsadníci z Katanu: Obchod v Evropě

Osadníci z Katanu: Obchod v Evropě

Originální název:
Die Siedler von Catan: Aufbruch der Händler
Rok vydání:
2011
Počet hráčů:
3 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 12867 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Zavádí Osadníky z Katanu na evropský kontinent, kde hráči zakládají obchodní stanice a budují obchodní stezky. Nejedná se o rozšíření hry Osadníci z Katanu, ale o samostatnou hru pro 3–4 hráče.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Autoři

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. Atik-Dick


    I když jsem obrovský fanda a hráč Osadníků, musím říct, že první dojem byl hodně smíšený. Totiž jak na to území nacpat všechny obchodní kanceláře. A to jsem ještě nečetl pravidla. 🙂
    Ačkoli měl pan Teuber zajímavou myšlenku – obohatit systém získávání surovin přes mince a místo sbírání bodů je nutno dodávat zboží; oddělit fázi stavění baráčků od fázi stavění cest – dle mého to moc překombinoval. Nebo spíše přehustil.
    V první řadě přehustil počet obchodních kanceláří – a tím pořádně natáhl dobu hraní.
    Na druhém místě pokazil herní plán. Větší mapa, kterou hraju, má při sobě políčka s číslem 12, a mezi nimi je stavební políčko. Taky hrozí při losování koncentrace čísla 3… K tomu minimum šestek a osmiček v začátcích hry, než se na některá pole dostanou obchodní zástupci… Menší mapa je skoro nepoužitelná ani pro tři hráče…
    Na třetím místě při tak hojném přísunu peněz je obchodování skoro zbytečné.
    A pak dva technické nedostatky:
    První – pravidla jsou na přeskáčku. Člověk čte návod pro tři hráče, příprava hry, a pak tam najde odkaz …pro čtyři hráče na konci… Je to příprava, a ta je na začátku, ať pro tři nebo čtyři hráče. To by mělo být jednoduše na začátku. Případné rozdíly ve hře, kdyby byly, tak ano – na konec. (Viď 7 divů – pravidla pro dva hráče)
    Druhý technický nedostatek je krabice. Já vím, že univerzál je levnější na výrobu, ale pak herní plán trčí nad kraje krabice. A víc než polovina toho černého vnitřku je nevyužita. Tak velké množství hracího materiálu – pokud ho chcete dávat do pytlíků, aby se při manipulaci nerozsypal – stejně do těch malinkých přihrádek nevložíte.
    Další neštěstí – neřekl bych mínus – je nemožnost hrát tuto hru v pěti-šesti lidech, tak jako klasické osadníky včetně rozšíření.
    Jediné velké plus je dřevěný materiál; a doufám, že se to časem nezmění v plast!!!
    Mé hodnocení je v rozpětí 3 – 4. Čtyři pro tu myšlenku, která ne-maniakům Osadníků dokáže změnou herního principu oživit hru; pro ty maniaky hodnocení tři, protože hra samotná je celkem nudná. Když chcete změnu herního systému, sáhněte rovnou po jiné hře.

Přidat recenzi