Hrajeme.cz

XCOM: Desková hra

Originální název:
XCom: The Boardgame
Rok vydání:
2015 (české vydání 2015)
Počet hráčů:
1 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhá hra až 120 minut

Katalogové číslo: 13050 Kategorie: , Štítek:

Popis

XCom: The Board Game je kooperativní hra, ve které v roli leadrů mezinárodní organizace XCom budete chránit lidstvo před invazí mimozemšťanů. Hra vznikla podle počítačové předlohy X-COM: UFO Defense. Využívá také aplikaci pro počítač či mobilní zařízení, která řídí průběh hry.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Výrobci

Herní systém

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. Orel91

    XCOM je velice nádherným Sci-fi počinem v oblasti akčních strategií. Za mně osobně v daném žánru asi tím nejlepším, co v současné době na trhu je. Hra propojená chytrou aplikací, která reaguje na dění ve hře je pro mne krok vpřed na poli kooperativních deskovek.
    V našem kolektivu máme pěknou řádku her nejrůznějších žánrů, ale tohle je první akční strategie, kterou nehrajeme o tři hodiny déle, než udává budík na krabici! Díky ‚real time‘ fázi, kde máte přesně daný čas na každou akci, ani o chlup více, jinak jde vše do kytek, má hra krásnou atmosféru a hodně svižně utíká. (Obzvláště v naší partě intelektuálů, kteří rádi přemýšlí alespoň tři tahy dopředu.)
    Obtížnost je nastavitelná a jednotlivé úrovně představují slušné výzvy. Kooperativní prvek je opravdu silný pro všechny hráče, neboť každý má jen omezený čas na své akce, tudíž dominantní jedinci nemají mnoho prostoru k dirigování celé hry.

  2. Wolvik

    Plně kooperativní hra na motivy oblíbené počítačové hry. Cílem je ubránit a zneškodnit šmejd z vesmíru, který útočí po celé zemi. Až 4 hráči se zhostí vojenských komandérů s různým polem působnosti, at už velitel, který připravuje a řídí akce hry, vědec nebo třeba velitel leteckých sil. Ke hře je nutná mobilní aplikace, která nahrazuje psané scénáře a sype na Vás akce, které commander říká ostatním a vyvíjí se tak situace na hrací ploše, tu přiletí létající talíř, ty si ted vyzkoumej nějakou technologii, a hele emzák na základně, přiřad nějaké vojáky, kteří budou bránit. Vše v poměrně šibeničních časech. A poté přijde na řadu rozuzlení dané situace a přichází brutálně náhodný hod kostkami, cca 1/3 úspěšnost, která se raketově zvyšuje vynalezenými technologiemi. Vysoká obtížnost je součástí balení. Jen podotýkám, že po určitém čase přijde sterotyp, tak je dobré si tuto hru zahrát jen občas.

  3. cSf.Loser

    Velice povedená záležitost. Dobře vyvedená předělávka dle počítačové předlohy. Zpracování super na úrovni ostatních FFG her. Dost jsem se bál spojení aplikace s hrou, ale nakonec vše funguje moc pěkně a aplikace je schopna se různě přizpůsobovat podle toho jak vám hra jde. Hra je opravdu kooperativní, každý se stará o určitý úsek hry a obrany a musí dělat rozhodnutí sám za sebe a i když se můžete a musíte domlouvat, tak ve fázi real time je to jen a jen na vás. Následně přijdou na řadu kostky a tam se hra láme. Pokud nemáte rádi náhodu tak dejte ruce pryč. Já osobně ji rád mám, navíc se toho přes výzkum jde docela dost ovlivnit. Celkově se hra jeví jako velmi obtížná, což je pro mě velké plus. Obtížnost je relativně škálovatelná.

  4. Scurra

    Výborná kooperační záležitost využívající mobilní aplikaci. Hra je z části realtimová a z toho důvodu doporučuji větší počet hráčů. Za mne na vyšší obtížnost dost složitý oříšek který si zaslouží nové a nové pokusy o rozlousknutí. Pro znalce počítačové hry je tato deskovka nezbytností.

Přidat recenzi