Hrajeme.cz

SMART: Metro

Originální název:
Metroville
Rok vydání:
2008
Počet hráčů:
1 až 1
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Logická hra s podzemní dráhou. Staňte se staviteli metra v osmi světových městech. V každém z nich vás čeká 8 náročných úkolů. Dokážete přestavět trasy metra v každém z měst tak, aby vlaky projížděly ve správném pořadí všemi stanicemi na určené trase? Nenechte se vykolejit žádným z 64 rébusů. Metro je ideální hra na cesty. Je kompaktní a všechny části hry jsou spojené s herní deskou, takže se snadno neztratí.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Další hry ze série SMART games

Recenze

  1. MestoProDeti.cz


    Další z rébusových herních titulů vytvořených společností Smart Games je sympaticky řešena v kompaktním provedení, tudíž se dobře uplatní na cestách. Při přesunech v pražském metru hru sice nejspíš neuplatníte, ale při zdlouhavých výletech vlakem zkrátí čas spolehlivě.

    Vždy znovu překvapí, kolik variant rébusy z této řady v sobě skrývají, přestože se hraje jen s několika málo dílky. Tentokrát je celé kouzlo skryté v pouhých devíti otáčivých částech, které na sobě mají úseky tratí – výsledkem je čtyřiašedesát hlavolamů rozdělených do čtyř úrovní složitosti. Než se do systému hry Metro vpravíte, možná vám budou dělat potíže i některé trasy pro začátečníky. A přes některé náročnější dráhy u mě osobně vlak prostě nejede.
    Zadání jsou natištěna na osmi kartičkách, z nichž každá prezentuje nějakou světovou metropoli s podzemní dráhou. Podle nich si nacvakáme devět plastových dílků do jamek na herním plánu. Jednotlivé hlavolamy pak spočívají v tom, jakou musíme projet trasu, respektive, kterými zastávkami a v jakém pořadí naše pomyslná vlaková souprava poputuje. Stanic je na plánku pět, ovšem nemusíme navštívit všechny nebo naopak některé máme předepsáno projet vícekrát. V zadání můžeme mít od tří zastávek do osmi, přičemž rozhodně neplatí přímá úměra, že čím méně stanic máme v cestovním plánu, tím snazší řešíme úkol. Například při putování Šanghají se dle jednoho zadání máme dostat „pouze“ z bodu A do bodu C a zpět do A, ovšem ukáže se, že to zdaleka není tak jednoduchá úloha, jak by se mohlo zdát.
    Vlak se nesmí na své trase obrátit do protisměru, nesmí řezat ostré zatáčky a především se nesmí přehazovat vyhybky, když už je souprava na cestě. Občas pomáhá přemýšlet o stavbě trasy při řešení zároveň v obou směrech, ale dost často se tak sám se sebou uprostřed plánu minete na slepých kolejích. Hra je zamýšlena především pro osamoceného luštitele, ovšem může se provozovat třeba ve dvou se stopkami, s tím, že oba hráči se snaží co nejrychleji vyřešit srovnatelně těžkou hádanku. Dospělému se dozajista může trošku zavařit mozek, ovšem děti si ho spíš budou tříbit. Metro má určitě dobrý vliv na rozvíjení prostorové představivosti. Takže ukončete výstup a nástup, příští zastávka „Hodiny zábavy“.

    Autor: Raf Peeters
    Výrobce: Smart Games
    Dovozce: Mindok
    Rok vydání: 2011 (ČR)
    Hrací doba: 5 – 20 minut (podle trasy)
    Počet hráčů: 1 (případně 2 na střídačku)
    Herní systém: desková
    Jazyk: česky
    Cena: 399,- Kč
    Doporučený věk: 8+
    Složitost: středně obtížná
    Herní materiál: 1 herní plán, 9 dílku s tratěmi, 8 kartiček zadání, návod a řešení

    Autor recenze: Jakub Pech
    Hodnocení: 4/5

    Recenze převzata z webového portálu Město pro děti.cz http://www.mestoprodeti.cz – web o kultuře pro děti od 3 do 15 let.

  2. Dušan Takáč

  3. pogo

Přidat recenzi