Hrajeme.cz

Ta Yü

Originální název:
Ta Yü
Rok vydání:
1999
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Hráči postupně umísťují malé špalíčky na hrací plochu tak, aby každý navazoval liniemi na předchozí. Cílem hry je propojit co nejvíce linek z jedné strany hracího plánu k druhé.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb

Recenze

  1. gutalin

    Už pohled na krabici barvy noci vyzdobenou draky a obrázky kamenů, na kterých je sice název hry vyveden latinkou, ale s nápadnou snahou napodobit vzhled čínských znaků, nás má nalákat exotikou Dálného východu a vyvolat asociaci s prastarou kulturní tradicí Říše středu. Ta Yü je jméno legendárního čínského hrdiny, který kdysi zachránil Čínu před potopou. Kdepak, nestalo se to díky stavbě čínské archy. Pohybujeme se v zemi, která má velké zkušenosti se stavbou tak gigantických děl, jako je proslulá čínská obranná zeď na severu, a tak to dokázal prokopáním celé říše spoustou kanálů, aby obrovské množství vody odvedl z vnitrozemí do dalekého moře.

    Ve hře Ta Yü se její novodobý autor snažil propojit zemi, která představuje herní desku, za pomoci kanálů a vytvořit tak spojení na otevřené moře. Elegantní design s nádechem tajemna má i herní plán, kde se kolem čtvercové sítě rozdělené na 19 x 19 čtverečků na tmavém podkladu proplétají zubatí zlatí draci strážící okraj desky, kde se na každé straně nachází tři políčka označená vlnovkami. Identifikují nejvhodnější místa pro vyústění kanálů – pokud se hráči podaří napojit na tyto body, získává bonus. Na herní desce je ještě vyznačeno středové políčko, na kterém hráči zahajují výstavbu svých kanálů.

    Herní materiál dále tvoří 112 hracích kamenů protáhlého obdélníkového tvaru. Je jich celkem 28 druhů a liší se navzájem tvarem kanálů, které jsou na nich namalované. Z každého kamene vedou ven tři kanály, a pokud ústí do tří různých směrů, což se týká 12 druhů, pak mají na svém rubu vyrytou značku. Pokud ústí pouze do dvou stran, což se týká 16 druhů, mají rubovou stranu hladkou.

    Úkolem každého hráče je propojit dvě protilehlé strany herního plánu. Cílem je dosáhnout maximálního počtu propojení. Všechna vyústění na jedné straně se sečtou a vynásobí součtem vyústění na druhé straně. Kdo dosáhne vyššího čísla, pochopitelně vítězí. Na začátku hry se kameny položí rubem nahoru ve dvou sloupcích, kde jsou na sebe naskládány v řadách po 7 ks. Hráči se plynule střídají a vybírají vždy 1 kámen ze zásobárny. Ten musí pocházet vždy ze dvou předních sloupečků a musí jít o horní kámen. Vždy je tak možné vybírat pouze ze dvou možností. Po spotřebování celého sloupečku je možné odebírat kamenu ze sloupečku za ním, i když ještě nebyl spotřebován vedlejší sloupek. Kameny se pokládají tak, aby aspoň jedním vyústěním navázaly na již postavené kanály a zároveň nesmí některé jejich vyústění hraničit s prázdným okrajem jiného kamene. Pokud hráč na tahu má kam kámen položit podle pravidel, musí tak učinit, i kdyby mu to uškodilo a pomohlo naopak soupeři. Hra končí, pokud se vylosuje kámen, který již nelze na pole umístit.

    Ta Yü je možné hrát také ve třech. Tato varianta počítá s funkcí tzv. kazisvěta. Stane se jím ten z přítomných, kdo nabídne nejmenší bodový výsledek a následně se důsledným kladením překážek pokusí bránit ostatním v propojení jejich stran. Podaří se mu zvítězit, pokud hráči skutečně nedosáhnou stanoveného počtu bodů.

    Ta Yü je abstraktní desková hra s jednoduchými pravidly, jejíž herní princip vychází z klasického domina. Jeho hrací kameny se konec konců vzdáleně těm dominovým podobají. Herní doba nebývá dlouhá, partii lze zahrát za 30–45 minut. Důležitým prvkem hry je rozvážné plánování. Neuváženým položením kamene si hráč výrazně omezí další rozvoj sítě svých kanálů či naopak usnadní soupeři jeho vlastní propojování. Důležitou a škodolibou součástí taktiky je důsledné blokování soupeřových cest, které může hru výrazně zkrátit. Faktor náhody je poměrně vysoký – představuje ho tahání kamenů před jejich umístěním na herní plochu. Ta Yü je sympatická přikládací hra, která ve své kategorii představuje nadprůměr, byť se s ní v našich podmínkách příliš často nesetkáváme.

  2. jpmce

  3. tučňák

Přidat recenzi