Hrajeme.cz

Kardinál a král

Originální název:
Kardinal & König
Rok vydání:
2000
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Evropa – mocenské centrum 12.století, mocné řády bojují mezi sebou o rozdělení moci. Za pomoci karet můžete zakládat kláštery, svolávat porady u dvorů jednotlivých království. Tak získáváte body. Další body získáte za umístění kláštera na živé obchodní cestě nebo za uzavření dohody mezi zeměmi. Vyhrává hráč s největším počtem bodů.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb

Recenze

  1. tondakolik

  2. cermarta

  3. Tharr

  4. David

  5. jakub

  6. dilli

  7. NoirOrioN

  8. orsej@centrum.cz

  9. tučňák

  10. Odoren

  11. marcel

  12. pogo

  13. Kolík Aťsepicnu

  14. Láďa Smejkal

  15. Jaromír Kovařík

    Vezmete-li tuto graficky velmi vyvedenou hru poprvé do ruky, očekáváte souboje králů a kardinálů. Tady Vás ale musím zklamat – téma opravdu ve hře není až tak podstatné.

    Na hracím plánu vás čeká 9 zemí a oblastí Evropy. Každá má na svém území různý počet klášterů vzájemně pospojovaných cestami. Uprostřed je plocha pro umísťování „“poradců““. Ve hře je také pět sad karet – na čtyřech z nich jsou vyobrazeny dvě oblasti (nebo země). Jedinou výjimkou je Francie, která je také největším územím. Ta má karty jen pro sebe.

    Vlastní hrací mechanismus je velmi jednoduchý a originální. Hráči mají v ruce tři karty. Mohou během svého tahu umístit až dva kláštery své barvy (dřevěné domečky), ale pouze do jedné oblasti a ještě musím mít patřičné karty. Naštěstí dvojice stejných karet slouží jako žolík za libovolnou jinou. Karty také mohu použít pro jedno z uvedených území. Po odehrání si karty ihned doberu z otevřených tří karet na stole. Pokud se místo klášterů rozhodnu umístit rádce, mohu pouze do území, kde již stojí alespoň jeden klášter. Dále může být v oblasti pouze tolik rádců, kolik je klášterů jednoho hráče s největším počtem.

    Dvakrát za hru se počítají většinové zastoupení klášterů v jednotlivých oblastech. Jedenkrát se vyhodnocují rádci, a to tak, že se vyhodnotí vždy dvě sousední území, na kterých musí hráč mít nejvíce rádců, aby mohl získat body. Na konci hry se ještě vyhodnotí kláštery hráčů, které jsou na jedné lince za sebou, a to i přes hranice území – čím více, tím lépe.

    Hra je velmi svižná, téměř vždy skončí do hodiny. Má velmi hezkou grafiku – Franz Vohwinkel není totiž žádný začátečník. (Pro znalce – pár her, které ilustroval najdete zde).  Hráči jsou nuceni ve hře sledovat situaci, dobře plánovat a využívat tahy ostatních ke svému prospěchu. Prvek náhody je zastoupen tím, jaké karty si doberu a tím, co zahraje protihráč.

    Hře bych vyčetl trochu více abstraktnosti – přeci jenom je jednoduché na téma hry během hraní zapomenout. Nevadí-li Vám abstraktnější témata a hledáte-li opravdu svižnou hru s krásnou grafikou a dobrou taktikou, nezbývá mi, než Vám Kardinála doporučit…

     

     

Přidat recenzi