Hrajeme.cz

Královský dostih

Originální název:
Royal Turf
Rok vydání:
2001
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

V této hře se běží tři dostihy, v nichž startuje vždy sedm koní. Koně mají různé silné i slabé stránky. Hráči na tyto koně před dostihem sázejí. V dostihu se snaží ovlivnit výkon koní tak, aby vyhráli co nejvíce peněz. Čím více hráčů sází na jednoho koně, tím pravděpodobnější je jeho umístění na jedné z prvních třech pozic. Ale zároveň je na daného koně tím méně výhodný sázkový kurs. Když ale hráč vsadí na koně sám a zdaří se mu docválat s ním pro umístění, inkasuje pak výhru v podstatně výhodnějším kursu. Vyhrává ten, kdo má po výplatě výher ze všech třech dostihů nejvíce peněz.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci
Autoři

– Funagain Gameweb

Recenze

  1. korela


    Nezbývá mi než se přidat ke kladnému hodnocení této hry. Autor, Reiner Knizia, mě opětovně nezklamal. Hra je vynikající a koupil jsem ji raději hned dvakrát a to z toho prostého důvodu, že dle vyjádření zasvěcených osob, které mi tuto perličku doporučily, se hra již nevyrábí. Pro nováčky či potencionální hráče (sám jsem na tuto hru ulovil několik zarytých nehráčů :o) toto skutečně nejsou ..cituji „“něco jako Dostihy a Sázky….:-)

  2. murphy

  3. tučňák

  4. Lumirius

  5. Akin

  6. Budy

  7. PepaK

  8. Bercik

  9. Amarth

  10. Čajovna 82 vůní

  11. Jenda


    Německý doktor přes matematiku Reiner Knizia je patrně nejplodnějším autorem stolních her (mezi jeho bestsellery patří třeba Modern Art, Taj Mahal, či Euphrat & Tigris). V roce 95 vytvořil hru Turf Horse Racing, kterou o pár let později předělal na Royal Turf.
    První co padne hráči do oka, je velikost (či spíše „malost“) této hry. Nevelká krabice ovšem uvnitř skrývá plnohodnotnou a velmi hratelnou hru. Každého asi napadne srovnání s hrou Dostihy a sázky, ale společného toho moc nemají, kromě pohybu koní po okruhu.
    Hrát může až šest hráčů (nikoliv 7, jak by napovídal počet koní), solidně si zahrajeme od tří hráčů výše. Cílem není vyhrávat dostihy, ale získat co nejvíce peněz sázením na koně. Čím více sázek se sejde na nějakého koně, tím se zvyšuje jeho šance na konečné umístění, ale zároveň klesají zisky z těchto sázek. Hodnotí se pořadí prvních tří koní, přitom je lukrativnější dovést do cíle na třetím místě outsidera, než se podílet na prvním místě favorita. Ztratit nějaký obnos je možné sázkou na koně, který doběhne poslední.

    + Jasná pravidla, nenašel jsem žádný prostor pro nejasnosti
    + Hra je díky malým rozměrům snadno přenosná a i při hraní nenáročná na prostor
    + Hra je rychlá a dynamická, ale užije se při ní i dost taktika a blufování (hlavně při variantě se skrytými sázkami)
    + Koně jsou moc hezky udělaní
    + Jednoduchý a originální hrací mechanismus

    – Barvy koní jsou sice voleny přirozené, odpovídající reálu, ale zejména při umělém osvětlení zhoršují orientaci, některé barvy lze pak těžko rozeznat.
    – pokud se nehraje varianta se skrytými sázkami, může hráč, vedoucí po dvou kolech, poměrně účinně blokovat největšího pronásledovatele kopírováním jeho sázek

    Myslím, že hru lze vřele doporučit zejména příležitostným hráčům a třeba do kufru na dovolenou. Dá se snadno naučit a poskytne za svou cenu hodně zábavy.

  12. marcel

  13. Lišák

    Všichni určitě znáte hru Dostihy a sázky, popřípadě ji máte i doma, a tak skvělou hru Royal Turf s dostihovými koňmi na krabici opomíjíte jako něco, co vlastně znáte. Omyl. Nevíte, o co přicházíte.

    Je to hra velice napínavá, zábavná, pro 2-7 hráčů, při které se snažíte získat co nejvíc peněz na sázkách z dostihů a dostihy skutečně jezdíte.

    Ve hře je několik koní, na které mohou hráči sázet. Každý z nich má jiné vlastnosti a pohybují se po dostihové dráze pomocí speciální hrací kostky. Hráč hodí kostkou a může pohnout s jakýmkoli koněm. Takže buď jede co nejdál s koněm, na kterého si vsadil, nebo může zaškodit protihráči tím, že popojede jeho koněm o ubohých pár políček, což znamená pro koně promarněné kolo. Hraje se několik dostihů a na závěr se sečtou peníze. V každém dostihu se přitom mění pořadí koní na startu i jejich vlastnosti. Pravidla jsou ale velice jednoduchá a během několika minut se je naučí každý.

    Materiálně je tato hra pěkně udělaná. Hezké jsou jak postavičky koní (škoda že jsou jenom placaté), tak karty s jejich vlastnostmi. Hrací plán není zbytečně velký.

    Přednosti hry

    •  hra je velice rychlá – jak na vysvětlení pravidel, tak na hru samotnou. Jeden dostih trvá okolo 8 minut.
    •  je zmírněno procento náhody – hraje se několik dostihů a v každém mají koně jiné vlastnosti a jiné startovní pořadí.
    • při hře musíte sledovat sázky protihráčů a volit taktiku podle jejich kroků.
    • ještě zajímavější je to při variantě, kdy hráči sázejí skrytě – to se můžete jen domýšlet, čím jim uškodíte a čím pomůžete, podle toho jak hrají. A tak do hry nutně vstupuje i prvek blafování.

    Hru velice doporučuji. Především všem, kdo se chtějí dobře pobavit, ačkoli nemají příliš času.

  14. Jersey

  15. otakar zatřepálek

  16. Matěj Baťha


    Ve hře Royal Turf, od známého autora Reinera Knizii, hráči sázejí na výsledky tří dostihů. Každého dostihu se účastní sedm koní, z nichž si každý hráč vsadí na tři koně. Každý kůň má definované čtyři vlastnosti, které mají vliv na jeho šance v dostihu a na základě kterých se hráči rozhodují, na kterého koně si vsadí. Dalšími kritérii pro rozhodování jsou pak pozice koně na startu a také to, na jaké koně sázejí protivníci. Poté co hráči umístí své sázky, může začít samotný závod.
    No na začátku je samozřejmě nutné určit, kteří koně a z jakých startovních pozic pojedou (aby hráči měli na co sázet:-). Pak si hráči vsadí, no a můžeme startovat. Hráč, který je na tahu, hodí kostkou a podle symbolu, který padnul, se rozhodne, kterým koněm popojede. Symboly na kostce představují jednotlivé vlastnosti koní. Z toho vyplývá, že má-li kůň, na kterého jsem si vsadil, u odpovídajícího symbolu vysoké číslo, popojedu s ním o příslušný počet polí. V opačném případě popojedu nejspíš s koněm, na kterého si vsadili soupeři a který má u tohoto symbolu nízké číslo (nejlépe jedničku:-). No a tady se dostáváme k podstatě celé hry. Hru vyhraje hráč, který ve třech závodech vyhraje nejvíc peněz. Ale jak poznám ty správné koně, na které stojí zato si vsadit? Výhry jsou tím nižší, čím více hráčů si na daného koně vsadilo, na druhou stranu to, že se koně snaží dovést do cíle na výherních pozicích více hráču, jeho šance na úspěch značně zvyšuje. Takže hledejte koně, který bude dostatečně dobrý na to, aby se mohl umístit na předních pozicích, ale zároveň takového, který nebude tak dobrý, aby si na něj vsadili všichni. A jestliže se vám podaří vybrat toho správného koně, pak i když váš kůň doběhne druhý nebo dokonce třetí, určitě vyhrajete víc peněz než hráči, kteří vsadili na vítěze.

    Hra Royal Turf je určena pro hráče, kteří si chtějí u hry odpočinout a pobavit se. A nebojte se, určitě se nejedná o hru (jak by se na první pohled mohlo zdát), ve které by rozhodující vliv měla náhoda. Takže všem, kteří rádi sází na koně a Dostihy a sázky se jim zdají až příliš zdlouhavé, můžu tuto hru jen doporučit.

Přidat recenzi