Hrajeme.cz

Kahuna

Originální název:
Kahuna
Rok vydání:
1998
Počet hráčů:
2 až 2
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 11220 Kategorie:

Popis

Dva kněží, přívrženci tichomořské magie Kahuna, chtějí zjistit, který z nich má větší moc. Proto se snaží získat nadvládu nad co největším počtem ostrovů. Oba budují své vlastní mosty mezi jednotlivými atoly. Kdo má většinu mostů k jednomu z dvanácti ostrovů, může jej na znamení nadvlády označit svým kamenem Kahuna.

Hráči se snaží pomocí mostů ovládnout ostrovy. Mosty pokládá na základě karet, které si může dobírat náhodně nebo z otevřené trojice. Kdo ve třech kolech získá více bodů za získané ostrovy, vyhrává.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Informace o hře na internetovém obchodu Ostrov pokladů
– Funagain Gameweb
– Recenze hry na Novinkách.cz

Recenze

  1. cinan

    Klasika pro 2

  2. tondakolik

    Her pro dva není nikdy dost, proto i Kahuna si zaslouží vaši pozornost.
    Jedná se o velmi jednoduchou hru, která svým herním materiálem nijak výrazně nezaujme. Hráč staví mezi ostrovy mosty a snaží se získat převahu mostních spojení jednotlivých ostrovů. Protivník může však kromě stavby vlastních mostů také nečit ty jeho a tak se jedná o poměrně napínavou bitvu, protože nikdo nemá nic jisté. Všechno je řízeno kartami, které si hráči dobírají do ruky a následně v libovolném počtu hrají. Rozhodně tu nejde pouze o náhodu, hráči musí určovat akce, které provedou a dobírat si k tomu vhodné karty. Nicméně náhody je tu dost k tomu, aby bylo možné porazit i zkušenějšího hráče.

  3. Vašek

  4. aksile

  5. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  6. howska

  7. Tom

  8. Shade

  9. jakub

  10. eklp fistronek

  11. ifca

  12. Tomáš Bílek

  13. Damik


    celá hra je založena pouze na náhodě jakákoliv taktika není možná,navíc celá hra trvá pouze okolo deseti minut ačkoliv na krabici píšou 30-40.

  14. Shako

  15. PB

  16. Flamberg

  17. Turbomyšák

  18. Brontik

  19. andrassi

  20. karel

  21. tučňák

  22. Jendouch

  23. postuli

  24. kvetinka

  25. Pepik

  26. Skrnda

  27. Odoren

  28. Čajovna 82 vůní

  29. Lucina

  30. Katka Girgensohn


    Dovolila bych si nesouhlasit s Damikem, ze Kahuha je „“nic moc““ hra. Byla to jedna z prvních her pro dva, kterou jsme si asi před pěti lety pořídili a dodnes ji hrajeme moc rádi. (I když připouštím, že existuji lepší hry pro dva).
    Při Kahuně se dá velmi dobře taktizovat a trápit protihráče. Partie odehraná za 10 minut mi přijde velmi podezřelá – Damíku, jsi si jistý, že jsi hru hrál podle pravidel?
    Pro ty, kdo Kahunu ještě nehráli, možná malý úvod do hry: Na hracím plánu je dvanáct ostrovů, cílem hráčů je ve třech kolech získat pro sebe většinu ostrovů. (každé kolo se hodnotí zvlášť, za každé jsou body) Ostrov je možno získat obsazením většiny mostů vedoucích z tohoto ostrova k sousedním ostrovům. Hráč, který je na tahu, smí vyložit až tři karty se jmény ostrovů a na ty ostrovy položit svůj most. Když hráč získá většinu mostů na ostrově, označí si ostrov svým kamenem a smí také odstranit mosty protihráče, které se na tom ostrově nacházejí. Tím se často změní počet mostů na sousedních ostrovech a protihráč může ztratit většinu na jiném ostrově. Nejpozději během druheho kola jsou všechny mosty obsazené a pak se hráči musí pokusit bořit mosty protivníka. K tomu je zapotřebí dvou karet ostrova, ze kterého most vede. Pokud má hráč na ruce ještě jednu kartu toho ostrova, může navíc právě zbořený most nahradit vlastním. Takový tah ale vůbec není snadný, protože na konci každého tahu si hráč smí dolíznout pouze jednu kartu. Na zboření protivníkova mostu a postavení svého tedy musím šetřit nejméně tři kola (když mám štěstí při dolízávání karet).
    Kahuna určitě není „“nic moc““ hra, navíc je to hra, ve které se ve třetím kole všechno může změnit, takže i ten největší „“prohrávač““ může správnou kombinaci karet ovládnout většinu ostrovu. Radost z obsazených ostrovů a frustrace z protihráčových tahů se střídají velmi často.
    Vám, kteří se Damíkem nenecháte odradit, přeju při Kahuně hodně zábavy.

  31. pogo

  32. Martin Blatný

  33. Agáta

  34. Ďéda

  35. otakar zatřepálek

  36. Matěj Baťha


    Ne, že bych považoval Kahunu za nějakou naprosto excelentní hru, ale pakliže někdo tvrdí, že se jedná o zcela náhodnou hru a navíc trvající pouhých 10 minut, tak tu hru patrně nepochopil a určitě jí hrál špatně.

    Před lety jsme v klubu deskových her Paluba pořádali v této hře turnaj a jestli si dobře pamatuju, tak se hrálo 7 kol švýcarským systémem a hráč, který turnaj vyhrál měl na svém kontě 7 vítězství.
    Slabé místo této hry bych viděl v tom, že vybuduje-li si jeden hráč v 1. či 2. kole jednoznačnou převahu, tak šance že by ten druhý zvrátil ve třetím kole výsledek ve svůj prospěch je spíše v rovině teoretické. Ale jelikož silnější pozici si ve většině případů vybuduje ten chytřejší a říkat tomu, že hru vyhraje hráč, který si lépe promyslí jak hrát slabé místo hry, je trochu zavádějící (myslel jsem tím, že třetí kolo je v takovém případě spíš formalitou a kdyby se nehrálo, tak se vlastně nic neděje, neboť vítěz už je znám:-).

    No a na závěr pár slov k délce hry. Zahrál jsem si jedno kolo jedné hry, a to tak, že jsem se snažil hrát co nejrychleji a nad hrou jsem moc nepřemýšlel. I tak mi toto jediné kolo trvalo 18 minut!!! Během tohoto kola bylo provedeno cca. 90 akcí (lízání karty, odehrání karty, umístění kamene, odebrání kamene) což je přibližně 12 sekund na jednu akci.

  37. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi