Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéRichelieu a královna

Richelieu a královna

Originální název:
Richelieu und die Königin
Rok vydání:
2003
Počet hráčů:
2 až 2
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Jemné a ještě jemnější fintičky i bezcharakterní podpásovky proti sobě používají královna a její kardinál. Touha po moci je obrovská a kdo ovládne více francouzských krajů nakonec zvítězí. Zvítězí jenom jeden…

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek

Recenze

  1. luciáš

  2. tondakolik

  3. Mick

  4. dilli

  5. tučňák

  6. káča

  7. V.S.

  8. Richmond


    Ve Francii vrcholí boj o moc. Na trůně sedí Ludvík XIII. a o jeho přízeň se uchází královna matka Marie Medicejská a kardinál Richelieu. A je na vaší volbě, za kterou z historických postav si hru zahrajete. Ale již dost historie, před námi je popis svěží taktické karetní hry od Michaela Schachta. Vaším cílem je získat vliv ve francouzských regionech, soupeřit budete také o duchovní, politickou a vojenskou moc.

    Hra obsahuje 48 karet v devíti barvách francouzských regionů. Na kartách jsou 1 – 2 erby jednotlivých regionů, na některých jsou navíc symboly kříže, věže a meče. Na kartách je též přehledně označeno, kolik erbů daného regionu je ve hře k dispozici. V případě křížů, mečů a věží je počet vždy 9.

    Karty se vyloží lícem nahoru do 4 řad po 12 kartách. Pak se položí na 8 karet (kam umístit popsáno v pravidlech) kulaté žetony, které mají funkci žolíků, neboť jsou otočeny obrázkem dolů a budoucí majitel tedy neví, který žeton si bere. Na těchto žetonech jsou zastoupeny vždy jeden erb od každého regionu a pak také 1 kříž, 1 věž a 1 meč.

    Jak tedy hra probíhá? Hráči se střídají a jejich povinností je vzít si 1 nebo 2 karty stejného regionu, přičemž musí dodržet tato pravidla:
    – musí se jednat o karty na jednom z obou konců řad
    – součet erbů může maximálně roven 2
    Poté může hráč umístit svou značku (na počátku hry má k dispozici 3) na libovolnou kartu, kde dosud není jeho či soupeřova značka. Tím ztěžuje protihráči jeho případnou touhu kartu získat, neboť by musel obětovat svou značku a to se může v pozdějších fázích fatálně nevyplatit.

    Sebrané karty si hráči formují obrázkem nahoru před sebe, aby je soupeř viděl a mohl tak zjistit aktuální vliv v regionech. Naopak sebrané kulaté žetony hráč pokládá obrázkem dolů (předtím se samozřejmě může podívat na daný symbol) a tyto se na konci hry přiřazují k jednotlivým regionům a symbolům moci.
    Hra okamžitě končí pokud zbývá poslední řada karet. Poté se vyhodnotí vliv regionech a symbolech moci. Hráčům se počítají pouze počet erbů z regionů, ve kterých získali většinu. Ale pokud některý hráč nemá ani jeden erb či symbol moci, musí si naopak odečíst 5 bodů.
    Hra plyne velmi rychle a je třeba být ostražitý a nedovolit soupeři zahrát takový tah, kdy si vzal např. 2 karty s jedním erbem, 2 symboly moci a třeba ještě nějakým žetonem …

    Hra pravdu není náročná a partie trvají jen několik minut. Autor hry Michael Schacht dal k dispozici na svých stránkách (https://www.spiele-aus-timbuktu.de/richdown.html) zdroje pro vytisknutí kartiček a žetonů, takže si ji mohou zahrát úplně všichni. Autor připravil i variantu pro 3 nebo 4 hráče. Navíc je možné si hru zahrát i na internetových stránkách http://www.mabiweb.com a to i s autorem hry 🙂

  9. pogo

Přidat recenzi