Hrajeme.cz

Viva il Re!

Originální název:
Viva il Re!
Rok vydání:
2003
Počet hráčů:
3 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– BoardGameGeek
– Funagain Gameweb
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. Adam Walder

    Zajímavá blafovací hra, pěkné téma a velká radost z výhry, pokud se náhodou podaří 🙂

  2. Gingi

    Tuhle hru mám velmi ráda, i když ji zas tak často nehrajeme. Svižná blafovací hra, kde se může stát vítězem opravdu každý. V tom možná bude ten problém, proč ji tak často nehrajeme – protože ne vždy se dá stoprocentě ovlivnit, kd nakonec zvítězí. Hra má krátká a jednoduchá pravidla, takže se dá rychle vysvětlit i novým hráčům.

  3. aksile

  4. lamkal

  5. Jan

  6. macek

  7. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  8. klekytom

  9. tondakolik

  10. ZUZKA

  11. deril

  12. H.O.N.Z.I.K

  13. nightfall

  14. qcpx

  15. Martin

  16. rix

  17. dilli

  18. jerry

  19. Adam

  20. lotr

  21. tučňák

  22. Gandalf

  23. Rubic(k)

  24. pogo


    Viva il Re! (Ať žije král!) je svižná blafovací hra z prostředí intrik v královském paláci. Starý král už je unaven svými vladařskými povinnostmi a tak chce mezi svými poddanými vybrat svého nástupce. Hráči představují vychytralé královy rádce, kteří pomáhají s výběrem nového krále a snaží se na toto lukrativní místo protlačit některého ze svých oblíbenců. Všichni poddaní by chtěli kralovat. Vy rozhodnete, jestli patří na trůn nebo spíše na šibenici. Zvítězí ten, komu se podaří oblafnout protihráče a prosadit své oblíbence do nejvyšších pater královského paláce.
    Po otevření krabice najdete herní plán, který zobrazuje královský palác a figurky. To vše je vyvedeno ve velmi zajímavé grafice, typické pro italskou firmu DaVinci Games. Figurek je 13 a představují jednotlivé obyvatele královského paláce, kteří se chtějí dostat na trůn. Kromě toho hra obsahuje ještě balíček karet, žeton koruny a značky pro počítání bodů jednotlivých hráčů. Nic složitějšího nehledejte. Hned jak figurky postavíte do podstavců, můžete začít hrát.
    Každý hráč dostane několik hlasovacích karet a ještě jednu kartu, na které je seznam oblíbenců (rozdají se tajně a do každého kola hry jiné). Své oblíbence se musí hráči v každém kole hry pokusit dostat co nejvýše v královském paláci a jednoho z nich pokud možno až na královský trůn. Hra probíhá ve třech kolech. Na začátku každého kola hráči postupně po jedné umisťují figurky do paláce. Ten má 7 pater, horní patro představuje královský trůn. Figurky mohou být umístěny do druhého až pátého patra. Všichni hráči umístí stejný počet figurek. Pokud některé zůstanou, budou umístěny do spodního patra paláce – sklepení. Hra probíhá tak, že ve svém tahu si hráč vždy zvolí jednu figurku a tu posune v paláci o jedno patro nahoru. Není možné posouvat figurky v paláci směrem dolů a v jednom patře paláce nemohou být nikdy více než 4 figurky zároveň.
    Nejzajímavější část hry nastává ve chvíli, kdy jeden hráč posune jednu z figurek na královský trůn. V tu chvíli nastává hlasování. Hráči hlasují, zda tento kandidát na krále zůstane na trůně nebo naopak poputuje na šibenici. Každý hráč má u sebe několik hlasovacích karet, ty znamenají buď „ano“ (každý hráč má jednu, ale po použití si ji bere zpět do ruky) nebo „ne“ (těch má každý hráč několik, záleží na počtu hráčů, po použití se ovšem zahazují). Každý jednu z nich vybere a skrytě položí před sebe na stůl. Pak všichni zároveň karty otočí. Pokud všichni hráči hlasovali „ano“, byl zvolen nový král, toto kolo hry končí a nastane bodování. Pokud ALESPOŇ JEDEN hráč hlasoval „ne“, postava směřuje místo trůnu na šibenici a je vyřazena ze hry. A tady je ve hře spousta prostoru pro blafování. Prozradím své oblíbence tím, že je budu posouvat do horních pater paláce, nebo se spolehnu na to, že to za mě udělají ostatní? Pošlu svého oblíbence na trůn a budu doufat, že všichni budou hlasovat pro něj? Nebo tam naopak pošlu někoho, kdo mým oblíbencem není a pošlu ho na šibenici? Navíc má každý omezený počet karet „ne“, proto můžu poslat na trůn někoho, kdo mezi mými oblíbenci není a stejně hlasovat „ano“ a doufat, že „ne“ bude hlasovat někdo ze soupeřů….
    Pokud je zvolen král, nastává bodování. Všichni hráči otočí své seznamy oblíbenců a obodují jejich postavení v královském paláci. Jednotlivá patra jsou označena bodovými hodnotami od 0 do 5 bodů. Za krále je bodů 10. Hráči si sečtou body a posunou své značky na počítadle o příslušný počet. Tímto způsobem se odehrají tři kola. Zvítězí hráč, který má po součtu všech tří kol nejvíce bodů.
    Hra je dobře hratelná v každém z možných počtu hráčů, tedy od tří až do šesti, i když největší kouzlo má ve vyšších počtech, tedy v pěti či šesti hráčích.
    Je opravdu rychlá a svižná a do půl hodinky ji určitě odehrajete. Je to ideální hra pro všechny, kteří si chtějí užit nenáročnou a zábavnou hru bez nutnosti vymýšlení nějaké komplikované strategie. Klíčovým principem hry je zábava a blafování. Všichni hráči, kteří mají na hrách rádi právě tyto věci, si Viva il Re! jistě užijí. Dá se hrát jak v rodině, tak mezi přáteli, nebo třeba v hospodě. Je to hra vhodná pro chvíle uvolněnější atmosféry, například na oslavy. Náročnější hráči ji mohou dost často použít jako uvolněnější hru mezi partiemi složitějších her. Ani v jedné z těchto rolí se Viva il Re! neztratí.

  25. Martin Blatný

  26. Matěj Baťha

Přidat recenzi