Hrajeme.cz

Niagara

Originální název:
Niagara
Rok vydání:
2004
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Katalogové číslo: 11691 Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– BoardGameGeek
– Funagain Gameweb
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. SarkaB

    První věc, která mě na této hře uchvátila, byl její design. S podobně originálním herním plánem jsem se setkala poprvé a herní mechanismus je taky pěkně propracovaný. Hra není náročná na pravidla a člověk se do ní dostane vcelku rychle.
    Nicméně mi po pár partiích přišla stále stejná a ohrála se mi mnohem rychleji než takové Carcassonne nebo Osadníci z Katanu. Pokud ji však člověk nehraje tak často a má možnost střídat i jiné hry, tak je Niagara vždy příjemným zpestřením.
    Osobně mi vyhovuje hra spíše ve čtyřech a pěti hráčích, pak to celé získá větší dynamiku a nepředvídatelnost.

  2. hromadalidi

    Niagára možná nepatří ke hrám, kde najdete mraky herních komponentů a pravidla v podobě malé knihy. Na druhou stranu používá originální rozložení herního plánu a poměrně jednoduchý herní systém. Ten, ale nabízí velkou škálu možností jak zvítězit. Není nad to splout si v klidu při rodinné partičce párkrát divokou řeku v honbě za dyamanty. Hra se dá odehrát do hodinky a pochopí jí i menší hráči. Nevýhodou je snad nemožnost hraní ve dvou, respektive při hraní ve 2 to není ten správný zážitek.

  3. karelik

    Niagara je super taktická hra s velice originálním herním plánem, který ztvárňuje řeku s vodopádem, průhledná kolečka představují vodu, která samozřejmě teče vstříc vodopádu ve dvou ramenech. Vaším úkolem je sbírat diamanty na loďkách a odvážet je do bezpečí. Soupeříte s řekou a ostatními soupeři. Výborný nápad, krásné komponenty, názorná pravidla se shrnutím na konci. Jediné, co pokulhává je „tok vody“. Kolečka se zasekávají a je nutné si pamatovat, které rameno Niagary je první na řadě. Ale to je jediná vada na kráse, jinak zábava na asi hodinku, lepší ve více hráčích, protože se více krade, taktizuje s počasím atp. Niagaru si jde zahrát i na internetu. Niagaru doporučuji. Jsou i nějaká rozšíření, která jsem zatím nevyzkoušel.

  4. pastelka


    Jednou jsme byly s mámou a sestrou na výstavě her, kde se daly některé hry i pořídit. Mně se zalíbily Théby (recenzi už jsem vytvořila), sestře Niagara. Domluvily jsme se na koupi (i když ne moc ochotně :-D) Niagary. Hra mě nelákala, protože krabice hry byla jak ,,pro mimina.‘‘ Navíc, hra mi připadala celá o náhodě. Na Vánoce jsme ji rozbalily, byla pod stromečkem. Dostala jsem i jiné hry (Puerto Rico, Poštovního kurýra…), ty jsem si chtěla zahrát první, protože jsou složitější (do té doby jsem si myslela složitá hra=dobrá hra).
    Ale zpátky k Niagaře, hned za 2 dny jsme ji nachystaly a musím říct, že ten herní materiál mě překvapil. Drahokamy výborně provedené, deska 3D ?, lodičky, plovací kruh…, praktické je i pár drahokamů navíc.
    Hru jsme připravily a začaly číst pravidla. Ty jsou výborně zpracovaná, přehledná a jasná. Jen bych vytkla to, že jsou tam obrázky situací, ale černobíle, není poznat, co je co. Ale je to opravdu maličkost. Pravidla jsme pochopily během cca 5-15minut.
    Každý dostane dvě loďky své barvy (já měla svou oblíbenou modrou), pádlovací karty s čísly 1-6, na jedné (7. kartě) je nakreslený mráček na ovlivňování počasí. Začínající hráč dostane plovací kolo ze dřeva. Na řeku Niagaru se rozmístí políčka (průhledná kolečka), první políčko začíná u ,,provazu.‘‘ Mrak se umístí na počítadlo počasí na číslo nula.
    Všichni hráči vyloží pádlovací karty (nebo kartu s mrakem) zároveň. Umístí jí rubem dolů. První otáčí svou pádlovací kartu začínající hráč, potom pokračují hráči po směru hodinových ručiček. Podle toho, jakou hodnotu má karta, kterou hráč vyložil, se posune svými loďkami. Jsou i jiné výjimky, ale ty tu popisovat nebudu.
    Cílem hry je získat:
    a) Od každé barvy alespoň 1 drahokam
    b) Nebo 4 drahokamy stejné barvy
    c) Nebo 7 jakýchkoliv drahokamů
    Na krabici je sice hra určená pro 3-5 hráčů, ale dá se hrát i ve dvou. Hra se mi velmi zalíbila, jako oddechovka je určitě číslo 1 (spolu s Carcassonne).

  5. peta007

  6. Lada

  7. BuBen

  8. Pete

  9. omas

  10. Ajeenka007

  11. luciáš

  12. Last_Elf

  13. tondakolik

  14. deril

  15. milanz

  16. Ladik81

  17. Yuri

  18. a.r.p.i

  19. jakub

  20. aMPY

  21. Jekor

  22. paladin91

  23. -grizzly-

  24. Papo Shimitz

  25. Darn


    Niagaře jsem se poměrně dlouhou dobu vyhýbal a nijak jsem netoužil po tom to změnit. Velkou měrou se o to zasloužily rozporuplné reakce na různých herních serverech i to, že jsem nikdy neslyšel své „“hrající““ kamarády o Niagaře mluvit. Navíc spousta lidí tvrdila, že za úspěchem Niagary stojí především její design a provedení. Přesto jsem si říkal, že za titulem Hra roku 2005 musí být přeci jen něco víc. Před měsícem jsem měl možnost tuto hru vyzkoušet poprvé a po cca. 20ti odehraných partiích mohu s klidným svědomím prohlásit, že Niagara (mile) překvapila (vzhledem k tomu, že mé očekávání nebylo příliš vysoké, tak by se dalo říct, že překvapila velmi mile).

    První, co vás udeří do očí po otevření krabice, je hrací deska, která vypadá opravdu netradičně (dalo by se říct i trochu 3D) a když posléze zjistíte, že deska se nepokládá na stůl, nýbrž na otočenou krabici od hry, je na světě první velký klad hry. Hrací deska totiž opravdu vypadá jako řeka, která směřuje k vodopádům, které volně přepadají přes okraj krabice. Kvalitu zpracování pak jenom podtrhují hezké dřevěné lodičky a pět sad různých druhů drahokamů, které jsou sice vytvořeny z umělé hmoty, ale jejich zrakový vjem je téměř dokonalý.

    Samotný herní mechanismus není nijak převratný. Každý hráč si tajně vybere číslo, které symbolizuje o kolik bude táhnout svojí lodí po řece a poté jeden hráč za druhým oskrývají své kartičky a provádí zvolené pohyby. Co ale už zajímavé bezesporu je, že svými loděmi pohybují po jakýchsi průhledných discích, které se předtím umístí do koryta řeky (a onu řeku právě symbolizují). A tím se dostáváme k nejzajímavějšímu bodu hry a to je právě pohyb řeky. Poté, co každý hráč odehraje svůj tah, se pohne i řeka a to tak, že se do koryta postupně vsunují nové disky a tím se ty staré posunují čím dál blíž vodopádu. A tak se občas stane, že některá z lodiček zmizí ve vodní propasti (velice efektní 🙂 ).

    Celkově mi Niagara přijde jako velice povedená rodinná hra, která však nabízí překvapivě dost možností i pro zkušenější hráče. Občas si někdo stěžuje, že posun řeky je příliš náhodným faktorem, ale vzhledem k tomu, že existuje jasné pravidlo, podle kterého se tento pohyb řídí, tak si myslím, že naopak může být součástí použité strategie. Mám pocit, že většina hráčů se staví k Niagaře negativně proto, že je prezentována jako rodinná hra. A to je škoda, protože kromě mimořádného provedení (které je jednou z deviz této hry, na které „“utaháte““ leckterého „“nehráče““) a dobré zábavy nabízí i možnost taktizování a až překvapivě mnoho záleží na tom, jak hrajete.

    Závěr: Skvělá rodinná hra s mimořádným provedením, nepříliš složitými pravidly, zábavná, napínavá, ideální hra pro rodinné večery s hrami nebo setkání „“hráčů““ s „“nehráči““. A proč dávám 4 hvězdičky? Možná bych dal i o půl hvězdičky víc, ale čím déle hraji hry, tím víc si těch 5 hvězdiček šetřím na ty opravdové skvosty (ale rodiny a herní nadšenci, kteří nemusí v jednom kuse hrát jen Portoriko, si klidně mohou ještě půl hvězdičky přidat).

  26. termit

  27. Bobr

  28. Brontik

  29. karel

  30. tučňák

  31. Skrnda


    Výborná hra, u které jsem se dobře bavila. Pravidla nejsou nijak složitá. Kdo chce, může taktizovat a kdo ne, může nechat všechno náhodě:-)

  32. Odoren

  33. Katka Girgensohn

  34. Martin Blatný

  35. Agáta

  36. Matěj Baťha

  37. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi