Hrajeme.cz

Um Ru(h)m und Ehre

Originální název:
Um Ru(h)m und Ehre
Rok vydání:
2006
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Hráči hrají roli pirátů, jejichž hlavní zábavou je soutěžit v pití, boji apod. Navíc všichni hráči mohou pohybovat hlavní figurkou kapitána uličkami ve vesnici s cílem získat co nejvíce rumu a také slávy. Každé z pěti kol je zakončeno bojem o nejlepší místo na spaní na lodi. Hra je směsicí taktiky, strategie a štěstí.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek

Recenze

  1. Kacka

  2. Bruno


    Hru jsem dostal do ruky teprve před týdnem a hrál jsem ji pouze třikrát – je to tedy spíše takové prewiev:)

    Herní materiál mě opravdu velmi příjemně překvapil. Je to modulární herní plán a opravdu spousta žetonků. K tomu ještě pro každého hráče sada figurek pirátů. Co je ale zajímavé je, že všechny ty žetonky se dávají do přihrádek (odkud se pak při hře „“lížou““) a přes přihrádky se dává průhledná plastiková krytka, který zabraňuje jejich rozházení při přepravě, to jsem viděl poprvé!

    Hlavním tématem a cílem hry je získat slávu v pirátském městě (já si představoval Želví ostrov v době kapitána Bloda). A k tomu je nutné najít mnoho pokladů, map, účastnit se mnoha šarvátek, pochopitelně vítězných, pořádat velkolepé pitky či chodit na milostná dostaveníčka. A samozřejmě vypít hodně rumu!

    Hráči pohybují slavným kapitánem Korkoránem po ulicích vzniklých modulárním plánem a ulice, které právě kapitán prošel, musí obsadit svými piráty ze záoby (jichž mají omezený počet) . Pak splní to, co vyžaduje příslušná křižovatka (poperou se se stráží, vybrakují truhlu s pokladem atd…) a následuje další hráč. Když už je korzování kapitána ukonce, nastává rvačka o to, kam zbylí piráti složí hlavu. Čím lepší spaní, tím více bodů slávy. A to vše se opakuje pětkrát a pak nastává závěrečné vyhodnocení.

    Vzhledem k tomu, že je mnoho způsobů a strategií, jak přijít ke slávě – i vzhledem k tomu, že hrací plocha je modulární a skládá se vždy z několika čtverců – domnívám se, že hra se jentak neohraje. ALespoň ty tři, co jsem zatím hrál, byly pokaždé jiné. Vytknout mohu možná trošku delší pravidla – ale to zase vyrovnává rozmanitost hry. Hru jsem hrál ve čtyřech a v pěti a bylo to fajn, ale domnívám se, že ačkoli je psáno „“od 2 hráčů““ že to ve dvou hratelné nebude. Maximálně tak ve třech.

    Celkově se mi ale hra líbí, příjemně mě překvapila jak herním materiálem tak herním principem. A kdo má rád piráty, ať si ještě půl hvězdičky přidá.

  3. karel

Přidat recenzi