Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraCarcassonne: Opatství a starosta (5. rozšíření)

Carcassonne: Opatství a starosta (5. rozšíření)

Originální název:
Carcassonne: Abtei & Bürgermeister
Rok vydání:
2007
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 12389 Kategorie: Štítky: , ,

Popis

Jedná se již o 5. rozšíření známé hry Carcassone. Balení obsahuje 12 nových kartiček, 6 kartiček opatství a figurku starosty, stodoly a povoz pro každého hráče. Starostové jsou umísťováni do měst a jejich sílu určuje počet erbů v daném městě. Stodoly umožňují obodovat louku již v průběhu hry, ne jen na jejím konci. Povozy lze umísťovat na cesty, do měst či klášterů a po jejich uzavření se mohou přesunout na přilehlou neuzavřenou cestu, město či klášter.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

, ,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. Cermakov1

    Mám doma všechny rozšíření, když bych chtěla hrát všechny, byla by hra tak na půl dne a hodně velký stůl. 🙂 Toto rozšíření přináší zajímavé obměny, ale u nás doma se moc neujalo.

  2. Jiří Aberle

    Páté rozšíření základní hry Carcassonne, které je opět povedené. Přináší 12 kartiček krajiny, 6 kartiček opatství a dřevěné figurky statků, vozů a starostů. Opatství se přikládá do tzv. děr v krajině, což je skvělé, protože mne ty díry vždy štvaly. Figurka starosty se počítá do převahy podle počtu erbů ve městě. Statek se umísťuje na rozhraní čtyř kartiček louky a na konci hry přináší body a vůz se při uzavření př. cesty nemusí vracet do zásoby, ale může přesunovat na sousedící neobsazenou oblast.

  3. Effka

    je to fajn zpestření základní hry, nicméně kdybych si musela vybrat které z mnoha rozšíření které mám vyřadit kvůli zkrácení hry, asi by mězi ně tohle patřilo.

  4. vasek

    Další rozšíření k Carcassone. Pokud patříte mezi velké fanoušky Carcassone a chcete mít všechna rozšíření, tak si ho pořiďte. Pokud zatím nemáte žádné rozšíření, tak bych raději sáhnul po rozšíření č. 1 a 2.

  5. matewr

    Rozšíření, které už pomalu začíná recyklovat starší nápady a nepůsobí zase až tak svěže. Skoro všechny prvky působí tak nějak našroubovaně na základní téma a už nejsou zase až tak inovativní. Právě z toho důvodu, se nové prvky u nás moc nevyužívají, až na stodolu, která je zase přehnaně přesílená a oproti ostatním rozšířením působí vážně zvláštně a nevyrovnaně. Právě díky ní ze hry odpadá hlavní zábavný prvek v podobě boje o louky s početní převahou. Zase je však pravdou, že po čase si na to zvyknete, zjistíte základní strategie a pochopíte, že i se stodolou může být vcelku zábava. Nejzajímavější je vůz, ten je však také těžký na využití.

  6. nelus

  7. MK2

  8. Lachvos

  9. majlo

  10. hrazda

  11. paulhunter

  12. Raiden

  13. čáu

  14. Patrikhm

  15. fleurette

  16. carcassonne

  17. Tereza

  18. Davides9

  19. Mofik

  20. Davides

  21. dubis

  22. ZdenT27

  23. Pavluša

  24. PesBobes

  25. 70000

  26. Fanda

  27. AntonGorodecky

  28. Michal

  29. anjuli

  30. Smith-g

  31. Laadevil

  32. jas

  33. Hrabě z Carcassonne

  34. smoly

  35. Noni

  36. Joe

  37. tomas

  38. darwin

  39. slonik-em

  40. Carcassonnemaniak

  41. skyfire

  42. Duhamuz

  43. bumbrlik

  44. mysula

  45. Beholder

  46. Akilian

  47. Pete

  48. sakul

  49. Mialee

  50. neline

  51. akat

  52. David

  53. dan

  54. Honzék

  55. c00p3er

  56. zeppelin

  57. fasz

  58. Tom a Maca

  59. Joerg

  60. Evina

  61. Katka

  62. chajim

  63. Haňulka

  64. Hanuš

  65. The Hammer

  66. Selda.cz

  67. Kryštof

  68. Manas

  69. Kozy9

  70. slonik

  71. Kveton.T

  72. Ajfel

  73. MM

  74. u4a2

  75. Lookash

  76. Pavla

  77. a.r.p.i

  78. ewuchka

  79. Kuba

  80. REM

  81. Pepik

  82. pogo

    Toto rozšíření slibuje velice zajímavé herní zážitky. Bere si věci, které už ze hry dobře známe a přidává k nim něco navíc. Co ve hře najdeme a co to vlastně umí…

    – 12 nových kartiček krajiny – další zajímavé variace. Křížící se města, cesta jdoucí kolem města, která se města dotýká atd.
    – 6 kartiček opatství (každý hráč dostane 1) – fungují podobně jako kláštery, ale je možné je umístit pouze do „“díry v krajině““, která je alespoň ze čtyř stran (sousedících hranami) obklopená již dříve umístěnými kartičkami. Opatství uzavírá cesty a města, které jsou neuzavřené na těchto čtyřech hranách. Na opatství lze umístit figurku, ta je hodnocená stejně jako mnich na klášteře.
    – 6 dřevěných figurek statků (každý hráč dostane 1) – Statek položíte na louku (na průsečík čtyř kartiček, kde je pouze louka) a tato louka je okamžitě vyhodnocena. Vyhodnocena je louka i v té chvíli, kdy se  na louku se statkem napojí další louka (tady ovšem jen 1 bod za každé uzavřené město!). Na konci hry dostane statek 4 body za každé uzavřené město na louce.
    – 6 dřevěných figurek vozů (každý hráč dostane 1) – Vůz funguje jako běžná figurka, při vyhodnocení se ovšem nemusí vrátit zpět do zásoby, ale může se přesunout na sousedící neobsazené a neuzavřené město nebo cestu.
    – 6 dřevěných figurek starostů (každý hráč dostane 1) – Starosta se ve městě počítá za tolik figurek, kolik je ve městě erbů.

Přidat recenzi