Hrajeme.cz
DomůKatalog herDětská hraMlsné myšky (Viva Topo!)

Mlsné myšky (Viva Topo!)

Originální název:
Viva Topo!
Rok vydání:
2001 (nová edice 2015, česky 2016)
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pouze pro děti. Dospělí se při ní většinou nepobaví. Dospělí po takové hře většinou nesáhnou, pokud by ji měli hrát pouze mezi sebou.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 12426 Kategorie: Štítek:

Popis

Čtyři myší rodiny se vydávají na dlouhou cestu do sýrového království. Tato cesta bude ale velmi nebezpečná, protože myšky pronásleduje velká hladová kočka. Každá myška se může pokusit doběhnout až na konec cesty, nebo se po cestě schovat do domečků ke svým kamarádům. Čím dál myška doběhne, tím větší kus sýra pro svou rodinu získá. Zároveň jí ale hrozí mnohem větší nebezpečí, že ji dožene hladová kočka. Zvítězí ta myší rodina, které se podaří nasbírat nejvíce sýra.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. sleva

    Hru mám doma a koupil jsem jí hlavně kvůli dětem. Hraju s dětma 3 a 6 let a mají ji velice rádi. Hra je moc hezky udělaná a je potřeba si pořádně rozmyslet jaký sýr vzít. Vzhledem k tomu, že je určená pro malé děti tak si zaslouží plný počet bodů v hodnocení.

  2. jája

  3. Trauma_Zero

  4. MestoProDeti.cz


    Podtitulem hry Viva Topo! by mohlo stát „Myško, nezlob se“. Její rozvržení totiž může na první pohled připomínat žravý závod s kuželkovými človíčky, známý několika generacím hráčů. Očividný rozdíl je ve výtvarném zpracování: herní plán je pestře kreslený a samotné figurky nejsou z plastu, nýbrž ze dřeva. V krabici nalezneme dvacet barevných myší s hebkýma látkovýma ušima a jednu mlsnou, olizující se kočku. A tím se dostáváme k jádru téhle svižné stolní honičky. Jednotlivé hlodavčí rodiny do jisté míry nesoupeří mezi sebou (tedy nevyhazují se z dráhy), ale společně jim jde o to, aby utekli hladovému dravci. Zároveň je samotné láká vůně sýra – je to vlastně drobná ukázka potravinového řetězce. Viva Topo! je tedy dost výjimečný titul už kvůli tomu, že pracuje zároveň se soutěživostí i spojenectvím.
    Kočce hraje do karet prozřetelnost; kdykoliv padne na kostce její symbol (je na dvou z šesti stran), vyrazí ladným šelmím krokem za prchajícím stádečkem. Od určitého bodu navíc zrychlí a hbitě skáče po dvou políčkách. Když myšku dostihne, tak ta – jak to jen říct – se už k sýru nedostane… Cílem soutěže je, aby hráč se svojí rodinkou posbíral co nejvíce sýra. Cestou má i několik úkrytů, kde na něj čekají menší porce; když se dostane až do království, má nárok na celý bochník. Hra je napínavější úměrně s tím, kolik lidí se u stolu sejde. Ve dvou je kočka dost pomalá a často ani nedojde k myším ztrátám, zatímco když se během jednoho kola střídá víc hráčů, má dravec větší šanci, že na kostce padne jeho signál k pohybu. Pro zvýšení dramatičnosti můžete případně zkusit dát kočce pár políček náskok, ovšem zas to moc nepřežeňte, ať si ji nepřekrmíte.

    Recenze převzata z webového portálu Město pro děti.cz http://www.mestoprodeti.cz – web o kultuře pro děti od 3 do 15 let.

  5. yeetik

  6. Lada

  7. obrobr

  8. Alžběta

  9. pecovarhy


    Veru, každá myška, v tejto inak veľmi príjemnej rodinnej hre, bude mať čo robiť, aby prežila… 🙂

    Každý z hráčov ovláda štyri (ak hrajú iba dvaja hráči, tak päť) farebne odlíšených drevených myšiek. Ich pohyb po obvode hracieho plánu je určený hodom hracej kocky s hodnotami 1-1-2-3-4-5.

    Cieľom je nazbierať čo najviac kúskov syra, nachádzajúcich sa v rohoch hracieho plánu a prípadne dosiahnuť aj bránu do myšacieho kráľovstva – syrového hradu v strede plánu. Priamo v ňom sa totiž nachádzajú štyri veľké bochníky syra, každý rozdelený na šesť kúskov syra (rozumej každý bochník má hodnotu šiestich víťazných bodov).

    Nie všetkým myškám sa to však podarí, a tak sú po ceste k dispozícii kutice, kde je možno navštíviť rôzne myšacie príbuzenstvo. Títo príbuzní ponúkajú syry rôznej menšej veľkosti. Takto teda získavajú myšky víťazné body – jedna myška získava maximálne jeden bochník syra, ktorý však môže mať rôzny počet kúskov, a teda prinesie rôzny počet víťazných bodov na konci.

    Poviete si – triviálna záležitosť, čistá náhoda, nič extra. Avšak pre malého hráča (hra je predsa len určená naším najmenším spoluhráčom) je tu jedna významná komplikácia: Na pláne sa nachádza aj vyhladovaná mačka, ktorá sa snaží zlikvidovať čo najviac myšiek! Pohyb mačky je takisto daný kockou – posunie sa vždy, keď padne na hracej kocke jednotka. Prvé kolo svojej vlastnej púte prechádza po jednom poli a spravidla myšky hráčov ešte neohrozuje. Avšak potom, čo prejde okolo ich domu (východiskového postavenia), zrýchli a jeden jej krok znamená posun až o dve polia plánu. Vtedy začína pravá zábava, deti začínajú panikáriť, výskať, niektoré možno aj plakať…

    Tento mechanizmus stavia pred deti otázku, kedy je už treba zaliezť do krytu a získať tak síce istý, ale nižší počet bodov (meraný dielikmi syra), alebo ostať s myškami na ceste do cieľa, aby získali maximum, ale riskovať pritom ich stratu, ak by ich dobehla mačka. A v tom je už podľa mňa najväčší prínos tejto hry – naučí dieťa prijímať rozhodnutia, hodnotiť hernú situáciu, ale najmä udržiavať napätie a pozornosť až do konca. Grafika a herné komponenty sú krásne a plne zodpovedajú téme a účelu hry.

  10. Bluďa

  11. pogo

Přidat recenzi