Hrajeme.cz

Mondo

Originální název:
Mondo
Rok vydání:
2011
Počet hráčů:
1 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Katalogové číslo: 12784 Kategorie: Štítek:

Popis

Vytvořte svůj vlastní svět plný exotických zvířat a krásných krajin. Dobře si všímejte světů svých spoluhráčů i času, který vám zbývá. Hrajete totiž všichni zároveň a jen do té doby, než vám vyprší čas! Důležitá není zdaleka jen rychlost, ale především to, jaký svět se vám podaří vytvořit.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Videopředstavení hry (MindOK, délka videa: 3 min.)

Recenze

  1. cinan

    Myslím že jde o vcelku vyjímečnou rodinnou hru, škoda že tak nějak na českém trhu vyšuměla 🙁
    Rychlá a jednoduchá na pravidla, s pokročilím bodováním pěkný záběr i pro zkušené hráče

  2. cSf.Loser

    Mondo, hra, kterou bych označil jako vytuněný carcassonne se zvířátky na obalu. Na čas se snažíte si poskládat svůj ostrov / planetu a snažíte se splnit určité cíle. Vše se hraje real time, což mám rád. Ale hra mi nepřišla nijak objevná, ani ničím zajímavá. Rozhodně ji však neodsuzuji.

  3. jarmuk

    Další z rodiny ubongo her

  4. Lucienka

  5. gutalin

    Rád bych napsal, že Mondo je ideální rodinná hra. Předurčují ji k tomu jednoduchá pravidla, snadno pochopitelná během několika minut, který láká záhy po skončení k další odvetě. Graficky je Mondo příjemně vyvedené s neagresivními barvami, které by rušily při soustředění a nutnosti bleskurychlé reakce. Je ale zřejmé, že designéři tentokrát cílili spíš na dětského zákazníka. Mondo je úžasně zábavné, přináší spoustu humoru a vzájemného škádlení, na které ale vzhledem k závratnému tempu bývá čas až při vyhodnocování. Téma v sobě kombinuje budovatelský princip (který hráč by si nechtěl zahrát na stvořitele a vybudovat vlastní svět k obrazu svému) a svět živočišné říše, protože nejde o nic menšího než svůj výtvor oživit a zabydlet co největším počtem tvorů.

    Pozitiva tedy zdánlivě převažují. Potíž je v tom, že Mondo je v zásadě postřehová hra, jejíž rychlost a nutnost maximálně využít svou motoriku při získávání potřebných dílků skládačky jednoznačně zvýhodňuje dětské spoluhráče. Do té míry, že si nebozí rodiče a dospělí připadají jako na mistrovství světa v Člověče, nezlob se, kde se jim pomalu ani nepodaří nasadit. To ovšem poněkud snižuje univerzalitu Monda a předurčuje ho spíš k zápasům v rámci dětského kolektivu nebo stejné věkové kategorie. Aby byl tento handicap eliminován, je nutné pravidla poněkud upravit. Zároveň je vhodné využít pomoc nehrajícího rozhodčího, protože všichni hráči hrají současně a z hromádky dílků si mohou podle pravidel vybírat jen jednou rukou a držet vždy jen jeden dílek. Jenže kdo má v tom napínavém souboji a v honbě za vlastním potřebným dílkem hlídat soupeře…

    Někdy je nutné krotit hráčský temperament, protože v rámci hráčské vášně a honbě za dokončením své planety mohou hráči při obracení a přehrabávání hromádky nechtěně nebo i záměrně blokovat soupeře. Zkušenější a zapálenější hráči, kteří se orientují v široké nabídce stolních her, dají možná přednost komplexnějšímu Galaxy Truckeru, z něhož Mondo částečně vychází a přebírá díl jeho herních mechanismů. Ostatní ale, pokud se nebojí časového stresu při finišování, mohou ocenit akčnost Monda, vydatné soupeření (tento faktor pochopitelně stoupá se zvyšujícím se počtem hráčů) a vzrušení při úspěšném úlovku a včasném dokončení svého díla. Kladem je i několik rovin obtížnosti, které umožní postupně získávat zkušenosti a zvyšovat hráčské limity.

  6. hrazda

  7. MestoProDeti.cz


    Na začátku nejčtenější knihy světa má Stvořitel na svůj „projekt“ šest dní. Ale dnes je mnohem hektičtější doba: natáhněte časovač na sedm minut a postavte co nejlepší svět.

    Lhůtu jednotlivých kol ve svižné společenské hře Mondo skutečně odměřuje časostroj, který se nejvíce podobá kuchyňské minutce. Než uvaříte vajíčka natvrdo, mělo by být vaše malé univerzum hotové a rovněž by v něm měly hezky navazovat různé typy krajin (vodní, step, džungle, poušť). Každá pořádně uzavřená krajina přináší bodové benefity, stejně tak jako obydlenost planety faunou. Mínusové body pak plynou z přítomnosti aktivních sopek či nedokončenosti vašeho světa.

    Během časového intervalu je tedy potřeba umístit 24 dílků, což se může zdát jako snadné, avšak minimálně ze začátku tomu tak není. Navíc, sedm minut platí pouze pro snadnou variantu, s pokročilou a hrou pro experty se odečítá jedna, respektive dvě minuty – to pak budete zacinkání stopek z duše nenávidět.

    Spolu s krácením limitu zároveň přibývá komplexnost mikrosvěta a je třeba myslet na více pravidel najednou. Vzhledem k tomu, že se tedy nabízejí tři úrovně obtížnosti a k tomu má herní plán navíc dvě strany, z nichž každá vyžaduje dost odlišný přístup ke hře, dá se říct, že se vám Mondo jen tak neohraje.

    Pozoruhodná je i možnost pro jednoho hráče, která je velice funkční. Poslouží pro zkrácení dlouhé chvíle a zároveň si potrénujete techniku výstavby pro skupinovou partii. Jen se musíte dobře hlídat, abyste nepodváděli – tedy žádné pootáčení či posouvání již položených dílků. Ono totiž k takové nedůslednosti může Mondo trochu svádět, protože i když hraje více stvořitelů najednou, každý si především hledí svého a nekouká po okolních světech.

    Dokud si dílek vybíráme, můžeme ho z ruky odložit, ale jakmile je třeba poušť umístěna, už s ní hnout nesmíme. To abychom si o sobě nemysleli příliš – kontinenty smí po své hrací ploše posouvat jen Stvořitel.

    Recenze převzata z webového portálu Město pro děti.cz http://www.mestoprodeti.cz – web o kultuře pro děti od 3 do 15 let.

  8. rach

  9. Pepr

  10. tondakolik

  11. Zedka

  12. jakub

    Mondo je jednoduchá a rychlá rodinná hra od Michaela Schachta, tvůrce například her Zooloretto, Kardinál a král, Valdora. Všichni hráči si současně vytvářejí na své desce svět složený z několika typů krajiny a obsazený různými druhy exotických zvířat tak, aby jejich svět byl co nejhodnotnější. Zároveň soutěží s časem, neboť mají jen omezený časový limitu. Díky tomu nikdo zbytečně nečeká. Mondo má několik stupňů obtížnosti. Dobře si zahrajete se školáky i s dospěláky.

    Pokud znáte hru Galaxy Trucker, Mondo vám ji připomene. Má však pouze první část, ve které se staví. Potom následuje vyhodnocení podle několika kritérií. Kdo má rád hry, ve kterých se něco tvoří či ho baví skládání puzzle, tomu se bude Mondo zaručeně líbit také. Navíc je hra kvalitně graficky připravena.  

    Celkem se hraje na tři kola. V každém skládáte z dílků krajiny svůj malý svět. Máte na to omezený čas, v základní hře sedm minut. Všichni si berou kartičky ze společné zásoby uprostřed stolu, a to současně. Je proto potřeba rozmýšlet a reagovat rychle, aby vám ostatní nevybrali právě ty kartičky, které se vám nejvíce hodí.

    Při manipulaci s kartičkami a při jejich pokládání je potřeba dodržovat několik základních pravidel, aby měli všichni hráči stejné podmínky. Dílky můžete brát jen jednou rukou a po jednom. Jednou umístěný dílek již nesmíte přemístit ani otáčet. První dílek můžete umístit kamkoliv, další musí navazovat, tzn. alespoň jednou stranou sousedit s dříve umístěným dílkem. Můžete přiložit i dílky rozdílných typů krajiny, ale „“zaplatíte““ za to body (za každou chybu se vám odečte bod).

    Po každém kole si hráči započítají body. Obdržíte je za různá kritéria. Body především získáte za každé zvíře, které se nachází ve vašem světě, další pak za každou uzavřenou krajinu a za bonusový žeton. Body si naopak odečtete za každé chybné navázání krajin, za neobsazené políčko. Vše je přehledně vyznačeno na hráčské desce, takže nemusíte nahlížet do pravidel ani nepotřebujete další nápovědní kartičky.

    Svou specifickou roli mají sopky. Hráč, který má nejvíce aktivních sopek, si odečte body podle jejich počtu. Navíc se vedoucímu hráči budou od druhého kola počítat i neaktivní sopky jako aktivní. Tento handicap slouží jako vyrovnávací pravidlo, které omezuje nejlepšího hráče a které do hry vnáší další taktický prvek.

    Když krabici s hrou otevřete, najdete v ní čtyři oboustranné herní plány, spoustu dílků krajiny, další žetony, blok a minutku na odměření času (můžete však použít vlastní hodinky). Hra je výborně připravena. Desky i žetony jsou z pevného kartonu. Grafika je příjemná a přehledná. Dobře dokresluje atmosféru hry.

    V prvních hrách si zcela vystačíte se základní variantou bez zvláštního bodování a speciálních úkolů. Pro první hru zvolte desku s modrým okrajem, který označuje vodní plochu, je jednodušší. Ale v zásadě je jedno, kterou stranu si vyberet. Když jste si náležitě užili základní hru, můžete vyzkoušet hru pro pokročilé a pro experty. Zkrátí se vám čas pro stavění a získáte další možnosti pro bodování.

    Pravidla jsou jednoduchá, takže se s nimi rychle seznámíte. I s příklady a ukázkami zabírají dva listy A4. Novým hráčům je vysvětlíte během několika minut, takže hned můžete začít hrát. Náhoda je ve hře zastoupena tím, jaké dílky si kdo najde ve společné zásobě na stole. Sledováním ostatních hráčů pak můžete například odhadnout, kolik sopek si můžete dovolit, abyste za ně neztratili body.

    Vzhledem k tomu, že všichni hrají současně a na své desce, zahrajete si dobře v jakémkoliv počtu hráčů. Ve větším počtu si ji ale více užijete. Doporučený věk je od 8 let, ale i s mladšími si základní hru zahrajete (čas pro skládání můžete prodloužit). Ve hře si procvičíte mimo jiné prostorovou představivost, ale i postřeh a řešení úkolu pod časovým tlakem. Hru doporučuji i zkušenějším hráčům, kteří si chtějí odpočinout od náročnějších her.

    Pokud zrovna nemáte po ruce spoluhráče, můžete si zahrát variantu pro jednoho hráče (v pravidlech najdete podrobnosti).

    Celou původní recenzi si můžete přečíst na webu o hrách Frodovy deskové hry.

  13. pogo

  14. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi