Hrajeme.cz

Kronika panství

Originální název:
Village
Rok vydání:
2011
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 12859 Kategorie: Štítek:

Popis

Život na vesnici nebyl nikdy lehký. Na druhou stranu má nepochybně své kouzlo a skýtá dostatek prostoru k zajímavému životu. V naší vesnici prožijeme desítky let, během kterých se dožijeme možná i pravnoučat. Jednotliví členové vaší rodiny se mohou vyučit některému užitečnému řemeslu, snažit se o kariéru v městské radě, vydat se na círlkevní dráhu nebo vyrazit do světa. Hráči se snaží během hry pomocí času a zboží získávat nástroje, dobytek i obilí a za ně získávat body prostřednictvím prodejem zájemcům na trhu. Některé věci se hodí i při sklizni obilí či umožní vydat se na cesty.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. Miroslav Charvát

    Zajímavá hra, kde musíte nechat svoje postavičky dokonce umírat, aby se zapsaly do místní kroniky. Vandrujete po světě, vyučíte se v dílně, jdete dělat kariéru na radnici nebo v kostele… nebo zústanete na rodném statku. Z počátku jsem hodně podceňoval obchod, ale teď na tom bodově drtím děti.

  2. cinan

    krásně provázané téma a mechanismy

  3. tondakolik

    Kronika panství na první pohled zaujme poměrně hezky graficky provedeným herním materiálem.
    Herní mechanismus je zajímavý především díky času, který neúprosně vede ke smrti „nejstarších“ panáčků.
    Od hry jsem toho moc nečekal, nepřekvapila.

  4. konrad

    Zaujímavá, trošku morbídna hra, kde hráči nechávajú svoje figúrky upracovať sa k smrti – ťažký život v stredoveku :). Veľmi dobre sa dá vžiť do atmosféry deja, kde sledujete generácie rodiny ako stúpajú v hierarchii cirkvi, postupujú na priečkach politiky alebo sa túlajú po kraji, všetko ochutené rôznymi benefitmi.
    Kvoli grafike a atmosfére moja veľmi obľúbená hra, kde jediné čo môže „kaziť“ hru je protihráč rýchlo likvidujúci svojú famíliu a zaplneným kroniky „predčasne“ ukončí hru a pritom by človek chcel ešte toľko toho stihnúť.. 🙂

  5. hromadalidi

    Možná trošku nedoceněná hra, která jakoby zapadla pod přívalem jiného. Přitom jednoznačně není proč. Velmi zajímavě pojatá deskovka, přináší celou řadu nových a neotřelých herních mechanismů. Starost o panství je velmi promyšlená a děje se v celé řadě rovin, je dokonce výhodné nechat své poddané i zemřít, neb ve vhodnou dobu to přinese cenné body. Stejně tak je ale možné nechat je cestovat, nakupovat na trhu a nebo modlit se v kostele. Pro mě osobně velmi znovu hratelná hra i ve dvou, hrací do do hodinky, pravidla adekvátní k množství materiálu.

  6. Jiří Aberle

    Promyšlená strategická hra o které lze říct, že je skutečně dotažená do konce a není jí co vytknout. Hrajeme ji již půl roku každý den.
    V každém kole je na výběr několik možností – jít na trh, na radnici, cestovat, do kostela, sklízet, vyrábět zboží atd., aby hráč získal nejlepší výhody a body a až do posledního sčítání bodů není rozhodnuto o vítězi. A za vše se „platí“ omezeným časem…

  7. Dave

  8. kapibedrunka


    Zatím jsem hrála tuto hru pouze ve dvou a věřím tomu, že hraním ve více se totálně změní nádech hry a taktizování. Celkový koncept je zajímavý a pěkný – rození, umírání, volba životního směru každého člena rodiny. Hrací deska je povedená, takže celkově se jedná o pěknou hru, kterou si kdykoliv ráda zahraju.
    Při hře ve dvou jsem zaznamenala, že čím rychleji necháte své členy rodiny umírat, tím větší šanci máte na výhru. Toto ale nic nemění na tom, že je zde stále variabilita, jak se ke každé partii postavit. Jít do světa a procestovat každý kout? Nakupovat na tržišti jako o život, anebo snad raději umřít ve správné profesi a zapsat se navždy do kroniky? Tato hra si podle mě najde místo v každé rodině.
    Jediné co mi trochu vadí, je potřeba velikého prostoru pro hraní, takže se toto moc nedá pokládat za cestovní hru pro večerní hraní někde v přírodě. Pro cestování je ale hodně skvělých her a Kronika panství na nás může čekat v klidu v teple domova. Rozhodně skvělá volba pro dlouhé zimní večery.

  9. Mala

  10. zaky.vit

  11. klasternice


    V Kronice panství si uvědomíte jak chodí život na vestnici.Každý hráč má svou rodinu. Každý člen rodiny vykonává nějakou činnost, aby vylepšil rodině život. Ovšem každý člen rodiny má omezenou životnost. A proto časem umírá – což může být zpočátku pro některé hráče trošku morbidní. Přiznám se, že patřím mezi ně. Ale alespoň je zde možnost rozhodnout se, jak a kam daného člena pohřbít. A také je zde možnost pořídit si člena nového, který může nahradit funkci původního člena. A život jde dál… No ale hra přece jednou musí končit … A když se zde neháže kostkama, nejede se do cíle tak jak asi? Že by se čekalo až umřou všichni členové rodiny?? Ale kdepak. Pokud se chcete dovědět jak tato hra končí, pořiďte si ji a možná budete překvapeni 🙂

  12. Vašek

  13. Jacob

  14. Atik-Dick


    Z letošních novinek velice povedená hra, která právem získala ocenění „Kritika odborné veřejnosti“ Je totiž mnoho cest k vítězství.
    Na to, že ta hra není pro začátečníky, jsou pravidla psána velice dobře a srozumitelně i pro méně zkušené hráče. To se jen tak nevidí… ?
    Nebudu tady rozepisovat princip hry, ten si můžete přečíst kdekoli, a ocenění mluví za to, že je to hra dobrá. Jenom pro zájemce a hráče několik postřehů:
    – Taktika k vítězství ve dvou hráčích a ve čtyřech je úplně odlišná
    – Ojevil jsem, že nejvíc bodů se dá získat za „mrtvoly“ v kronice, použité žetony
    v oblasti „pole“ a za nákup ve fázi obchodníka. Radnice a kostel mají malý vliv
    na celkové vítězství. (při hře dvou hráčů kostel nabývá na důležitosti a naopak
    ztrácí putování, protože tam většinou oba hráči zaplní všechna pole.)
    – Kostel nabývá na bodové důležitosti teprve když je na něm více figurek, které
    v závěru přináší body. Jednoduše se tam cpou figurky až ve druhé polovině hry.
    – Docela velkou roli hraje políčko „křtiny“ – rozmnožování, protože figurka na
    vlastním statku může sklízet obilí…
    – Je potřeba podle hry protihráčů volit, zda je dobré platit v dílnách materiálem
    nebo věkem!!!
    – Nezapomínat na „studnu“ – tah navíc je v každém případě bodovou výhodou.

    Hodnocení je bez debaty 4,99 (protože 5 mají jenom Osadníci… ?)

  15. RadimB

  16. bacil

  17. ZdenT27

  18. Duhamuz

  19. jpmce

  20. jakub

    Ve hře Kronika panství si ověříte, že život na vesnici nebyl nikdy lehký. Budete řídit osudy členů svého rodu a usilovat o to, aby každý našel své uplatnění a přispěl svým dílem ke slávě rodu. Důležitou roli přitom hraje čas. Staří odcházejí, mladí přicházejí. Slabší povahy se musí připravit na to, že během hry budou přicházet o členy své rodiny. Buď je zapíší do kroniky, nebo je pohřbí. Je to jako v životě. Kronika panství je strategická hra, kterou ocení především náročnější hráči.

    Celou recenzi si můžete přečíst na herním webu Frodovy deskové hry.

  21. Mariano

  22. Adam

  23. belisar

  24. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi