Hrajeme.cz

Rialto

Originální název:
Rialto
Rok vydání:
2013
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 12915 Kategorie: Štítek:

Popis

Rialto je nenáročná taktická hra Stefana Felda – jednoho z nejuznávanějších autorů her posledních let. Elegantní herní mechanismus využívající karty ocení zkušenější i méně zkušení hráči. Vynikající vlastností hry je zejména to, že všichni hráči jsou neustále naplno zapojeni do hry. Staňte se šedou eminencí, která bude ovládat dění ve městě. Svého cíle můžete dosáhnout pomocí svých stoupenců na místech radních jednotlivých čtvrtí města, či pomocí stavby nádherných mostů a významných budov. K tomu všemu samozřejmě vždy budete potřebovat dostatečné finanční zdroje a také silný vliv na dvoře dóžete – vládce celého města.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci
Autoři

– BoardGameGeek
– Pravidla hry s úpravami

Recenze

  1. cinan

    Felde cos mi to udělal 🙁

  2. Xaws

    Pro začátek trošku složitější prokousat se pravidly. V prvním vydání byly chyby v pravidlech takže je vhodné stáhnout si na MINDOK upravená pravidla.
    Poté co pochopíte herní mechanismus (není zase tak složitý jak na první pohled vypadá) se vám nabízí užít si propracovanou hru napínavou až do konce. Zpočátku asi budete muset kontrolovat každý tah dle pravidel, ale po několika partiích se vám již dostanou pod kůži a půjde to samo. Ve více hráčích je nutné již pořádně taktizovat jinak těžko vyhrajete. Možnosti získání bodů jsou vcelku rozsáhlé (mince, radní, budovy), ale hlavní bodový zisk je z vlivu (počtu radních) v jednotlivých čtvrtích.
    Za mě se jedná o zajímavou hru s dobrým herním mechanismem. Chce to již nějakou zkušenost se strategickými hrami. Pro nováčka asi bude dost nepřehledná.

  3. Orel91

    Ve chvíli, kdy se konečně prolouskáte pravidly a pochopíte základní mechanismus hry a o co v ní jde, dostanete před sebe krásnou strategickou hru, ve které je třeba myslet nejlépe jedno kolo dopředu.
    Hra stylizovaná do prostředí Benátek, ve kterých se snažíte získat co největší oblíbenost u dóžete, ale i co největší bohatství a vliv.
    Hru jsem hrál jak s mladšími hráči, kde jsem poměrně rychle získal díky zkušenostem převahu, tak i se stejně rovnými soupeři, s nimiž jsme sehráli velice vyrovnanou a do samého konce napínavou partii. Ozkoušeno mám ve dvou, třech a čtyřech hráčích a nejvíce mi zatím vyhovovala varianta pro 4. Kromě toho, že jsme museli všichni pečlivě taktizovat, tak byl herní plán krásně zaplněn figurkami.
    Osobně bych hru doporučil všem, kteří mají cit pro strategii, protože bez ní se v této hře neobejdete.

    + Relativně rychlá hra, většinou do hodinky odehraná
    + Velký prostor pro strategii a taktiku
    + Neohraje se tak rychle, každá partie je nepředvídatelná

    – Pro nováčky můžou být pravidla možná lehce krkolomná (alespoň než se do hry dostanou)
    – Hodně záleží na věku a inteligenci hráčů, neboť je třeba vhodně plánovat dopředu (hra s dětmi nebude to pravé ořechové)

  4. Pamir

    Rialto. Přesněji řečeno Ponte di Rialto je jedním ze čtyř benátských mostů, které vedou přes Canal Grande. Je konec 16. století a most je právě dokončen. Pod mostem proplouvají první gondoly s cestujícími. Všude kolem je jich spousty. Gondoliéři mají pěkně těžký život, kdy musejí zákazníky doslova lovit, aby měli na chleba. Staňte se šlechticem a nechte se přepravovat na těchto nádherných gondolách. Ovšem aby z vás byl bohatý šlechtic, musíte stavět budovy, získávat peníze, upevňovat postavení a moc.

    Než začnu psát stručně o pravidlech této hry, musím zmínit opravdu nádherně vypadající víko krabice. Při delším pohledu na jednoduchý motiv mostu s obchodníky a gondolami, mě obrázek doslova pohltil. Moje myšlenky se proměnily v sen a já se ocitla na gondole… Co se týče herního materiálu, tak tu není i nic nouze. V krabici najdete kromě herní desky také spousty žetonů, dřevěných komponentů a nádherně malovaných karet. 

    Na začátku hry rozložte hrací desku a rozmístěte herní materiál. Žetony kol položte náhodně na čtvrti. Kámen čtvrti umístěte na žeton pro kolo číslo jedna. Žetony budov, mostů, gondol a bonusů dejte na předkreslená místa. Mince dejte do zásobárny. Karty položte vedle desky lícem dolů. Dále si každý hráč vezme svoji hrací desku. Na ni umístí 5 radních ve své barvě (ostatní dá do zásobárny ha hlavní hrací desku). Dále si k sobě vezměte zlaťáky a budovu dle počtu hráčů. Na počítadlo bodů a na stupnici vlivu dóžete umístí každý hráč kámen své barvy. Z dobíracího balíčku utvoříte sloupce po šesti kartách. Hra může začít…

    Samotná hra je složena z šesti kol (na herním pláně jsou označeny žetony kol o hodnotě 1–6). Každé kolo má tři fáze:

    I. Každý hráč obdrží 8 karet a nechá si jich pouze 7. Karty obdržíte tak, že si vyberete jeden z vyložených sloupců z nabídky, kde je šest karet v každém sloupci. Dále si doberete z dobíracího balíčku další dvě karty. Poté můžete po zaplacení zlaťáku využít některou ze zelených budov (pokud ji vlastníte) a využít její bonus. Ať je to další dobírání karet, nebo vlastnictví více jak sedmi karet pro dané kolo.

    II. Nyní se hrají jednotlivé karty z ruky v daném pořadí A–F. Každá karta má v případě největšího počtu vyložených karet hráče bonusové body. Většinou je to jedna daná věc navíc – mince, radní, nebo možnost stavět první most, gondolu, atd.
    A. Dóže (čepička) – slouží k posunu kamene hráče po stupnici dóžete.
    B. Zlato – určuje příjem mincí.
    C. Stavba – pomocí těchto karet stavíte budovy z nabídky budov.
    D. Most – za každou vyloženou kartu mostu se počítá bod. Kdo vyloží nejvíce karet,může postavit most na hrací plán.
    E. Gondola – umožňuje přemisťování radní ze společné zásoby na hrací desku hráče. Kdo vyloží nejvíce gondol, může umístit gondolu na hrací plán.
    F. Radní – umožňuje přemisťování radních z hrací desky hráče do čtvrtí.
    Poslední kartou je ve hře žolík, který slouží jako náhrada za kartu.

    V této fázi je dále možné za zlaťák využívat akce žlutých budov. Zajímavé jsou budovy s hodnotami tři a čtyři. Ty umožňují zahrání karty jednoho typu za kartu jiného typu. Pro hru jsou tyto budovy velmi důležité.

    III. V poslední fázi můžete aktivovat modré budovy, které vlastníte. Opět stačí zaplatit zlaťák za vybranou budovu. Tyto budovy například přináší vítězné body, nebo vylepšení některé budovy, apod.

    Hra končí po šesti odehraných kolech. Poté proběhne závěrečné hodnocení. Hráči dostávají body za radní a zlaťáky, které zůstaly v zásobě na desce hráče. Dále body za celkovou hodnotu budov. Nakonec se vyhodnotí jednotlivé čtvrti. V každé čtvrti se sečtou hodnoty gondol a mostů. Dále se sečtou radní každého hráče v dané čtvrti. Podle toho se určí pořadí pro rozdávání bodů. Za první místo dostane hráč celkový počet bodů z gondol a mostů. Druhý hráč obdrží polovinu bodů hráče na prvním místě. Třetí hráč obdrží polovinu bodů hráče z druhého místa, atd. Vítězí hráč s nejvyšším počtem bodů na stupnici bodů. V případě remízy vyhrává hráč, který je výše na stupnici vlivu dóžete.

    Závěrem mohu dodat, že se jedná o příjemně zpracovanou taktickou převahovou hru od známého autora Stefana Felda. Samotná hra trvá asi tak hodinu. Postupně procházíte Benátkami a umisťujete své radní do jednotlivých čtvrtí. Přitom se snažíte šikovně pokládat mosty a gondoly tak, aby vám to na konci přineslo co nejvíce vítězných bodů. Při tom všem využíváte nejrůznějších funkcí budov.

  5. Dušan Takáč

Přidat recenzi