Hrajeme.cz

iKNOW

Originální název:
iKNOW
Rok vydání:
2012
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 12968 Kategorie: , Štítek:

Popis

Tato hra prověří vaše znalosti ve čtyřech kategoriích – osobnosti, svět, lidská tvorba, události. Celkem obsahuje na 1600 otázek. Princip hry je jednoduchý, takže můžete začít hned hrát i s úplnými nováčky. Na začátku každého kola se přečte otázka a hráči se rozhodují, kolik nápověd budou chtít slyšet, než na otázku odpoví. Čím méně nápověd, tím více bodů dostanou za správnou odpověď. Zároveň můžete vsadit na jiného hráče, zda odpoví dobře, nebo špatně. Máte tak šanci získat body i v případě, že sami správnou odpověď neznáte. Nemusíte se přitom obávat špatných odpovědí, ve hře vás nijak nepoškodí. A ve výsledku se něco nového dozvíte.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra složitosti

Výrobci

,

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Videa:

Představení hry (délka videa:

Recenze

  1. KarelZendulka

    Můj favorit na poli vědomostních her.

  2. Slado42

    Vědomostní hra, kde ovšem ve většině případů nevítězí ten nejlépe odpovídající. Většinou se nám stalo, že spíše úspěšní sázkaři vyhrávali. Nicméně oceňuji zajímavé obohacení jinak většinou stereotypních vědomostních her. Otázky jsou navíc většinou po nápovědě zvládnutelné. Bohužel nemám příliš rád tento typ her.

  3. DEJFFtm

    „iPhone design“ nás okamžitě zaujal. Klasická vědomostní, která je ale notně vylepšena o možnost sázení na úspěšnost soupeřů. Tím se do hry dostane prvek zábavy a nejde jen o vědomostní souboj, ale musíte i umět odhadnout protihráče, což ne každý ocení, ale může to rozhodnout.

    Hra má dle mého názoru jeden obrovský nedostatek. Dle pravidel totiž na herní otázku postupně odpovídají všichni hráči, a to nahlas. Pokud tedy vůbec nevím, stačí, abych zopakoval odpověď hráčů přede mnou, ani nemusím nic vymýšlet. Někdy se těžko maskuje, zdali to opravdu víte, nebo jen tipujete. Toto jsme vyřešili tak, že všichni své odpovědi nejprve píšou na papír a pak čtou až na závěr.

    Systém tří nápověd je výborný, ale kolísá jejich užitečnost. Někdy nepomůžou ani tři, protože jsou prakticky totožné, někdy to podle třetí otázky odpoví každý. To ale ke hře patří, podobně jako různě obtížné otázky.

  4. katemar

    Co mě nejprve zaujalo je vzhled, krásná bílá krabice a líbivé barevné figurky. Koncept se třemi postupnými nápovědami je hodně zajímavý. Docela se mi líbí fakt, že narozdíl od takových her jako je Svět, kde si často velmi lehko tipnete správnou odpověď, tady opravdu už musíte dokázat, že něco znáte. ALE! Trochu odporující je pak ta část, kde si hráči mohou vsázet na to, jestli víte nebo ne. Ne málokdy se stává, že hráč vede jen protože umí správně tipovat znalosti ostatních a vůbec vlastně nezáleží na tom, jestli sám něco ví nebo ne. A to je trochu zvláštní u vědomostních her. Docela se mi líbí, že otázky jsou většinou opravdu zajímavé a oproti ostatním hrám tam nejsou zbytečné věci jako ‚Kolik metrů za den uplave Kareta‘. Trochu mi vadí nevyváženost nápověd, někdy jsou všechny tři nápovědy tak podobné, že vám neřeknou ve výsledku vlastně nic. První nápověda tedy vlastně většinou neřekne nikdy nic, snad si ani nevybavím situaci, kdy by na ní někdo něco uhádl. Hrála jsem hru jak ve dvou, tak ve čtyřech hráčích a v 95% se všichni snažili umisťovat své figurky až uplně dolu, tam kde dostanou všechny tři nápovědy. A navíc mi příde zvláštní, že ten kdo dostane dvě nápovědy musí říct odpověď nahlas a ti, co dostanou pak ještě jednu navíc jí pak mohou klidně zopakovat. Jasně že většinou to udělají.
    Poslední věc kterou bych hře vytkla je, že je velmi česká, zkoušela jsem ji hrát s našimi slovenskými bratry a neměli absolutní šanci.
    Kolem a kolem iKnow je pěkná na pohled a na hraní zajímavá vědomostní hra, která neurazí a určitě vás toho mnoho naučí avšak pokud zrovna nejste čtenářem encyklopedie, budete u ní postupovat stále po jednom bodě a pak vás možná převálcuje někdo, kdo umí dobře sázet.

  5. k.a.tu.li.nka

    V současné době jedna z mých nejoblíbenějších vědomostních her – krásné zpracování – hra upoutá už svou krabicí, která je příjemně střízlivá, zpracování figurek v zářivých barvách je taky super. Princip sázení dává šanci sbírat body i když neznáte odpověď na otázku, a naopak – lze strategizovat a záměrně špatnou odpovědí o bod protihráče připravit. Díky postupnému odpovídání navíc máte možnost zopakovat tip protihráčů. Otázky ve 4 kategoriích jsou někdy napříč vším možným (i mimo okruh) a jejich obtížnost je nevyvážená (který den v týdnu x který rok), nicméně narozdíl od hry typu Česko na otázku odpovídají všichni, takže všichni mají stejné podmínky a ve výsledku to není problém.

    + grafické zpracování, typ otázek s nápovědami, sázení
    – nic

  6. R.U.R.

    Fakt dobře odvedená práce, tahle hra je nejlepší ve své kategorii co znám, minimálně o třídu výš než všechny ty hry jako Česko a spol. Otázky jsou velmi dobré, není tam moc takových těch trivia nesmyslů které člověk neví a vědět nepotřebuje a to i pokud se pohybuje v daném oboru, naopak je tam spousta věcí které člověk ví ze základní/střední školy či odjinud, i pokud si nevzpomenete tak často po zjištění správné odpovědi následuje plácnutí do čela a ne lhostejné pokrčení rameny… Dozvíte se leccos nového a zajímavého, nikoli snůšku nesmyslů které se nehodí na nic jiného než na hraní těchto her. Otázky se soustředí spíše na hlavní věci než na podružnosti a obskurnosti — pokud je otázka na sportovce, bude to spíš někdo jako Jaromír Jágr nebo Aleš Valenta, je-li otázka na druh hlasu, bude to spíš alt nebo tenor než třeba basbaryton… Šanci odpovědět správně tedy mají často všichni hráči.

    Zaujal mě koncept s třemi úrovněmi obtížnosti otázky, kdy člověk postupně dostává až tři nápovědy. Trojková je vysloveně pokud si opravdu věříte, a i u věcí které znáte může být dost těžká, na druhou stranu se na to obvykle dá přijít, pokud dostanete ten správný nápad, a budete na sebe patřičně hrdí. Z druhé úrovně mám smíšené pocity, často je to to nakopnutí které potřebujete, abyste přišli na správnou odpověď, ale zároveň vám stále umožní cítit se chytře; často ale otázku oproti nejtěžší nápovědě spíš zamlží než aby pomohla, nebo naopak je trapně snadná, tohle si myslím že by si ještě zasloužilo vyladit. Jedničková nápověda je pak často až urážlivě snadná, pokud ani potom neznáte správnou odpověď, tak je odpovědí nejspíš prostě něco, co neznáte; pokud se ale pohybujeme v oblasti, o které víte jen něco málo, tak přesně tohle může být to co vás dovede ke správné odpovědi.

    Zároveň hra není tak ponižující jako jiné hry tohoto typu. Odpovědět špatně nevadí, koneckonců spíše než přímé otázky dostáváte jakési asociace či nápovědy, tj. vypadá stejně když odpověď neznáte i když si ji jen nevybavíte. Naopak máte pocit o to většího zadostiučinění, pokud si protihráč vsadí na to, že odpověď neznáte, a vy přesto odpovíte správně.

    Hru jsme hráli pouze ve dvou, takže herní mechanismus pro 3 a více hráčů nedokážu docenit; vypadá ale zajímavě. Hru doporučuji zkusit, já sám uvažuji o koupi.

Přidat recenzi