Hrajeme.cz

Alchymisté

Originální název:
Alchemists
Rok vydání:
2014 (česky 2014)
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouho trvající hra – 120 minut
Doporučení:
Strategická hra pro náročné hráče.

Katalogové číslo: 13010 Kategorie: Štítky: ,

Popis

V této hře se stáváte alchymisty, kteří studiem a především úspěšnými experimenty budují svou kariéru v oboru. Největší prestiž ale můžete získat publikací vědeckých teorií, musí se ovšem prokázat jejich platnost. Nejprve je potřeba získat znalosti o jednotlivých magických ingrediencích a o jejich vzájemných reakcích. Podle výsledků je možné formulovat teorie o složení  jednotlivých surovin.

Hra je jedinečná tím, že umně využívá aplikaci pro chytrý telefon, který se tak stává nedílnou její součástí. Aplikace pro každou hru generuje unikátní kombinace pro míchání ingrediencí. Testování pak probíhá jednoduše. Pomocí aplikace vyfotíte karty ingrediencí, které mícháte, a telefon vám řekne výsledek. Dozvíte se, zda jste namíchali elixír či jed.

Související hry:

 

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Míra složitosti

Počeštění

Autoři

Výrobci

,

Rok vydání

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Videorecenze (Deskofobie, délka videa: 14:49 min.):

Recenze

  1. pavel t

    parádní eurovka, která kromě skvělé hratelnosti a zábavných pravidel nabízí (překvapivě) i velkou atmosféru. Jedna z mála eurovek, u kterých mám opravdu pocit, že background a gameplay nejdou oddělit. Jenom má místy až moc pravidel, takže pro nehráče určitě není, ale pro hráče povinnost

  2. Tomy35

    „Jedna ropucha, kuřecí pařátek, trochu mandragory, dvě kapradiny. Zamícháme. Ochutnáme. FUJ! To je ale kyselé… No nic publikuji to jako léčivý lektvar pro tchýni“
    Využití moderních technologií v deskovce? To jako fakt? Ano! Funguje to parádně. Velmi intuitivní aplikace skvěle dolaďuje atmosféru míchání lektvarů. Hned Vám to vyplivne jestli jste vytvořili příjemný aromatický lektvar, nebo jste zešíleli. Celkově má hra velmi vysokou úroveň a na stole působí impozantně. A to nejdůležitější na konec. Herní možnosti a zážitek tím vším co jsem napsal není absolutně ochuzen!
    Abych ale jen nechválil, pár nejasností při čtení pravidel nejspíše nastane, ale po zahraní pár prvních kol se vše vyjasní. Nejlepší pocit nastává, když nezkušený alchymista sedící naproti právě publikoval teorii, o které víte, že je úplně špatně a těšíte se na další kolo až ho před celým alchymistickým sborem potopíte.

  3. spartik

    Perfektní hra kterou asi zatím nedokáži docenit. Hrál jsem jí dvakrát a nikdy jsem jí pořádně nepochopil a to jsem analytický typ 🙂 Matúš odvedl dobou práci, ale se mnou si nesedla. Kdo má rád kouzla, magické kombinace, zkuste jí.

  4. cSf.Loser

    Skvěle vymyšlený mechanismus zajišťování a dedukce kolem prvků je dobrý základ hry, ale není to vše. Hra je krásně graficky zpracovaná, je v vtipná a velice zábavná. I když je dedukční tak se vůbec nevleče. Věc , která mě ale na hře nejvíc baví je práce s teoriemi a to je krásné propojené dedukční část s body. Hra hezky propojuje téma s mechanismy. Jediné drobné mínus vidím v tom, že hra v nižším počtu hráčů než ve 4 není úplně no. Ale zahrát by si to měl každý.

  5. Divodej

    Mám tyhle komplexní hry rád. Nejzábavnější je tam to protnutí hry s realitou, kdy vědec (alchymista) může sbírat jedno ocenění a prestiž za druhým a přitom vůbec nerozumět svému oboru 🙂 Alespoň že na konci se pravda ukáže.
    Pravidla jsou napsána poněkud zmateně a logicky přijde řada sporných okamžiků.
    Více dopíšu až budou větší zkušenosti.

  6. ladyarcher

    Především grafika hry je neskutečně úžasná – taková houba jedůvka nebo kořen mandragory mají nádherné barvičky a opravdu si připadáte jak v laboratoři dávného alchymisty
    Další pěkná věc, která se u moc her nevidí je jasná a stručná nápověda praktická nápověda
    pokud jednou přečtete pravidla – trva to tak hodinku a pul,tak z nich pochopite princip a při první hře už můžete sledovat jen nápovědu
    míchání lektvarů v aplikaci pro telefon či tablet má jednoduché ovládání

    Rozhodně bych ale tuto hru nedoporučovala nehráčům, budou mít problém jak s pravidly, tak se samotným hraním.

    Na nejlepší systém vynalezení složení přísad si musí každý přijít sám. Mě se osvědčilo na začátku hodně míchat a tedy se zaměřit na výzkum a v dalších kolech se snažit z toho vytěžit co nejvíce prestiže na konferencích a peněz za prodej.

    Hráli jsme již ve dvou a ve čtyřech, zatím učednickou variantu – délka hraní ve dvou na poprvé byla kolem tří hodin a ve čtyřech něco přes čtyři – první hry jsou vždycky delší, ale myslím, že taková normální doba až se zacvičíte by mohla být tak dvě hodiny.

    Problém nastane když nemáte dostupný chytrý mobil nebo tablet, protože pak se jeden hráč nemůže účastnit hry aktivně, ale pouze nahrazovat aplikaci – což asi nikoho bavit nebude.

    Zajímavé je například i ovlivnění hry tím jak moc prestiže v odborných kruzích jste již získaly – můžete své lektvary prodávat dobrodruhům dráž, ale zato když máte reputaci ztratit, ztácíte více než za stejný prohřešek ztratí vaši kolegové s nižší reputací.

    Trošku matoucí je v pravidlech popis provádění akce prodej lektvaru – prvně nám přišlo nabízení slev, že je opravdu jen ke zmatení, ale při hře vyplynulo, že je opravdu potřeba, protože míst k prodeji je pouze počet hráčů mínus jeden a tím pádem kdo by hrál na tomhle poli poslední neměl by šanci, ale pomocí slevy se z toho může dostat.

    Takže alchymii zdar a pusťte se do hraní – hráče určitě bude bavit.

Přidat recenzi