Hrajeme.cz

Cacao

Originální název:
Cacao
Rok vydání:
2014 (české vydání 2015)
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně dlouhá hra do 60 minut

Katalogové číslo: 13044 Kategorie: Štítek:

Popis

Ve hře Cacao hráči vedou svůj kmen. K prosperitě jim pomáhá především pěstování kakaa a obchod. Cílem je nastřádat co nejvíce zlaťáků. Některé získávají hráči v průběhu hry (obchodem), další na konci hry (například za chrámy, které v průběhu hry nemají žádný efekt). Hra je založena na pokládání kartiček (obdobně jako v Carcassonne). Zde jsou dva typy kartiček: hráči mají kartičky se členy kmene, které „posílají“ pracovat, a kartičky džungle, které něco nabízejí (kakao, obchod, důl, pramen, atd.).

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Výrobci

Hra/Rozšíření

Články Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Videa:

Představení hry (délka videa: 1:24 min.):

Recenze

  1. Cermakov1

    Nezaujala

  2. pavel t

    Cacao je podle mě takové Carcassone s více pravidly a méně možnostmi, co ve hře dělat. Což je zvláštní a bohužel špatná kombinace. Od nových pravidel čekáte více možností, ne naopak.
    Osobně bych to shrnul tak, že pokud máte rádi tento styl her, kupte si radši rozšíření na Carcassone.

  3. Svob

    Strategičtější, přesto rychlejší verze Carcassonne. Méně dílků a větší volba při stavení hru docela oživuje, stejně tak i okamžité vyhodnocení efektů políček. Hra je zasazena i do dobrého prostředí.

  4. vendulala

    Jednoduchá, rychlá a milá hra pro rodiny s dětmi, zvlášť když se vám ohrálo Carcassone, nebo nemáte nervy na hádky kolem zabírání cizích měst a umisťování sedláků. Baví mě setting kakaových plantáží – je to zas něco jiného a dětem se to navíc líbí (jen během hraní stoupá konzumace čokolády).

  5. spartik

    Hra nás velmi zaujala. Styl carcassone, ale jinak tak nějak neotřelé.

  6. cinan

    Hraju doma s rodinou a musím říct že velmi příjemná, krásně fungující carcassoidní hra , která je díky své přímosti a jednodušímu počítání velmi často na stole

  7. Xaws

    Hru jsem si poprvé zahrál na deskohraní a nemůžu se zbavit dojmu, že někdo vzal Carcassone trošku upravil a ejhle máme tu novou hru. Jestli se mezi hráči chytne očekávám, že se objeví rozšíření.
    + jednoduchá
    + přehledná
    + hratelná
    + rodinná hra, kterou si zahrajete i s menšími dětmi (vyzkoušeno 6+)

    – podobných her je spoustu

  8. thielson

    Jakmile vezme do ruky krabici od Cacaa, lehce vás graficky zklame, ale po rozbalení zjistíte, že absolutně odpovídá tématu a usazení hry do prostředí. Komponenty jsou z tvrdého kartonu a žetony kakaových bobů a pomocníků jsou ze dřeva a tak i při častém hraní nebude opotřebovanost znát. Stavíte totiž vesničky uprostřed jungle, ze kterých vybíhají vaši kmenový pomocníci a snaží se provést akci, kterou vám daná část jungle nabízí. Můžou vám např. přinést vodu, sklidit nebo prodat kakaové boby popř. skočit do zlatého dolu nakutat nějaké zlato, za které dostane zlaťáky. A o ty tu celou dobu jde. Na konci hry totiž vyhrává ten, kdo má nejvíce zlata z těchto akcí. Ve svém kole přiložíte jedu ze svých vesnic a doplníte políčka jungle a vyhodnotíte akce pomocníků. Tak to dělá každý hráč a protože všichni přikládáte dílky do stejné mapy uprostřed stolu, rozrůstá se zde šachovnice vesnic a junglí, která na konci hry zabere pěknou část stolu.

    Název Cacao se trochu minul se systémem hry, kde by člověk očekával, že nákup a prodej kakaových bobů zde bude stěžejní akcí. Nicméně zlaťáky si můžete vydělat i mnoha jinými způsoby. A pokud hru už znáte a hrajete jí po několikáté, zjistíte, že tržiště kde můžete prodat kakaový bob za 4 zlaté je zde jenom jedno a tak si na něj jako zkušený hráč počkáte a pokusíte se vydělat co nejvíce.

    Pravidla jsou zpracované dobře a jsou doplněné příklady, které někdy pomohou dovysvětlit zamlženou situaci, kterých zde moc není. Ale i tak jsem narazil na jednu sekci a to je posvátné místo, za které si berete znamení kultu, které vám dovolí přestavit již postavenou chýši. Pokud, ale nezapomenete odstraňovat kartičky chýší(podle počtu hráčů) a kartičky junglí (při hře dvou hráčů), tak by mělo být vše v pořádku.
    Před začátkem hry budete muset zamíchat jak baliček junglí, tak balíček vesnic, které budete postupně do mapy přikládat a tak žádná hra není úplně stejná a nejde zcela poléhat na to, že přijde zrovna daný dílek, který přesně teď potřebujete. Ale i tak můžete aspoň trochu svoje kolo plánovat dopředu, protože na začátku vašeho kola vidíte vždy 2 dílky jungle, ze kterých si budete moct vybrat a na ruce držíte 3 dílky vesnic, ze kterých vyberete jednu, kterou musíte ve svém kole zahrát.

    Hru bych doporučil spíše pro nenáročné hráče a protože se herní doba pohybuje do 30-45 minut a její příprava je rychlá, zařadil bych jí do kategorie fillerů. Pro rychlost a absenci promýšlení několika kol dopředu si hru rychle oblíbí i děti.

  9. kdhfenix

    Cacao – staň se nejlepším a nejbohatším náčelníkem vydavatel ALBI

    Komu je hra určena?
    Hra je určena pro 2–4 náčelníky, kteří tu žijí déle než 8 let 
    Přesto, že je hra strategičtějšího rázu, bez problémů ji zvládají i zkušenější deskohráči mladší, než je zmíněných 8 let. Herní doba, po kterou se můžeme těšit při sbírání a obchodování s kakaovými boby a dalšími důležitými akcemi vedoucími k ocenění jako nejlepšího náčelníka, je kolem 45 minut.

    Jak se to vůbec hraje?

    Základem každého náčelníka je jeho kruhová deska vesnice, na které se nachází vodní pole, 3 posvátná místa, a skladiště na 5 kakaových bobů. Vesnice jsou vyobrazeny ve 4 barvách. Po zvolení barvy svého kmene, si připravíme své karty, kterých máme pro každý kmen 11, a v případě hry 3 nebo 4 hráčů, odložíme karty, které v tomto počtu hráčů nebudou potřeba. A dále si přichystáme svoji figurku, která nám na stupnici
    od -10 do + 16 bude určovat, kolik zlaťáků získáme za nosiče vody na konci hry.

    Ve hře samotné máme více možností na získání konečného vítězství a toho, aby se nám náčelníci ostatních kmenů klaněli.
    Plantáže – na nich se pěstuje jeden, či dva kakaové boby.
    Tržiště – na nich prodáváme kakaové boby za 2 – 4 zlatky.
    Zlatý důl – z něho máme přísun jednoho nebo dvou zlaťáčků.
    Voda – již zmiňovaná výše – rozmezí -10 až + 16 zlaťáčků.
    Posvátné místo – zlaťák za každý žeton kultu na konci hry (je možné mít pouze 1 – 3 ks).
    Chrám – za nejvíce dělníků u chrámu 6, za druhé místo 3 zlaťáčky.

    A tak přikládáme své kartičky chýší, když můžeme, tak přikládáme kartičky džungle vždy z výběru dvou karet a snažíme se stát se tím nejlepším, nejbohatším a nejmocnějším náčelníkem.
    Tak hurá na plantáže a makáme, makáme, makáme … 

    Zhodnocení recenzenta:

    Jedná se o velice příjemnou rodinnou hru, která se dá opravdu zahrát od 30 do 45 minut, jak je avizováno. Samozřejmě záleží na počtu hráčů.
    Vysvětlení herního systému je také velice jednoduché, a po odehrání prvního kola je vše jasné.
    V této hře není tak velký podíl škodícího efektu, proto je tato hra určena i mladším hráčům, kteří neradi prohrávají, kvůli tomu, že jim někdo hází „kakaové boby pod nohy“ 
    Hru Cacao, stejně jako hru Limes bych doporučil do každé rodinné sbírky 

    Souhrnem:
    Hráčů: 2–4
    Věk: 8+
    Doba hraní: 45 min
    Typ hry: Budovatelská, strategická

    Michal Miler – Klub deskových her Vysoké Mýto

  10. pavline

    Cacao naláká hráče na atraktivní krabici, která toho v sobě ale moc neskrývá a majitel by mohl být snadno nespokojen, jak málo toho za své finance získal. Hra samotná je ale rychlá, svižná, zábavná a příjemně překvapí i jednoduchá a přehledná pravidla. Hráči neustále sledují co se děje, takže nevznikají žádné prostoje a ani během tahu jiného hráče se nikdo nenudí. Možná je ale trochu škoda že hra není rovnou dodávána ve variantě pro šest hráčů – takto je malá variabilita, málo kartiček i scénářů v různých hrách. Žeton kultu jsme podle očekávání téměř nevyužili, škoda že jej nelze používat už při samotné hře nebo alespoň při dobrání „balíčku chýší“. Samotná přestavba je také ve většině případů nevýhodná tím, že musíme použít novou kartičku z ruky a nestačí například. pootočit již vyloženou. Jinak se nám všem hra velmi líbila a rádi si ji zahrajeme znovu. Trvala nám do 30 minut, změnili bychom hodnocení: komunikace*, strategie****, náhoda*** a náročnost**.

Přidat recenzi