Hrajeme.cz

Colt Express

Originální název:
Colt Express
Rok vydání:
2014 (česky 2014)
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně dlouhá hra – 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 13006 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Píše se rok 1899. Banditi právě přepadli vlak Expres Union Pacifik. Jejich cílem je získat co největší bohatství, ale každý sám na sebe. Velkým lákadlem je týdenní výplata pro dělníky společnosti Nice Valley Coal Company. Trezory ale hlídá nebezpečný šerif Samuel Ford, který se vždy trefí. Kdo se stane nejbohatším psancem z celého gangu?

V této hře plánují všichni hráči své akce společně a posléze je také společně vyhodnocují. Jaké mají možnosti? Loupí, lezou na střechu vagonu, střílí a snaží se vyhnout šerifovi. Každý hráč má svůj balíček akčních karet, z něhož si vezme 6 karet. Navíc má každý bandita svou unikátní vlastnost. Díky tomu dochází k nečekaným situacím a ne vždy se akce uskuteční podle plánu.

Více o hře najdete v redakční recenzi.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Výrobci

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Články na Hrajeme.cz:

Odkazy:

Videopředstavení hry (délka videa: 2:54 min.):

Recenze

  1. KarelZendulka

    Zábavná, zpracováním netypická hra, která zaujme.

  2. pavel t

    hra je zaměřená na rodiny a myslím, že se své cílovky ujala dobře. Herní mechanismy sice nejsou úplně jednoduché, ale pěkně ladí s backgroundem, a tak se dají snadno zapamatovat. Navíc grfické zpracování hře taky hodně přidává, takže pro rodiny opravdu dobrá volba

  3. barborisek

    Hra, která mi příjde lepší ve více lidech. Je to přeci jen větší sranda. 😉
    Ve své podstatě jde o to, že se vžíváte do rolí banditů, kteří společně naskočí do vlaku a snaží se ho vydrancovat. Problém je ale v tom, že si každý chcete uzmout ten největší balík peněz jen a jen pro sebe. Takže Vám z na první pohled krásňoučké hry s lokomotivou a vagónky výjde napínavá přestřelka plná běhání po střechách, pěstních soubojů a udávání šerifovi.
    Každý má svou vlastní unikátní postavu, která má své vlastní karty a zásobník nábojů. Nemáte ale vždy na ruce k dispozici vše, co by se Vám zrovna hodilo a to Vám občas Váš skvělý plán poměrně komplikuje. Stejně jako vystřílené náboje ostatních hráčů, kteří se do Vás trefili, a tak se Vám také hromadí na ruce a komplikují život v cestě za bohatstvím.
    V každém kole potom vlastně máte ještě možnost s tím, jaké karty už jste zahráli, ještě poté operovat, podle toho jaké karty jste viděli vykládat své protihráče. Chtěli jste možná totiž kartou jít do vedlejšího vagónu vybrat ještě pár pytlů s pěnezi… Problém ovšem je, že hned po Vás dal na balíček kartu soupeř a podle obrázku šerifa můžete hned usoudit, že bude chtít udat Vás. Tahle hra je zvláštní tím, že svými bandyty nepohybujete hned. Ale až všichni zahrají své karty pro toto kolo. (4-5 karet, to je různé, podle toho co Vám předepisuje karta daného kola – některé skrytě, občas dvě najednou) A až je celé vykládání karet daného kola za Vámi, pak teprve se pohybujete. A v tuhle chvíli to začíná být zajímavé. Snažíte se zapamatovat, kam kdo asi chtěl jít, aby na Vás nestřílel, aby Vás nechytil šerif, nebo Vám někdo nenatáhl pěstí. Nakonec možná skončíte úplně jinde než jste chtěli… 🙂
    Ale nezoufejte, úžasnoust této hry ani tak nespočívá ve výhře, jako v tom krásném pocitu a úsměvu na rtech, který člověk má, když může škodíkovat těm druhým. 😉

  4. Chrostys

    Colt Expres je určen spíše pro začínající nebo méně náročné hráče. ovšem neurazí ani zkušené hráče a to hlavně díky nádhernému 3D modelu vlaku 🙂 ve hře se hráči snaží uloupit co největší hotovost, a to buď přímo od cestujících a nebo ji násilím vyrazit y rukou ostatních banditů. Ti si to ovšem jistě nenechaj líbit a tak kulky sviští vzduchem o sto šest. a do toho ještě zasahuje šerif 🙂 Výborná hra mohu jedině doporučit pokud se snažíte vstoupit do světa deskových her 🙂

    – vagonky jsou malé a blbě se přendavaj bandité při přesunu z vagonu do vagonu

  5. Adam Walder

    Pěkná a zábavná akční hra z prostředí divokého západu. Každý pistolník má jinou silnou stránku, do konce není zřejmé, kdo vyhraje a není nouze o srandovní momenty. Má někdo váš kufřík se zlatem? Dejte mu pěstí! Vytahuje na vás pistoli? Vytáhněte svou a vystřelte dřív. A pozor na šerifa, ten to brousí hlava nehlava 🙂

  6. spartik

    Parádní zábava, hodí se jak do skupinky začátečníků, tak pro děti.

  7. cinan

    Pro mně jedna z nejlepších rodinných her poslední doby – krásně provedená, vtipná, správně škodící, jednoduchá pravidla – zároveň se tam dá dost vymyslet, hlavně při hraní s pokročilými pravidly, akorát dlouhá – ta si tu velkou německou cenu opravdu zasloužila (na rozdíl třeba od velbloudích závodů)

  8. xurbanh1

    Pro rodinu s dětmi, hlavně kluky, super. Vlak a ještě střílení a dávání si pěstí?!? Paráda. Kdy jindy může desetiletý kluk dát pěstí matce? Trochu je problém, že výjimečné vlastnosti jednotlivých postav nejsou tak úplně v rovnováze. Ale dá se to přežít. Ve třech lidech jste ještě schopni odhadnout, kde se pohybujete, na koho střílíte a jestli tam, kde jste, je nějaká kořist. Hráli jsme ale i v šesti hráčích. To už jsem na pokus odhadnout kdo, co, komu a kde udělal nebo sebral, rezignovala a jen se bavila. Samozřejmě jsem měla nějaký plán, co by moje postava měla udělat, ale kolikrát se to tahy protihráčů všechno otočilo proti mně. Dobré bývá být nejlepším střelcem a mít jistých těch tisíc dolarů na konci. Takže kulkama rozhodně nešetřit!

  9. Aendil

    Poznáte BANG? A čo Robo rally? Tak to zmixujte dohromady a dostanete Colt Express!

    Ste partička banditov, ktorá sa rozhodla prepadnúť vlak. Ale bacha na to, každý ste tam sám za seba. Do toho sa sem tam pridá tunel a nahnevaní cestujúci! Plán je jasný – dopredu, dole, zobrať poklad … doprčic, šefif, tak s tým som nepočítal. No super, tak na streche schytám jednu päsťou. A vzápätí rivno guľku miesto tej blonďavej krásky. Tak znovu …

    Hráči hrajú každý sa svojho banditu. Cieľom je nazbierať čo najväčší lup a/alebo postreliť čo najviac ostatných banditov. Každý má k dispozícii rovnakú sadu kariet akcií. Akcie sú pohyb, zobrať poklad, dať päsťou, vypáliť guľku a pohnúť šerifom. Na začiatku si náhodne vyberiete 6. Kartička kola určí, koľko ich použijete. Potom si postupne v smere od prvého hráča odkryte plánujete svoj postup vlakom po jednej akcii. No a nakoniec sa kôpka obráti a akcie vykonáte v poradí ako ste si ich naplánovali. Trik je v tom, že vás niekto môže z plánovanej pozície vytlačiť (päsťou alebo šerifom) a ďalšie akcie sú prinajlepšom zmätené 🙂

    Ak nenarazíte na zarytých plánovačov a pokrových štatistikov, tak je hra svižná a zábavná. Pravidlá sú jasné a vysvetlené za chvíľku. Vďaka unikátnym vlastnostiam banditov a možnosti si preskladať vláčik je hrá pomerne slušne znovuhrateľná. Podiel náhody je stredný (výber kariet na začiatku), plánovať sa dá a i pomerne slušne reagovať na nepriaznivú situáciu. Hra je vhodná i pre rodinky s deťmi. U tejto hry platí, že čím viac ľudí, tým väčšia zábava.

    + jednoduché pravidlá i mechaniky hry
    + znovuhrateľnosť vďaka unikátnym vlastnostiam banditov, poradia vagónkov a poradia kôl
    + možnosť skomplikovať ostatným postup vlakom
    + tématika banditov a 3D vláčik

    – nevhodná na cestovanie, i keď jednoduchosťou by sa na to hodila
    – ak nechodia karty, tak sa to fakt nedá hrať

    Z hodnotenia som ubral bod práve kvôli závislosti na kartách a pomerne malému počtu kôl na prípadné korekcie nepriaznivej náhody.

  10. cSf.Loser

    Hra na první pohled uchvátí svým zpracování. 3D VLAK! k tomu i 3D kaktusy, kdo by odolal že? I herně je to poměrně zdařilá hra. Každý má svou speciální vlastnost, někdy tajné akce. Ale ve finále jsem z toho měl takový nemastný neslaný dojem. Asi proto, že často toho dost vidíte, ale nic moc s tím udělat nemůžete. Navíc odměny jsou velice náhodné. Asi si to znovu zahraji, ale pokud bych na to měl náladu.

  11. Xaws

    Herně jednoduché. S rodinou velmi hratelné. Škoda jen že vagonky a žetony měšců/diamantů jsou trochu malé. S větší rukou se hůř hraje s figurkami, někdy si rozsypu i vagonky. Karty postav jsou trošku nevyrovnané, ale když se po několika hrách vystřídáte tak to jde. Vadí mi drobné nejasnosti v pravidlech (nemůžete střílet na protihráče ve stejném vagonu, ale Djangova kulka vždy zasáhne cíl ať jste kdekoli?), takže je dobré vyjasnit si vše hned na začátku. Zatím jsme hráli ve 3 a 4. Uvidíme jak to bude ve více hráčích. Rozhodně je to hra, ve které musíte tepat do protihráčů. Žádné slitování a hraní na svém písečku. Jednou jste bandita, tak tvrdě do nich!

  12. jarmuk

    Výborná kombinace roboralye a bangu.
    Must have

  13. Orel91

    Z počátku jsem byl velice skeptický, jak se bude hra vyvíjet, ale hned po první hře mě to dostalo. Unikátní herní plán v podobě poskládaného vlaku s jednoduchým herním mechanismem, který je plný zvratů a nečekaných situací nás bavil od začátku až do konce.
    Na začátku hry si každý hráč vybere postavu s jedinečnou vlastností, se kterou se bude snažit v průběhu hry naloupit co nejvíce kořisti. Dle počtu hráčů se určí celkový počet kol. Ty se pak skládají ze dvou částí, v první si hráči vezmou předem určený počet karet do ruky a pak je postupně vykládají do talónu. Tyto karty představují akce, které budou ve druhé části kola se svými figurkami provádět. A tady to začíná! Vytvoříte si plán z toho mála, co se vám dostane do ruky a pak se vždycky najde nějaký mizera, který vám to překazí! Ve druhé části se karty odhalují a ve stejném pořadí, v jakém byly do talónu vloženy, se odehrávají jednotlivé akce.
    Hru jsem hrál zatím jen ve čtyřech hráčích a těším se, až to prubneme v pěti či šesti. Hra pro nás byla jako na houpačce, jednou dole, jednou nahoře a upřímně jsem se u ní nasmáli. Pro mě je to krásná rodinná oddechovka, která se skvěle hodí na dojezd po nějaké náročnější a delší hře.

    + Unikátní zpracování herního plánu
    + Poměrně svižné tempo plné zvratů a obratů
    + Vcelku jednoduchá pravidla, která zvládnou i mladší hráči

    – Příliš soutěživým typům by mohla vadit nemožnost dohrát svůj plán, pakliže vám ho někdo svými akcemi překazí

  14. ladyarcher

    hrála jsem ho jenom jednou ve ctyrech, ale bohuzel me nezaujal tak moc abych si ho zahrála vícekrát.
    hra je velmi na náhodě dle toho jaké si na začátku tahu vezmete karty.
    pak musíte ještě doufat, že jste zakryté i odkryté karty protihráčů. většinou jsem si něco naplánovala – třeba střelbu, nebo sběr měšce – a nevyšlo to protože už nebylo na koho střílet nebo co sebrat.

    dle mě pokud nejste geniální a nebo jen nechcete počítat karty, nebo nechcete hrát jen na náhodu, tak tato hra není pro vás. A ani pro mě.

    Co je na hře pěkné je grafické provedení 3D vlaku, kde se můžete pohybovat mezi patry a vpřed i vzad.

    takže pro rodiny asi ano, ale hráče asi úplně nezaujme. Za ty peníze si myslím, že toho zas tolik neumí.

Přidat recenzi