Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraKrálovské rošády

Královské rošády

Originální název:
Kabale und Hiebe
Rok vydání:
2006
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 12214 Kategorie: Štítek:

Popis

Oheň v krbu pomalu dohasíná, plameny svíček skomírají, stíny se prodlužují. To je ta pravá atmosféra pro ctižádostivého šlechtice a jeho úvahy. Úvahy nad světem úkladů a intrik královského dvora.
Spojenci, které hrabě tolik potřebuje pro posílení své moci a respektu, mohou být zcela odlišní. Někteří jsou společensky vysoce na úrovni, jiní patří mezi spodinu společnosti a nahánějí lidem strach a hrůzu. Některé hrabě získal na svou stranu svými činy a přátelstvím, jiní udělají cokoliv pro toho, kdo jim nejvíce zaplatí. V rukou hraběte jsou to však jen figurky. Figurky ve hře, kterou jen on zná a ovládá. Figurky ve hře o moc na královském dvoře…

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. cSf.Loser

    poměrně zajímavá a chytlavá karetní hra se spoustou kombinací. Hra je poměrně jednoduchá na naučení, ale člověk musí probrat dost možností, aby to hrál jakž takž na rozumné úrovni. Oceňuji variabilitu postav a jejich počet.

  2. chajim

    Hra Královské rošády je blafovací hra z dvorského prostředí. Před lety mě uchvátila především díky grafickému zpracování obrázků a atmosféře, ale taky pro svou originalitu herního principu. Hru si občas zahrajeme i nyní v naší herní skupině. Po zkušenostech mohu říci, že mě hra nejvíce baví ve 3-4 hráčích. Ve více hráčích je hra příliš dlouhá a ztrácí svoji svižnost, ve dvou hráčích zase příliš krátká a rychlá. Po domácí úpravě, kdy hrajeme i ve dvou hráčích na tři sloupce, však hra znovu získala své kouzlo. Hra podle mých zkušeností není příliš vhodná pro nezkušené hráče jako vstupenka do herního světa. Nováčci ve světě deskových her mají často problém naučit se, co která karta dělá a mají problém s vyhodnocováním, což je často od této hry odradí. I zkušeným hráčům někdy trvá než se naučí všechny karty zpaměti, ale lépe se s tím vypořádají díky herním zkušenostem. Hra se mi líbí pro svoji nepředvídatelnost a humor. Je vhodnou výplní mezi složitějšími hrami.

  3. Tacud

    Hra Královské rošády mne nadchla se vším všudy.Hrál jsem jí teprve letos a musím říci, že je to zatím nejlepší hra, kterou jsem dosud hrál. Je pravda, že pro dva tato hra není zdaleka tak zajímavá, ale v šesti lidech je to parádní, inteligentní hra plná lsti, intrik a zvratů.
    Nikdy nevíte, kerý ze soupeřů Vám tzv.vrazí kudlu do zad a tím třeba nahraje jinému soupeři k zisku bodové hodnoty. Tohle dělá hru naprosto parádní.
    Hra opravdu výborně promyšlená, graficky nádherná a období této hry-středověk je také podle mého názoru přesně to, co jsem při výberu hry hledal. Naprostá spokojenost.

  4. Kentril

    Uz si ani nevzpominam, jak jsem k teto hre prisel, ale kazdopadne bych si samovolne nekoupil. Jedna se skladani ruznych karet dle vyznamu do sloupcu dle ruznych pravidel. Mozna tu hru prilis odsuzuju, z duvodu hry pouze ve dvou hracich. treba v tech 6 by to bylo zajimavejsi. Vyhody teto hry jsou jednoducha pravidla a trivialni herni system.

  5. matewr

    Překvapivě atmosferická karetní hra, plná intrik a blafování. Vše je ve hře přítomno nenásilně, ale přesto znatelně, takže se v každé partii dočkáte napínavých soubojů o vliv.
    V každém počtu hráčů je hra záživná, pro dva však existují i lepší dílka. Hra je trošku složitější pro první hraní, z důvodu unikátních vlastností karet. Pochopení všech speciálních dovedností karet je přitom to nejdůležitější ke správnému zážitku ze hry,protože právě ony činí hru nepředvídatelnou a svižnou.

  6. Fargo

  7. Mala

  8. ladcu

  9. Lachvos

  10. Vašek

  11. rokoko73

  12. anupinka


    Královské rošády jsou karetní hra. Od ostatních karetních her ji ale odlišuje to, že to není taková ta klasika, při níž hráči odhazují karty doprostřed stolu, nýbrž se jedná o hru vykládací. V krabici najdete šest stejných balíčků karet, které jsou barevně odlišeny. Karty jsou krásně malované a skvělé na nich je podle mě to, že v balíčku je každá úplně jiná, tudíž se vám karty ve hře nemohou opakovat. Přesto jsou pravidla hry celkem jednoduchá, protože na kartách je vše velice dobře vysvětleno. Jediným záporem hry dle mého názoru je, že ve dvou hráčích se hra stává příliš rychlou a není tak plná překvapení. Pro 3 a více hráčů bych ji ale rozhodně doporučila.

  13. Snakehunter

  14. Martin

  15. Aulus

  16. Jan

  17. Jirka

  18. kroksmrti

  19. Darkman

  20. ekyticka

  21. Davides9

  22. little

  23. Hans Joachim Marseille

  24. Veroslavka

  25. Zdenek_

  26. ZdenT27

  27. pastelka

  28. ikri

  29. Wolfling

  30. Chmelda

  31. Nawist

  32. Tomas

  33. Bumla

  34. charin

  35. asp3ct

  36. Rillanon

  37. ABDCE

  38. Michal

  39. smaza

  40. ftoh

  41. adelajda

  42. Fruiko

  43. Terw

  44. Bunny84

  45. Joe

  46. saver

  47. skyfire

  48. bumbrlik

  49. Jan

  50. Hippo

  51. Lada

  52. hippo9

  53. uglugf

  54. Kendar05

  55. Brisco

  56. Chors

  57. Machííírek

  58. PJ_HB

  59. Matteso

  60. Jenn

  61. ZdenaK

  62. samnung

  63. kanei

  64. Jose

  65. omas

  66. Semiš

  67. Bebe

  68. Filmator

  69. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  70. Bibík

  71. Martin

  72. Pavluschka

  73. SasaKrasty

  74. jakubko111

  75. Eduard Doležal

  76. engi

  77. gesslish

  78. cahous

  79. speedy

  80. castb

  81. Last_Elf

  82. Jendulus

  83. ver

  84. Tom a Maca

  85. kath

  86. Joerg

  87. tondakolik

  88. VasekVydra

  89. chajim

  90. Haňulka

  91. gaspoda


    KR som hrala zatial len vo dvojici, a tak som ziskala dojem ze tato hra moze byt pre dvoch chytlava skor po urcitych obmenach. My sme to vyriesili tak, ze sme rozlozili 4 bodove karty a kazdy si zobral 2 sady kariet osob…da sa povedat, ze to malo vacsi smrnc. popravde, istym sposobom ma rozculuje, ze vsetky moje cca strategicke tahy mozu byt skalene jednym tahom supera…napriklad tazko vydobita kombinacia moj princ a panos na zaciatku a superov mag na konci…vskutku neprijemne.. a hlavne ta zradna veta: princ a panos spolu vzdy zvitazia…
    ak mam porovnaavat, tak citadela a tiez aj rim /ktory sa ocitol v rebricku nizsie-ale to asi nie je extra smerodajne/ sa mi zdaju pre dvoch hravejsie a zabavnejsie.
    ahaaa, este ma celkom zmiatla ta velka krabica, ktorej obsah by sa hravo zmestil do krabicky od pigi caju.

  92. Kubajs

  93. The Hammer

  94. Manas

  95. FidoNet


    Tuto hru máme teprve chvíli a když pominu, že mne zaujal celkem zajínavý uvodní text už na krabici ( ne, že bych věřil každému „“žvástu““, ale nápad, který tam byl dával naději na možné dobré zpracování ), tak mě potěšilo množství hracích karet, neboť čím víc, tím více ralativních možností.
    Po vybalení, jsem byl poněkud zaskočen, že nehraji se všemi kartami ( 150-ti ), ale jen s 25, což hodně snížilo mé nadšení pro naději v skvělou hru. Po rychlém přečtení návodu, jsem se zarazil pouze u nepochopitelného ( … a mužete vyměnit kartičku z jedné řady za druhou z jiné. Pokud tato naplní plný počet ……Nesmysl, že ? ) vysvětlení zradce ( už jsem spravný význam pochopil z jiných diskuzí zde na www ), tak jsem byl celkem překvapen. Vypadalo to sice „“šíleně““, ale už první hra nás s ženou celkem zaujala. Druhý den, jen co děti odešli do školy, jsme rozložili karty a už to jelo.
    Mohu říct, že hra je zajímavá, po malých úpravach pravidel, které ještě přidaly na napětí, máme ze hry moc dobrý pocit. Člověk, který rád hraje a má s kým si rozhodně přijde na své.
    Hra umožňuje velké kombinační možnosti, vyžaduje úvahu, pozornost a taky si pamatovat, co už „“šlo““.
    Karty mají pěkný desing i povrch. Hůře se s nimi hraje na hladkém stole, ale to snad nějak „“domáknem““. Spíše karty trochu povolí, jen co se do nich po vánocích pustí naše dítka.
    Shrnutí: Je to hra která má rychlý spád, nepotřebujete pevně daný herní prostor ( lze odehrát třeba i ve vlaku či stanu ), není třeba dlouhých příprav ( cca 2 minutky ), pravidla jsou zcela jasně a rychle pochopitelná ( i pro menší hráče ), nedochází ve hře ke sporům ( vinou nejasností či sporných situací ), …. Myslím, že pro někoho, kdo si rád hraje a hlavně má s kým je to skvělá hra / FidoNet®

  96. Kabalenka

  97. trupik


    Feudalistická společnost je plná intrik a vy se snažíte získat v ní co největší vliv – a to tak, že na svoji stranu získáváte co nejvíce představitelů důležitých společenských vrstev. A toto je podáno jako pěkná vykládací karetní rychlovka.

    Karetních vykládacích her pro dva hráče je k dostání skutečně poměrně mnoho a tak je v této konkurenci těžké uspět. Královské rošády si ale své fanoušky-hráče určitě najdou. Za velké plus považuju to, že téměř všechny speciální funkce karet jsou na kartičkách přímo napsané a není tak nutné hledat v návodu (jak je tomu při seznamování s Blitz und Donner).

    Celou recenzi si můžete přečíst na adrese: https://trupik.aspweb.cz/deskove-hry/kralovske-rosady.aspx .

  98. Salamandr

  99. jakubko

  100. Kadaver

  101. Black Jack

  102. Ja_Claudius


    Karetni hry maji velkou vyhodu oproti hram s hernim planem v tom, ze jdou hrat prakticky vsude a predevsim v hospode. Zkusili jsme v hospode hrat i Funkenschlag nebo dostihy&sazky, ale to bych nikomu nedoporucoval.

    Nejdrive jsme hravali BANG!, coz je samozrejme vsemi opevovana klasika. Pak jsme zkusili tuto hru a par postrehu: pravidla jsou opravdu jednoduchoucka, urcite to vsichni pohopili drive, nez pravidla BANGu. Herni system je zajimavy, s prvky interakce mezi hraci, i kdyz ne v takove mire jako u BANGu. Nicmene, herni princip je od BANGu odlisny, coz je jenom dobre, protoze jsem ze zacatku mel trochu obavu, aby to nebyl vicemene klon BANGu zasazeny do jine doby, ale to tato hra rozhodne neni. Idealni oddechova hra, kdyz uz jste preBANGovani. Hra dobre odsypa (od 15-30 minut), je celkem zabavna i ve 2 hracich (osobne doporucuji 4 hrace jako ideal). Daji se hrat zajimave komba a vlastne do konce kola nikdy nevite, jake bodove karty posbirate 😉 Graficky je opravdu vydarena, i kdyz mam o ty karticky obcas trochu strach, aby neprisly k ujme – precejen je to na docela mekkem kridovem papiru.

    Jednoznacne ji ale doporucuji – opravdu zajimava oddechovka, klidne jenom pro 2 hrace s jednoduchymi pravidly, krasnou grafikou a vynikajici hratelnosti. Jeji uroven bych si troufl srovnavat s BANGem, takze kdo tihne k tomuto hernimu stylu, musi si tuhle hru zahrat 😉

  103. aneken

  104. eVik

  105. Sasa

  106. krtek

  107. nency

  108. Denny


    Hru jsem hrál párkrát a velmi mě potěšila.
    – Grafika je prostě perfektní, i když uznávám, že to je asi věc vkusu. Ale je příjemné zase po několika hrách zjistit, že v krabici se nachází alespoň zhruba to za co jste vydali své peníze.
    – Herní systém je prostinký a pravidla se naučíte za chvilku, víceméně jen kladete karty a tím odkýváte karty položené vámi nebo spoluhráčem před vámi.
    – Karty „“efektů““, tedy karty kde si musíte zapamatovat co se kde dělá si myslím dokáže každý po třech, čtyřech hrách zapamatovat.
    – No a hra. Je skutečně značně problematické to, že některé karty, které se objeví až nakonec mají tendenci zničit vybudovanou strategii. Někdy je taky trochu složitější závěrečné počítání, ale to jen prvních pár her.
    – My jsme trošku upravovali pravidla a to takto.
    1) Všechny kartičky, které byly v kole použité se dávaly stranou a před novým kolem se míchal jen zbytek. Tím si hráči museli pamatovat co kdo již dal a hra v následujících kolech získávala na náboji a mohla se lépe používat strategie. Použité kartičky jsme si mohli vzít až po vyčerpání původního balíčku.

    Celkově je hra dobrá, grafika nadprůměrná.

  109. patrmont

  110. Rio


    KR je výborná zábava, ale podla môjho názoru je hra príliš chaotická. Každá poloźená karta, môže významne zmeniť celý stĺpec a len ťažko sa premýšla nejaká hlbšia stratégia. Hra je Nepredvídatelná.

    Myslím, že hra by bola zaujímavejšia keby:
    * bolo menej chaotických kariet (cestovateľ, mág, čarodejnica, žobrák, …)
    * hralo sa na viac stĺpcov – počet hráčov + 2
    * na konci sa hráčovi so všetkými kartami nezdvojnásobovalo skóre

  111. rockys

  112. Vuk


    Hra je velmi inteligentní a soupeřivá. Obvzlášť zajímavá na ní je možnost vzájemně si klást překážky a možnost změnit už téměř jisty výsledek hry jedinou kartou. Možná jedine co se mi nelibi je obcas kratka hra s nesouperivimi hraci, za coz muzou malohodnotne bodove karticky.

  113. muffen

  114. maros

  115. Ota

  116. Jezura

  117. Pyranha


    Hru jsem zakoupila svému příteli minulé vánoce. Jelikož jsem často doma pouze mi dva uvažuji při koupi spíše o hrách,které je možno hrát ve dvou a příležitostně ve více lidech.Tato hra této podmínce nejen, že vyhovuje,ale dokonce se počtem hráčů i zajímavě mění.
    Zpočátku nás, pravda, překvapil poněkud obsáhlý návod ke hře, ale hned po asi tak třetí hře, už jsme návod „“ani příliš““ nepotřebovali. Vžití do hry a pochopení nejrůznějších pravidel samozřejmě nemálo přispívá to,že jsou funkce karet s efektem poznamenány ve zkratce i na kartách samotných a že má jedna celá hra celkem šest kol, takže je skoro nemožné si základní pravidla nevrýt pod kůži.Hra má spád, je velmi taktická a díky tomu velmi zábavná.V podstatě není žádné kolo této hry (natož hra celá) stejné jako kolo předchozí. Umožňuje neustálé překvapování a objevování nových taktických lstí, nápadů a blafování. Ačkoliv by se zdálo, že 30-70 min. (jak uvádí výrobce) je na karetní hru dost, vůbec vám nepříde jak rychle celá hra uteče.Ani komunikace mezi hráči nechybí, ikdyž asi není přímo s tímto účelem stvořena.Ani nepíšu o tom jak zdařile jsou všechny kartičky vyvedeny na pevném papíře (ikdyž krabice ve které jsou uloženy je vzhledem k počtu karet poněkud vtipná a nepraktická).
    Máme hru doma rok a ještě stále nás neomrzela ani ve dvojici ani s přáteli.
    Pro srovnání mám doma ještě osadníky s katanu-karetní hra. Tato hra-rošády je naprosto jiná, mnohem zábavnější, komunikativnější a svižnější.
    Jediné s čím mám jako její hráč problém a proč dávám 4,5 bodů je to, že v některých zapeklitějších situacích se bez návodu prostě neobejdete. Třeba my ho máme v podstatě od počátku hry položený na stole k použití při jakýchkoliv nejasnostech nebo pro přesné objasnění některých funkcí, pořadí hodnot apod.
    V celkovém hodnocení Královských rošád tuto hru velmi doporučuji pro všechny dvojice,páry i skupiny přátel či rodiny co mají rádi svižné, překvapivé a taktické hry.
    Užijte si ji 🙂 .

  118. Dita

  119. cuf

  120. H.O.N.Z.I.K

  121. Ladik81

  122. Sandy.czcz

  123. Pavla

  124. tomas

  125. DwarfMan

  126. Křepelka

  127. jakub

  128. Cholerus

  129. manloth

  130. Arvi

  131. Veena

  132. paladin91

  133. lenka

  134. Paja


    Hru Královské rošády jsem hrál poprvé asi před rokem na akci pořádané mými přáteli a velice mě zaujala její v podstatě jednoduchá pravidla.
    Jelikož jsem veliký fanda deskových her a doma již mám pěknou sbírku, rozhodl jsem se při nejbližší příležitosti – narozeniny – hru koupit a udělat si tak radost.
    Po otevření krabičky vás nesmí vyděsit poměrně chudý obsah balení – šest barevných sad pěkně vyvedených karet a ještě balíček bodovacích karet.
    Každý hráč dostane svou barevnou sadu karet, tři si vezme do ruky a hra může začít. Na stůl se vyloží bodovací karty – tolik kolik je hráčů. O tyto karty se nyní rozpoutá opravdová bitva. Každý hráč po směru hodinových ručiček postupně přikládá karty ze svého balíčku do sloupečku pod bodovací kartu, kterou si vybral, že chce získat. Bodovací kartu získá ten, jehož součet síly karet je ve sloupci největší.
    Vtip je v tom, že kromě různé síly karet z hráčova balíčku, mají ještě karty speciální vlastnosti, kterými ovlivňuje ostatní karty ve sloupci. Nechybí vrah, který ničí kartu pod sebou, žebrák, jehož vlivem bere bodovanou kartu ten, kdo má nejnižší součet, což vyvolává mohutné skřípění zubů hráčů, kteří o kartu celé kolo bojovali, a na poslední chvíli jim jí vyfoukl hráč, který tam jen tak přiložil jedinou kartu.
    Takovýchto situací je ve hře nespočet a nikdo si nemůže být až do poslední chvíle jistý, že bodovací kartu, o kterou bojuje, získá.
    Jedinou slabinou hry je náhodné dobírání karet z balíčku. Každý hráč hraje pouze se třemi kartami a po odehrání karty si dobere další. Podíl náhody je tedy vysoký a lze jen málo nahradit nějakou taktikou (občas je opravdu umění s kartami v ruce něco udělat). Další náhoda je pořadí bodovaných karet, které přichází do hry každé kolo. Někdy se stane, že přijdou v jednom kole všechny karty za jeden či dva body a jindy se bojuje o samé silné karty.
    I přes tento handicap jde o skvělou hru, kterou doporučuju všem hráčům, kteří považují setkání s přáteli u deskových her za pohodovou zábavu a ne za turnaj, který musí za každou cenu vyhrát.
    U této hry totiž vzteklouni a profi hráči asi puknou vzteky. Nepřízeň osudu je totiž zaručena.

  135. ifca

  136. GK_voyger

  137. muf

  138. Lapo

  139. matys

  140. ewuchka

  141. Markéta

  142. Kuba

  143. Shako

  144. Friend

  145. Mirka

  146. dilli

  147. enia

  148. Bobr

  149. murphy

  150. Tarenor

  151. lotr

  152. orsej@centrum.cz

  153. Gandalf

  154. PepaK

  155. pogo

    Královské rošády jsou rychlá, svižná a hodně zábavná hra. Takže rozhodně nečekejte náročnou strategii a nulový prvek náhody. Rošády si nejvíce užijí příznivci her jako je Citadela a zejména Bang! Ale myslím si, že rozhodně neurazí ani velmi náročné hráče, třeba jako skvělá oddechová hra mezi dvěma partiemi něčeho složitějšího.

    V krabičce velikosti rozšíření Carcassonne najdete celkem 186 karet dvou druhů. 36 Karet bodových má na sobě jednoduché symboly a bodové hodnoty 1 – 5. Ovšem 150 karet vlivu (sada 25 karet pro každého hráče) se může pochlubit krásnými ilustracemi. Pokud se vám líbí například ilustrace hry Citadela, rozhodně přivítáte styl, v jakém jsou ilustrace Rošád provedeny. Každá karta má určitou hodnotu (číslo v horních rozích) a většina karet má nějakou speciální schopnost (text v dolní části).
    Karty vlivu lze rozdělit na tři druhy:
    – Karty, které mají pouze hodnotu
    – Karty s okamžitým efektem – uplatní se při otočení karty lícem nahoru (viz níže)
    – Karty s efektem při vyhodnocování – uplatní se na konci kola (viz níže)

    Průběh hry je poměrně jednoduchý. Každý si vezme svoji sadu karet, zamíchá ji a 3 karty si vezme do ruky, zbytek si nechá v balíčku před sebou. Kromě toho se na stůl vyloží tolik bodových karet, kolik hraje hráčů. Pod nimi nechte místo, protože právě sem se v průběhu hry vykládají karty vlivu.
    Tah hráče je prostý, vyložení jedné karty vlivu do sloupce pod libovolnou bodovou kartou a dobrání jedné karty ze svého balíčku. Kartu do sloupce vždy dáváte skrytě – lícem dolů. Přiložením karty způsobíte to, že karta, která je ve sloupci nad ní, se otočí lícem nahoru a případně se provede její okamžitý efekt. Pod jednotlivými bodovými kartami se tedy tvoří sloupce karet vlivu, které právě o bodovou kartu ve svém sloupci bojují. Základním pravidlem je to, že bodovou kartu dostane hráč, který má ve sloupci nejvyšší hodnotu svých karet, do tohoto vyhodnocení ale vstupuje spousta speciálních efektů jednotlivých karet.
    Ve chvíli, kdy jsou všechny sloupce naplněny (je v nich alespoň tolik karet, kolik je jejich bodová hodnota), nastává závěrečné vyhodnocení kola. V tuto chvíli se uplatní efekty karet při vyhodnocení a rozeberou se bodové karty. Hraje se na 6 takovýchto kol a zvítězí hráč, který po šesti kolech nasbírá nejvíce bodů. Pokud se vám navíc podaří nasbírat bodové karty se šesti různými symboly, vaše body se zdvojnásobí, což vnáší do hry další, velmi zajímavý, prvek.
    Čekejte hru, ve které budete spřádat plány jak přelstít soupeře a naopak ostatní se vám budou snažit vaše plány zhatit. Situace ve hře není téměř nikdy předem rozhodnutá a velmi často se dá správným zahráním jedné nebo více karet získat významná herní výhoda nebo naopak způsobit protihráči citelná ztráta. Pokud si váš protihráč vyloží do sloupce silnou kombinaci speciálních efektů, stačí vyslat mušketýry, kteří všechny speciální efekty ve sloupci ruší. Pokud se zase o sloupec dva hráči přetahují vysokými kartami, není nic jednoduššího, než tam vyslat žebráka, který hodnocení sloupce otáčí a v tomto sloupci pak vítězí nejnižší součet hodnot. Mág a čarodějnice zas před vyhodnocením některé karty ze sloupce odstraňují a tak dále. A se všemi těmito možnostmi musíte počítat!

    Průběh hry rozhodně není úplně bez náhody. Váš úspěch lehce závisí na tom, jaké karty vám kdy přijdou do ruky a také na tom s kým a jak moc budete v jednotlivých sloupcích bojovat. na druhou stranu všichni hráči hrají s úplně stejnou sadou karet a navíc všechny karty se dají ve hře dobře využít, pokud pro ně najdete to správné místo a správný čas. Je dobré si pamatovat, které karty už kdo zahrál, ve větším počtu hráčů je to ale hodně náročné. Hra ve dvou klade důraz právě na to, co už druhý hráč zahrál, hra ve více hráčích spíše na hodně rychlé reakce na aktuální situaci. Celkově je ale hra úžasně zábavná. Kdekoli jsme ji doteď hráli, byly na ni skvělé reakce a já osobně věřím, že se bude líbit opravdu téměř všem. Pokud hledáte ve hrách zábavu a interakci s ostatními hráči, Rošády jsou pro vás skvělá volba. Pokud hrajete náročnější hry a mezi nimi si chcete odpočinout, Rošády jsou i pro vás. Pokud jednoduché a zábavné hry nemáte rádi, zřejmě vás Rošády nezaujmou.

  156. Agáta

  157. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi