Hrajeme.cz

Oh, Pharao

Originální název:
Oh, Pharao
Rok vydání:
2004
Počet hráčů:
3 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– BoardGameGeek
– Funagain Gameweb

Recenze

  1. Jersey


    Design: Nejlépe vyprodukovaná hra z pětice. Pěkné ilustrace karet (od jedničky do devítky, žolík, zloděj, výběrčí daní, faraón a karta konce hry), malá hrací deska, šestistěnná kostka a dřevěný kužel ukazující počet dosud postavených pyramid. Už na první pohled zajímavé a lákavé.
    Pravidla: Je jich poměrně dost, na to jak je ta hra ve skutečnosti jednoduchá. Během svého tahu hráči mohou udělat množství úkonů, které je třeba osvětlit, stejně jako pravidla pro vytváření pyramidy. Nicméně, je možné se většinu z nich učit v průběhu hry.
    Popis hry: Jde o sestavování číselných sekvencí typu 2, 2, 2, 3, 3, 4, s několika pravidly (čísla musí jít postupně, vždy musí být nižších čísel – spodnějšího patra pyramidy – alespoň o jedno více než těch vyšších – vrchnějšího patra pyramidy – atp.). Hráči mohou s kartami obchodovat, mohou ve svém tahu jednu zahodit, mohou krást již vyložené karty za pomocí speciální karty zloděje nebo obrat každého hráče o jednu kartu z ruky za pomoci výběrčího daní). Na konci svého tahu si vždy doplní počet karet v ruce na sedm, proto je dobré co nejvíce stavět. Pyramidy může mít hráč dvě (do určité doby jen jednu). Hodnocení pyramid je trochu komplikovanější na výpočet (je to součet jednoho z čísel z jednotlivých pater krát počet pater pyramidy), a proto se dost špatně kontroluje, jak je kdo na tom dobře. K zapisování výsledků je třeba mít papír a tužku.
    Délka hry: Asi tři čtvrtě hodiny, možná hodina. Ale není problém hrát hru svižněji a dohrát ji během půl hodiny.
    Oblíbenost: Hra byla přijata poměrně dobře. Je taková pěkná, jednoduše se hraje. Líbila se i mladším (jedenáctiletým dětem).
    Hodnocení: Pěkná a příjemná hra rodinného typu. Člověk sice moc neovlivní, co dostane za karty, a s nízkými čísly moc dobrou pyramidu nepostaví, ale pokud mu to nevadí, dobře si zahraje. Je to taková nenáročná, odpočinková záležitost, po které bych sáhl jen, když už by mi spoluhráči zamítli návrh pěti jiných, zajímavějších a napínavějších her.

Přidat recenzi