Hrajeme.cz

Battle Line

Originální název:
Battle Line
Rok vydání:
2000
Počet hráčů:
2
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 11891 Kategorie: ,

Popis

Dva hráči se střetávají na opačných stranách bitevní linie a snaží se získat vlajky. Kdo první získá požadovaný počet vlajek vyhrává.

Jedná se o předělávku hry Schotten Totten.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

Odkazy:

Recenze

  1. Jose

  2. aneken

  3. Longshanx

  4. Adam


    Battle Line je jedna z klasických karetních her pro dva hráče od starého známého Reinera Knizii, byť u nás není až zas tak moc rozšířená. O co v ní jde? Každý z hráčů představuje vojevůdce, který se snaží zvítězit v antické bitvě. Bitevní pole (bitevní linie = battle line) je tvořena devíti vlajkami, o které se svádějí nelítostné boje. Hráči střídavě rozmísťují do boje k jednotlivým vlajkám své jednotky s cílem získat převahu nad soupeřovými bojovníky nastupujícími proti nim na druhé straně. Výběr vojáků je hodně bohatý, k dispozici máte od nejslabších lučištníků a oštěpařů přes středně silné hoplity a lehkou jízdu až po, když vhodně nasazené, téměř neporazitelné válečné vozy, těžkou jízdu a bojové slony. Všechny jednotky ve hře mají bojovou sílu od 1 (lučištníci) až po 10 (váleční sloni) a jednu z šesti barev. Jednotky ale nelze umisťovat jen tak ledabyle, ale je třeba z nich vytvářet formace. Formací je několik typů, podle druhu jednotek a barev, liší se účinností, tvoří ji vždy 3 jednotky a všechny značným způsobem zvětšují bojovou sílu jednotek, které ji tvoří. Takže např. i slabší jednotky v některé z formací (např. bojová řada tvořena Hoplity o síle 4, zažene na útěk neforemný zástup silnějších bojových jednotek na druhé straně.

    Cílem hry je samozřejmě vyhrát, ale její kouzlo je v tom, že vítězství se dá dosáhnout dvěma způsoby. Buďto se jednomu z hráčů podaří získat 5 libovolných vlajek (tzv. envelopment, postupné vítězství) nebo se jedné z válčících stran podaří průlom na určité části linie tím, že v bojích získá 3 vlajky vedle sebe. Právě v této možnosti se skrývá obrovský taktický potenciál, protože je třeba neustále sledovat situaci na bitevní linii, aby soupeři nevznikla možnost vytvořit průlom a podle toho posílat na ohrožená místa silné jednotky aby tomu zabránily. Hra končí hojně oběma způsoby, někdy bitva zuří téměř nerozhodně do poslední chvíle a posledního muže, jindy zas možnost průlomu dává hráči, který už ustupuje na celé délce fronty a drží posledních pár opěrných bodů, možnost posledním zoufalým útokem na jedno místo zahnat tak vítězící armádu na útěk. Samozřejmě ale, asi stejně jako v reálné bitvě, má výrazně větší šanci na úspěšný průlom vítězící armáda než naopak.

    Hru ještě zpestřuje možnost použití taktických karet, např. lze vytvořit na určité části bitvy mlhu, která znesnadňuje viditelnost a ruší účinky formací, bahno, které zpomaluje pohyb a formace musí být tvořeny více jednotkami, klasika v podobě dezerce nebo zrady, průzkum, univerzální jednotky štítonošů a jízdy, a jako perličku je možno do boje nasadit vůdce každé ze stran Alexandra Velikého příp. perského krále Dareia. Vojevůdci jsou opravdu silnými postavami a jejich nasazení do boje hodně často končí zahnáním zděšeného soupeře na druhé straně vlajky na útěk. Proto je třeba je nasadit (lze pouze jednou za hru) v co možná nejvhodnější situaci např. při snaze o vytvoření průlomu nebo obraně slabšího místa vaší linie.

    Hra trvá zhruba 20-30 minut a má poměrně jednoduchá pravidla. Míra náhody není velká, ikdyž hráči si přibírají náhodně karty, vzhledem k délce bitvy se nejedná o zásadní věc. Asi jen jednou z přibližně 30 her jsem si musel po totálním debaklu říct, že mě opravdu zařízly špatné karty, resp. spíš soupeřovy extrémně dobré:) Protože hra má spád, ale často taky připravé těžké chvíle a dilemáta v rozhodování, jak reagovat na vzniklou situaci, ocení ji zkušení i nenároční hráči. Vzhledem k tomu že se jedná o solidní hru pro 2 hráče, kterých není až zas tak moc, hodnotím 4 z 5.

Přidat recenzi