Hrajeme.cz

Limes

Originální název:
Limes
Rok vydání:
2014 (české vydání 2015)
Počet hráčů:
1 až 2
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně dlouhá hra do 60 minut

Katalogové číslo: 13034 Kategorie: , Štítek:

Popis

Hra Limes vás zavede do starověku, na hranice Římské říše. Budete vytvářet krajinu s poli, lesy, skálami a vodními plochami v rámci římské provincie a obsazovat ji sedláky, dřevorubci, rybáři a strážci. Ti vám přinesou body na konci hry. Limes si zahrajete ve dvou hráčích, ale také jako solitér.

Každý hráč má svou sadu kartiček, z nichž vytváří krajinu, ta je omezena čtvercem 4 x 4. Obdobně jako v Carcassonne na některá políčka umístíte své lidi. Kartičky krajiny se umisťují tak, že musí alespoň jednou stranou navazovat na již položené kartičky.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Výrobci

,

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Články na Hrajeme.cz:

Odkazy:

Video:

Představení hry (délka videa: 1:23 min.):

Videonávod – Sluj (délka videa: 10:13 min.)

Recenze

  1. Plastík

    Svižná. Absolutně vyrovnaná, co se možností týče. Pro každého hráče stejné karty. Nádhera. Hodně skvělá hra.

  2. vendulala

    Vlastně nejvíc jsem si ji užila sama, když jsem neměla po ruce spoluhráče a nebo nechtěla nikoho přemlouvat. Hraní proti tabulce úspěšnosti mi nevadilo, dokonce jsem hrála třeba hodinu v kuse, dokud jsem nedosáhla dostatečného počtu výborných výsledků. Posedlost no… Prostě taková pěkná výzva – navíc s měnícím se pořadím karet a tím, že některé ani nepoužijete, je vždy dostatečně jiná. Bavilo mne zkoušet jednotlivé strategii, byť ze začátku jsem se příliš fixovala na jeden styl hry (takže hory s opevněnou posádkou, taková už holt já jsem). Vzhledem k tomu, že pravidla jsou jednoduchá a záleží spíš na flexibilitě hráče, počítání a strategii, je to ve dvou samozřejmě napínavější, když jde o každý bod a i výsledek „dobrý“ vzhledem k bodovací tabulce může být vítězství. Doporučuju!

  3. cinan

    taková neslaná nemastná kopie Carcassonu – suchá jak Gobi

  4. thielson

    Malá a lehká krabička v sobě skrývá hezkou a rychlou duelovku. Za cca. 350,- budí na první dojem nedůvěru, která po 2-3 hrách oprávněně opadne. V Limes budujete mapu o velikosti 4×4, na kterou umísťujete své herní figurky a ty se rázem proměňují v pomocníky s profesí (rybáře, farmáře, strážného, ..) podle políčka na které je umístíte. Zároveň vám tito pomocníci na závěru hry přinesou vítězné body podle toho, jak dobře jste mapu sestavili.

    I když baleni obsahuje pro každého hráče jenom 24 karet, použijete z nich při každé hře jenom 16. A tak je každá hra vždy jiná a jen tak se nestane, že by jste jí rychle ohrály. Navíc každou kartu, kterou do mapy přikládáte, můžete libovolně natáčet(+-90°, +-180°), což dává každé hře svou originalitu.
    Krabice má přesný výlisek jak na karty, tak na vaší hordu pomocníků. Což dost ulehčuje přípravu na další partie.
    Jednotlivé partie se s přehledem vejdou do 20 minut, jak je uvedené na krabici a pokud už máte pravidla, která by se vešla na jednu A4, v malíku probíhá vše ještě rychleji.
    I přesto, že každou hru nepoužijete všechny karty, je míra náhody velice malá, protože pravidla nutí hrát vašeho protivníka přesně s kartami, které vy náhodně taháte z balíčku.

    Po otevření krabice na vás vyskočí dřevěné figurky stejné jako jsou Carcassone a po přečtení pravidel více měně zjistíte, že v ruce držíte jakýsi klon od tohoto průkopníka deskových her, ale i tak je na Limes něco co Carcasone nemá. Mapu si stavíte sami a nikdo vám nekazí vaše plány, ty si většinou zkazíte ke konci hry sami, když musíte přiložit karty které se vám do mapy absolutně nehodí. Nikdo vám nezaber políčko, které si tak dlouho budujete a navíc díky možnosti cestování řemeslníků si ho můžete zabrat klidně až v posledním kole.
    Hra rychle odsýpá, protože všichni hráči (pokud mate víc sad) hraji najednou po té, co hlavní hráč veřejně ohlásí číslo, které vytáhl z balíčku.
    Krabice od Limes by sice mohla být poloviční, ale zase je zde na všechny komponenty přesně určené místo. A protože komponentů není tolik, není problém tuto hru přendat do menšího pytlíčku a vzít ji sebou kamkoliv. Limes je proste rychlá duelovka, která i přes menší počet komponentů vám dokáže slušně zavařit mozkové závity.

  5. kdhfenix

    Limes – postav si svou zemi co nejlépe vydavatel ALBI

    Komu je hra určena?
    Hra je určena pro 1-2 hráče – samozřejmě ve dvou je to mnohem zábavnější. Prostě … ve dvou se to lépe táhne. Limes jsou určeny pro hráče od 8 let a štítek na krabici nelže. Jelikož je hra bez textů, neměli s touto hrou problémy ani hráči mladšího věku. Samozřejmě tito mladší hráči tolik netaktizují, což v této hře vede ty protřelejší k většímu počtu vítězných bodů.
    Po prvních dvou hrách se hráč bez problémů naučí herní princip, a poté není problém hru zvládnout do 20 minut.

    Jak se to vůbec hraje?
    Hra obsahuje 24 karet pro každého hráče, na kterých jsou vždy 4 zóny s rozdílnými kombinacemi typů krajin. Máme zde pole, vodu, les a skaliny s věží. V některých zónách jsou postaveny rybářské chatky. Dále máme 7 figurek, opět pro každého hráče. Úkolem hráčů je vytvořit z náhodně tažených karet pole 4 x 4 a na karty umísťovat co nejlépe své dělníky, tak aby Vám přinesli na závěr co nejvíce vítězných bodů. Figurky tak proměníte na farmáře, rybáře, dřevorubce nebo strážného. Každý z nich má vítězné body za něco jiného. Farmář za počty zón polí v oblasti, kde stojí. Rybář za každou rybářskou chatku ležící přímo na břehu jeho vodní oblasti. Dřevorubec zase za každou samostatnou oblast, sousedící s lesem. Strážný má vítězné body za zóny lesů ve svém výhledu. Figurky můžete nejen umístit, ale i přesunout, což je v této hře důležité, jelikož nikdy dopředu nevíte, jaká karta Vám přijde na ruku.
    Bodování probíhá až po přiložení poslední (16.) karty a případném umístění nebo přesunutí dělníka.

    Zhodnocení recenzenta:
    Hra je opravdu jednoduchá, příjemná, rychlá, prostě výborný typ na vyplnění deskoherního dne. 
    Hru Limes bych doporučil do každé, nejen rodinné, sbírky, ale hlavně těm, kteří mají problém sehnat třetího na večerní hraní deskových her.
    Další výhodou je jednoduchost pravidel, která se vysvětlí velice rychle, a po prvních dvou přiložených kartách se už můžeme plně soustředit na „hamtání“ vítězných bodů.

    Jediné co bych ke hře doplnil, jsou hodiny, aby se zkrátil čas pro případné hráče, kteří dlouze přepočítávají své vítězné body. Hráče typu analysis-paralysis nemá nikdo moc v oblibě .

    Souhrnem:
    Hráčů: 1–2 (doporučuji hrát ve dvou hráčích)
    Věk: 8+
    Doba hraní: 20 min
    Typ hry: Budovatelská, karetní

    Michal Miler – Klub deskových her Fénix Vysoké Mýto

  6. jarmuk

    Ničím novým nepřekvapí a ani ničím neurazí

Přidat recenzi